Jaký kotel do 10kW?Pro novostavbu RD s tepelnými ztrátámi přibližně 6,5kW při teplotě -15C hledám vhodný kotel na vytápění. Budu mít podlahovku a v garáži radiátory napojené na stejný teplotní spád. Také budu mít krb s max. výkonem cca 8kW (zvažuju model s teplovodním výměníkem), kdy uvažuju tak, že se budu snažit topit převážně v krbu a jen pokud se mi nebude chtít nebo prostě nebude čas, tak zatopí jiný kotel.
Doma mám kopu prospektů různých výrobců kotlů, ale naprostá většina i těch nejslabších plynových má výkon od 3-4kW nahoru, takže o nich jaksi ani moc neuvažuju. Kotle na pevné paliva jsem zamítnul hned, stejně tak i peletky a spol., které jsou abnormálně předražené. Pak už zůstává jen TČ nebo el.kotel. U TČ mě odrazuje cena, takže jediné přijatelné řešení je stavebnice od ing.Žeravíka (nemám čas ho stavět sám) nebo potom el.kotel, kdy v obou případech je plusem nízký tarif pro celý dům, ale el.kotel je výrazně levnější při pořízení, ale dražší na provoz. Zatím to vypadá na el.kotel, i když jsem slyšel, že mají "hýbat" s tarifama. Tuším, že u TČ zapojených od letošního března už SME mírně podražilo.
Abych to shrnul. Výsledkem je (zatím) použití el.kotle jak pro topení, tak pro ohřev vody s tím, že pokud bych mohl, tak bych topil v krbu, abych neprotopil majlant a elektriku nechal jen na TUV přes léto a jako "doplňkový" zdroj.
Řešili jste někdo podobný problém? K čemu jste dospěli, resp. jaký zdroj jste si vybrali?