Ekvitermni regulace + prostorove cidlo + krb ?Dobry den,
pripravujeme projekt pro stavbu samostatne stojiciho rodinneho domu (8x13m, prizemi + koupelna v patre podlahovka, pokoje v patre radiatory). Topenar nám navrhl ekvitermi regulaci + prostorove cidlo (dale jen "adaptivni regulace").
To cidlo bylo v hlavni mistnosti v prizemi (prostor tvorici skoro 1/2 domu). Konkretne navrhl vse z vyrobku firmy Vaillant (kotel VU202-5 + ekvitermni regulator CalorMatic 630 + dalk. ovladani s cidlem VR90). Teplota hlavni mistnosti by tedy ovlivnovala zda a na jaky vykon jede kotel. Okruh pro podlahovku do hlavni mistnosti mel byt resen z kotle naprimo.
Pak se ale ukazala potiz s krbem, ktery je v hlavni mistnosti. Pokud by se zapnul, tak by se vypnul kotel a mistnosti, ktere krb nevytopi by byly zcela studene (koupelny + loznice). Proto to vypada, ze nezbyde nez regulovat jen ekvitermne - tedy ozelet cidlo VR90, dat tam jen jednoduchy termostat jako na ostatni vetve podlahovky. To mi ale prijde skoda, protoze adaptivni regulace by mela byt mnohem(?) lepsi.
20kW plynovy kotel bude pouzit na ohrev teple vody (zasobnik 70l) a na vytapeni celeho domu. Pry mame ocekavat naklady cca 18.000-22.000 Kc za rok.
Dotaz1: Poradili byste mi, jak vyresit uvedeny problem: adaptivni regulace & krb. Myslim, ze podobny problem musi resit skoro kazdy, kdo chce krb.
Dotaz2: Zohlednuji dnesni regulatory kotlu i informaci o teplote zpetne vody? (Kdybych reguloval jen ekvitermne a mel pusteny krb tak by se to hodilo.) Z dokumentace k CalorMatic 630, ktera je na internetu jsem to nebyl schopen porozumet.
Dotaz3: Navrzeny kotel je nizkoteplotni, ale ne kondenzacni. S oduvodnenim, ze navratnost investice cca 21.400 Kc navic (=70.800-49.400) by byla 15 let. Po zjisteni doporucenych cen mi vychazi na 7-8 let (16%*20000+urok z pujcky). Otazkou je do jake miry budou odpovidat udaje udavane vyrobci realite. Nasel jsem na http://www.itest.cz/kotle/kotle_kondII.h… ze navratnost by mela byt cca 4 roky.
Zda se Vam dany kotel (ma normalizovanou ucinnost podle vyrobce 92%) OK, nebo jit radsi do kondenzacniho (napr. Vaillant VU196/2 - 108%)?
Pozn: VU202-5 i VU196/2 maji možnost nastavení výkonu v rozsahu 40 až 100 % a oba jsou vybaveny elektronickým zapalováním a plynulou regulací výkonu.
Dekuji mockrat za Vas nazor a predem se omlouvam za pripadne nesrozumitelnosti v textu.