osazení a izolace oken, dveří, zateplení stěny

Reklama
HL hlaváček @hlavacek před 19 roky25.11.2004 15:24:00
osazení a izolace oken, dveří, zateplení stěny

Jak tady pročítám diskuzi, tak všichni vášnivě diskutujete a doporučujete množství kombinací různých skladeb obvod.kcí, ale nikde jsem si nevšiml, že by se zde řešil problém tepelného mostu v izolaci (zateplení) v místě okenního či dveřního otvoru. Výrobci cihel.systémů doporučují osazovat otvory doplňkovými cihlami s drážkou pro uložení cca 3cm PPS. Ale je to dostačující tloušťka? Osobně si - čistě teoreticky - myslím, že by bylo lépe, kdyby se otvory udělaly z obyč.bloků, ale větší "díra", do které by se pak přilepil třeba 10cm PPS a k tomu osadil oken.rám. Ten se stejně ještě přichycuje šrouby, takže bych v tom neviděl až takový problém. Co vy na to, je to takhle možné, zkoušel to někdo, má takovéto řešení vůbec smysl? Jak je to řešeno u NED či PD?

Jinak jsem dospěl k pravděpodobně konečné verzi konstrukce obvod.stěny RD (přízemí + podkroví). V typ.projektu je navržen cihel.blok 40cm (P10 n. P8), ale já jsem si vybral cihel.děrovaný blok pro vnitřní zdivo tl.24cm (P10 n. P15) a k tomu zateplení 20-30cm PPS. Orientačně jsem počítal možné zatížení a podle výsledku by měla být cihla, resp. zdivo, které celkově bude díky maltě asi o dost méně pevné než udávaných P10 n. 15, celkem v pohodě. Někdo tu už psal, že by snad stačila i 175, tak nevím. Co vy na to jako odborníci?

U základ.pasů je počítáno s tl. 70cm, tj. 15cm přesah na každou stranu zdiva, ale já uvažuju, že bych měl vnější stranu základu ve svislici s obvod.zdivem kvůli snadnějšímu zateplení. V tom by snad technický ani problém být neměl. Ale teď uvažuju nad skutečně dostačující tl. základ.pasů. Základy jsou určitě spočítány s rezervou a ještě k tomu univerzálně, ale ubrat bez výpočtu oněch 16cm (40cm pův.zdiva - 24cm nového) + ještě ono zúžení o 15cm přesah - takže celkem o 31cm - vůbec nemám odvahu. Asi to bude chtít statika. Myslíte, že pro přesnější výpočet bude dostačovat skladba zeminy z měření radonu, kdy se dělaly sondy do hloubky cca 80cm? Můžete mi někdo poradit?

Jinak pro zateplení základů, resp. konstrukcí pod zemí nemusíme nutně používat "suprdrahý" polystyren perimetr, ale už jsem na několika stavbách viděl jak tam dali fasádní či obyčejný a z venkovní strany ho natřeli gumoasfaltem nebo něčím podobným. A bylo ta jak u xxxthermů, ytongů, tak i různých PPS tvárnic vylívaných betonem, takže to asi až tak špatné řešení nebude....

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

49 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.