zemní kolektoryUvažuji o stavbě TČ, ale řeším problém, zda udělat vrt nebo zemní kolektor. Chystám novostavbu, takže "rozkopání" zahrady mi nevadí. Z cenových důvodů bych chtěl kolektory, ale od některých výrobců TČ jsem se dozvěděl, že hrozí vymrzání země v okolí kolektoru, kdy může být teplota země v okolí potrubí v hloubce 1,5m i -5C (myslím si, že to už trochu přehnali) a snížení výkonu v pozdější době. Pro mě je to docela důležitý a zásadní poznatek, protože budu mít na zahradě vyvedeno vsakovací potrubí dešťových vod a vod z ČOV (v lokalitě není kanalizace) a pokud by došlo k výraznému ochlazení země, tak by hrozilo, že by vody v potrubí mohly i zamrznout. Máte někdo s tímto zkušenosti? Prý byla o tom na letošní Infothermě nějaká přednáška.
I když v budoucnu tam kanal postaví a údajně pak mají všichni povinnost napojit se bez ohledu na to, zda máte ČOV a ekologicky likvidujete odpoadní vody. Je to pěkný bordel v tom našem státu, ale to není žádná novinka a spíše to bude ještě horší....
Je mi jasné, že vrt by byl vhodnější, ale ta cena mě odrazuje. Snažím se - jako asi většina lidí - postavit za co nejmíň, ale pakliže bude výše zmíněné nebezpečí reálné, tak hold půjdu do vrtu, protože mi to za ty problémy nebude stát.