Idea stavby RDChystám se stavět nízkoenergetický rodinný domek venkovského typu svépomocí (a zadávání individuálních prací). Původně jsem uvažoval ztracené bednění (Durisol, Velox) ale na základě informací sebraných porůznu po internetu a zejména zde mám následující ideu.
1. Nosná konstrukce z tenkostěnných skořepinových betonových tvárnic tlouštka 20 cm (rychlá stavba r rozumná cena max 300 kč/m2)
2. Odvětrávaná fasáda z minerální vlny (asi tak 20 cm), obezdívka opět tenkostěnné betonové tvárnice (platí stejně jako 1)
3. Rekuperační větrání se zemním registrem (lákavé hlavně ochlazování v létě)
4. Teplovodní podlahové přitápění obýváku, kuchyně, koupelen (místnosti s dlažbou)
5. Integrovaný zásobník tepla (IZT Atrea) (vytápění noční elektřinou a případně přihřátí krbem s výměníkem), který bude sloužit pro podlahové topení a teplovodní přihřátí vzduchu ve větrací jednotce.
Mám však několik nevyjasněných otázek:
1. Z čeho příčky? Kvůli rozvodům (zejména elektro, vodu kanalizaci asi ve dvojité stěně)bych před betonovými tvárnicemi upřednostnil asi nějaký pórobeton (vím že většinu povedu v podlaze, ale většina vypínačů je právě na příčkách)
2. Ke krbu vlastní přívod vzduchu nebo ne? Půjde jen o nějakou menší vložku s teplovodním výměníkem. Někde se doporučuje ano, někde ne. Pokud vlastní přívod stačí nějaká trubka v podlaze, nebo nutno řešit dvojitým komínem?
3. Vzhledem k nucenému větrání stačí některá okna pevná. Není potom vhodnější než hledání super skel a super rámů vsadit rovnoběžně dvě skla (rozuměno izolační dvouskla) se vzduchovou mezerou-jedno do nosného zdiva, jedno do fasádní přizdívky a vytvořit tak pseudošpaletové okno a obejít tak tepelné mosty?
4. Jaké stropy? Zřejmě nějaké vložky a nosníky, ale keramické, polystyrenové, betonové nebo zase nějaký pórobeton?
Vím že většinu dotazů by měl samostatně řešit projektant, ale málokterý je ochoten opustit zavedené postupy a pouštět se do něčeho nového. Alespoň já takové neznám, takže kdybyste měli nějaké rady a tipy rád jej uvítám.Děkuji.