TZB-info - TZB-2004: Energetické…
Příspěvek byl přednesen na odborné konferenci TZB-2004 v rámci doprovodného programu Aqua-therm Praha 2004 - Zemní plyn pro vytápění - správné řešení. Energetický průkaz a energetický štítek budovy…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Orientace prosklením na jih, vchod na sever, použity zde opovrhované cihly - Porotherm 44SI, částečně TO omítka, zbytek bude obložen klinker pásky, okna k=1.1, ve stropě 28cm izolace, v podlaze 12cm EPS (podlahovka). Vytápění elektřinou, příprava na TČ. Elektrokotel 12kW, při současných mrazech -10oC pracuje cca 6 hodin denně. Snad důsledně odstraněné tepelné mosty, jediné co mi uteklo (resp. nenapadlo) - z infrasnímku je vidět únik tepla z podlahového topení těsně u země - to bych ale musel mezi kraj betonové desky zeď cpát nějakou izolaci...
matej.webzdarma.cz
Tak co, mám to vylepšit, zbořit anebo prodat?
M.
Velice dekuji.
před 20 roky
Je to sice trochu OT :) ale nakonec proč ne... já jsem to nevymýšlel, je to postavené podle:…
před 20 roky
Pro Matěje: nedejte prosím na rady typů - osekejte tvárnice z vnitřní strany. To je úplný nesmysl ten člověk tu…
před 20 roky
73 odpovědí
Zobrazit všechny reakcePro Matěje:
nedejte prosím na rady typů - osekejte tvárnice z vnitřní strany. To je úplný nesmysl ten člověk tu tvárnici neměl nikdy v ruce. Tvárnice SI a STi jsou dosti křehké a při prvním bouchnutí se vnitřek roztříští a domeček Vám při takovém porušení spadne na hlavu. Musím bohužel také konstatovat,že stavbu z drahych SI tvárnic a při sebetlůstějším zateplení moc nezměníte a čím budete více investovat do drahých oken,zateplení atd. tim méně budete moci počítat s návratností investice. Cihelný blok , zastarálá koncepce výstavby a vytápění ve spojení s ventilací má svoje hranice. Různým vylepšováním se pokoušíme prodloužit životnost cihly jako tradice. Nedejte ani na argument typu - tepelný odpor stěny z těchto tvárnic odpovídá ČSN/ normy jsou jen na dodržení minimálních požadavků/ Postavil jste dům, který odpovídá současným požadavkům výstavby, jak to však bude až nám zdraží energie o 25 nebo 100 % to vám nikdo neřekne. Rozhodně bourat né, za 10 let ho prodáte ještě za stejnou cenu jak jste postavil. Můžete s menšími náklady si postavít třeba dům jako pan ekonom Hellebrand. Jen by jsem Vám doporučil stavět obvodové stěny z panelů K- Kontrol s tloušťkou 170 mm a doplnit je vnitřně polystyrénem do tl. 320 až 360mm / s použitím finální vnitřní vrstvy z desky Rigitherm nebo Termodesky Knauf/. Tato kombinace stavebního materiálu vychází z cen výrobců a je ještě rozhodně levnější /také fermacelové desky jsou zbytečně drahé/.
Pokud se Vám zdá vzduchotechnika od firmy Atrea drahá, tak si to nemyslím - kompletní vytápění s tímto sytémem, 2x otopný žebřík a podlahovka, dům 2 NP zastavěná plocha 130 m2 vyjde něco kolem 220 tis Kč na klíš včetně registru a musím Vám říct, že je velmi příjemné, když v zimě nemusíte větrat a necháte vzduch recyrkulovat, občas vyvětráte, nemusíte otevírat okna a z oken sundávat květiny aby při nízkých teplotách nenamrzly atd. - cena není přemrštěná a úspory větráním jsou, obrovský komfort a jsem zvědav na léto, jak si to poradí s chlazením - suchý vzduch v zimě je všeobecný problém, ale dá se řešit snadněji než nadměrná vlhkost.
Spočítejte si, kolik Vás vyjde Váš topný systém + svépomocné čerpadlo a zjistíte, že se dostanete výrazně přes 220 tis a to nemáte stále žádným způsobem řešeno větrání, rekuperaci, letní chlazení, filtrování vzduchu a nic - nemluvě o jakemkoliv komfortu pokud jde o stabilní vnitřní prostřední a hlavně dobrý vzduch v celém domě. Jak třeba řešíte v noci větrání v ložnici v zimě když mrzne? mikroventilace, otevřené dveře na chodbu? To jsou věci, které celkem slušně řeší nucené větrání a asi sám víte, jak "kvalitní" je ráno v ložnici v zimě vzduch, pokud nemáte otevřené okno.
