Jaký kotel do 10kW?

Reklama
Jaký kotel do 10kW?

Pro novostavbu RD s tepelnými ztrátámi přibližně 6,5kW při teplotě -15C hledám vhodný kotel na vytápění. Budu mít podlahovku a v garáži radiátory napojené na stejný teplotní spád. Také budu mít krb s max. výkonem cca 8kW (zvažuju model s teplovodním výměníkem), kdy uvažuju tak, že se budu snažit topit převážně v krbu a jen pokud se mi nebude chtít nebo prostě nebude čas, tak zatopí jiný kotel.
Doma mám kopu prospektů různých výrobců kotlů, ale naprostá většina i těch nejslabších plynových má výkon od 3-4kW nahoru, takže o nich jaksi ani moc neuvažuju. Kotle na pevné paliva jsem zamítnul hned, stejně tak i peletky a spol., které jsou abnormálně předražené. Pak už zůstává jen TČ nebo el.kotel. U TČ mě odrazuje cena, takže jediné přijatelné řešení je stavebnice od ing.Žeravíka (nemám čas ho stavět sám) nebo potom el.kotel, kdy v obou případech je plusem nízký tarif pro celý dům, ale el.kotel je výrazně levnější při pořízení, ale dražší na provoz. Zatím to vypadá na el.kotel, i když jsem slyšel, že mají "hýbat" s tarifama. Tuším, že u TČ zapojených od letošního března už SME mírně podražilo.
Abych to shrnul. Výsledkem je (zatím) použití el.kotle jak pro topení, tak pro ohřev vody s tím, že pokud bych mohl, tak bych topil v krbu, abych neprotopil majlant a elektriku nechal jen na TUV přes léto a jako "doplňkový" zdroj.
Řešili jste někdo podobný problém? K čemu jste dospěli, resp. jaký zdroj jste si vybrali?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

55 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.