Idea stavby RD

Reklama
Idea stavby RD

Chystám se stavět nízkoenergetický rodinný domek venkovského typu svépomocí (a zadávání individuálních prací). Původně jsem uvažoval ztracené bednění (Durisol, Velox) ale na základě informací sebraných porůznu po internetu a zejména zde mám následující ideu.
1. Nosná konstrukce z tenkostěnných skořepinových betonových tvárnic tlouštka 20 cm (rychlá stavba r rozumná cena max 300 kč/m2)
2. Odvětrávaná fasáda z minerální vlny (asi tak 20 cm), obezdívka opět tenkostěnné betonové tvárnice (platí stejně jako 1)
3. Rekuperační větrání se zemním registrem (lákavé hlavně ochlazování v létě)
4. Teplovodní podlahové přitápění obýváku, kuchyně, koupelen (místnosti s dlažbou)
5. Integrovaný zásobník tepla (IZT Atrea) (vytápění noční elektřinou a případně přihřátí krbem s výměníkem), který bude sloužit pro podlahové topení a teplovodní přihřátí vzduchu ve větrací jednotce.
Mám však několik nevyjasněných otázek:
1. Z čeho příčky? Kvůli rozvodům (zejména elektro, vodu kanalizaci asi ve dvojité stěně)bych před betonovými tvárnicemi upřednostnil asi nějaký pórobeton (vím že většinu povedu v podlaze, ale většina vypínačů je právě na příčkách)
2. Ke krbu vlastní přívod vzduchu nebo ne? Půjde jen o nějakou menší vložku s teplovodním výměníkem. Někde se doporučuje ano, někde ne. Pokud vlastní přívod stačí nějaká trubka v podlaze, nebo nutno řešit dvojitým komínem?
3. Vzhledem k nucenému větrání stačí některá okna pevná. Není potom vhodnější než hledání super skel a super rámů vsadit rovnoběžně dvě skla (rozuměno izolační dvouskla) se vzduchovou mezerou-jedno do nosného zdiva, jedno do fasádní přizdívky a vytvořit tak pseudošpaletové okno a obejít tak tepelné mosty?
4. Jaké stropy? Zřejmě nějaké vložky a nosníky, ale keramické, polystyrenové, betonové nebo zase nějaký pórobeton?

Vím že většinu dotazů by měl samostatně řešit projektant, ale málokterý je ochoten opustit zavedené postupy a pouštět se do něčeho nového. Alespoň já takové neznám, takže kdybyste měli nějaké rady a tipy rád jej uvítám.Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

43 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.