Staviam rekuperator, dat nan ohrev vzduchu?Mam taku dilemu. Staviam rekuperator. Bude umiestneny v pasivnom dome ktory bude mat stratu tepla 2.4kW pri delta T 45 K. Po zaratani tepelnych ziskov bude treba pri tomto delta T maximalne 1kW energie.
Vymennik ma ucinnost nieco vyse 95% (Po zaratani zemneho vymennika bude stacit dohrev privadzaneho vzduchu o 0.5-1 stupen celsia aby sa vyrovnala jeho teplota s teplotou odvadzaneho vzduchu).
Dalsie dodatocne tepelne zdroje budu umiestnene v kupelniach(halogenove ziarice- 2x 1800W) a v obyvacke(elektricky krb - 2000kW)takze tepelne straty by bolo mozno uplne vykryt tymto sposobom.
Ide o to, ci mam zaradit rurovy ohrievac vzduchu vetracieho systemu- aby nebol privetravany vzduch chladnejsi. Ale mozno by sa takto dala dosiahnut teplota v izbach o 1 stupen nizsia ako v obyvacke...(Odradza ma aj navysenie ceny nakupovaneho materialu, aj narast zlozitosti systemu (a teda aj zvysenia poruchovosti) aj poziarna bezpecnost(je o nieco mensia ako bez takejto vlozky aj ked ma tato dve poistky- proti prehriatiu a proti poziaru)).