Výpočet tepelných ztrát

Reklama
Výpočet tepelných ztrát

Chtěl bych si spočítat tepelné ztráty RD. Na netu jsem sice našel nějaký vzorec na výpočet, ale nejsem si jistý, zda to byl ten správný. V podstatě se ztráty počítaly tak, že se vynásobily jednotlivé plochy k-ce s jejím odporem (např. okna, zdi, střecha, podlaha - všechny zvlášť), pak se to tuším sečetlo, něčím vydělilo n. vynásobilo? Už si to přesně nepamatuju, ale ztráty domu vyšly na cca 7,7 kW (patrový nepodsklepený dům, zast.plocha 104,8m2, podkroví 70,7m2, stěny cihla 30cm+20PPS, střecha 26cm vaty, podlaha 10cm PPS, U celého okna=1,2). Vzhledem k tomu zateplení se mi to zdá poněkud dost, ale je možné, že jsem měl špatný vzorec. Někde v diskuzi někdo psal, že si nechal počítat odpor od "profíků" a pokaždé jim vyšlo jiné číslo. Ono by se to dalo i přežít, jenže ty hodnoty se lišily v řádu mnoha desítek procent a byly prakticky na nic. Proto jsem se chtěl zeptat, zda někdo nemáte k dispozici vzorec, podle kterého by se daly TZ spočítat. Myslím, že by to zajímalo víc lidí a mnozí by si taky rádi "cvičně" spočítali ztráty domu.
Původně jsem chtěl zateplit PPS v tl. 20cm, ale teď jsem začal uvažovat o Rockwoolu, systém Ecorock L. Nějak se mi vata víc zamlouvá, protože je "propustnější" než PPS a jednotlivé desky jdou k sobě lépe a těsněji přirazit a rovinatost povrchu se u vaty snadněji provádí přebroušením, zatímco u PPS mám obavy z toho, že desky nepřirazím úplně k sobě, resp. s tím bude drbačka a spárou pak může profukovat. U vaty mám zase obavy z toho, aby neprofukovala (možná je to blbost, aby profoukla, ale v práci nám docela silně a citelně profukuje pod parapetem, takže proč by to neprofouklo vatu, když to profoukne zeď?) a nenavlhla a tím se efekt zateplení nesnížil. Budu totiž stavět na samotě, kde docela fouká a tak je tato vlastnost poměrně důležitá. Navíc většina lidí zatepluje z PPS, takže se není ani koho zeptat na zkušenosti s vatou. Zato u PPS někteří tvrdili, že by toho už nešli, že by raději volili vatu, tak nevím. Máte někdo poznatky ohledně mých dotazů? Jinak cenově vychází vata vcelku zajímavě (dle ceníku je celý systém dokonce levnější než samostatně prodávaná deska /!!!/, což je pro mě jaksi nepochopitelné) a celý systém je jen nepatrně dražší než systém z PPS. Děkuji za odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.