Popravdě řečeno, po třech měsících bydlení jsem ještě nezaznamenal potřebu větrat průvanem :-)), postačí mikroventilace v koupelně a courání vchodovými dveřmi :-)
Jak jsem napsal, komplet elektrické vytápění mě přišlo na 155k, tepelné čerpadlo budu stavět jako hobby možná příští rok, možná dodělám nějakou zjednodušenou vzduchotechniku čistě na větrání, ne na topení. Já nejsem odpůrce teplovzdušného vytápění, ale jestli někde máte laminátové plovoucí podlahy, musí Vás od nich studit nohy (nebo mě aspoň teď, když sedím v pracovně s radiátory, studí :-) zatímco obývák s podlahovým topením kráásně hřeje.
S větráním problémy nemáme, letní klima doufám zajistí přesahy střechy a dostatečná izolace, absence filtrování vzduchu zas na vesnici není tak velký problém, vnitřní prostředí se mi zdá stabilní dost :-)
Už jsem psal, že projekt se začínal řešit v roce 2001/02 a tehdy snad Atrea ani nedělala Duplex RB, mám pocit... prostě tehdy ta cena byla jinde a nikde jsem se nic podrobnějšího nedozvěděl. I později na veletrzích s tím dělali velkou vědu a nebyli ochotni zodpovědět pár základních otázek, jako třeba "kolik to bude přibližně stát?" M.
matěji, neslo by na ten web dat vice fotek.ten RD vypada zajimave,nebo mi je hodit do posty?
zajimal by me prubeh stavby a jak dlouho vystavba trva.
tak tedy tady: http://matej.webzdarma.cz/
For: Martin Hellebrand
Ten K-kontrol je zajímavý. Díval jsem se na jejich web (czech-panel), ale pořád mi není jasné, jestli ty spojovací trámky probíhají shora dolů (tudíž jsou součástí nosné konstrukce) nebo jestli to jsou jen příčné spojky. Nevíte jak to je a kolik stojí metr toho panelu (ceník jsem taky nenašel? Díky, Martin
Já to budu mít jen na péra a stloušťka panelů bude 32 cm . Jinak ty trámky jsou průběžné:-( http://www.contipan.cz/cz/prod-kkontrol4… . Domů se dostanu až v pondělí, tak Vám potom cenu přesně sdělím, teď bych střílel. Napište si o CD, jsou vstřícní.
https://www.tzb-info.cz/2393-tzb-2004-en…
http://www.e-c.cz/tm_vlastnosti.php
http://www.e-c.cz/tm_detaily_18.php
Ani zbourat, ani prodat ale jen trochu vylepšit. Zevnitř odsekejte ze svých 44SI nějakých 30cm, dostanete se s omítkami na přijatelnou šířku zdí asi 15cm. Vysaďte okna a předsaďte je do asi 30cm vrstvy vnější izolace nebo 65cm vrstvy TO omítky. Do stropu přidejte 15cm izolace. Pořádně svůj dům utěsněte, odstraňte podlahové topení a větrejte s rekuperací. Na termosnímku už potom neuvídíte žádné tepelné mosty. Omlouvám se za sarkasmus, ale takhle to dopadá, když se dostanete na tzb-info příliš pozdě. Dům této velikostní kategorie by měl mít ztráty maximálně 1,25 kW i se ztrátou větráním. Vnitřní tepelné zisky by měly tyto ztráty pokrýt. Toho jste mohl dosáhnout bez zvýšených nákladů na stavbu. Mohl byste uvést rozměry domu? Kdo Vám nakukal na jednopodlažní stavbu tl. 44cm obvodového zdiva? Vždyť to zdivo nic nenese. Ta střecha přece mohla stát na dřevěných sloupcích. Kolik Vás stálo podlahové topení a elektrokotel? Mě třeba vůbec ceny od Atrei neuzemnily, spíš jsem byl mile překvapen. Není to za pusinku, ale tak hrozné to není. Ceny podlahového vytápění se pohybují okolo 1100Kč za m2 a více. Podlahové vytápění se dá udělat svépomocně, tepelné čerpadlo taky, vrt asi taky. Ale větrací agregát s rekuperátorem a rozvody se dá přece také udělat svépomocně. Váš dům se mi líbí, protože to není žádký G-servis a souhlasím s tvrzením o prasatech ze stavebních firem. Když je stavební dozor kamarád stavař, proč Vás pustil do nesmyslu jednovrstvého obvodového zdiva? To aby měl člověk ještě projektový dozor. Chápu rozčarování z tohoto fóra, máte postaveno a co teď s tím? Bydlíte sice ve vlastním, na rozdíl třeba ode mne. Já bych už měl asi postaveno taky, nebýt pár lidí, kteří se nebojí v tomto fóru napsat pravdu. Ta někdy bolí. Jako ekonomický inženýr si taky nechci stavět svépomocně dům a ani na to nebudu mít čas, našel jsem si však čas na semináře o NED a PD. Bydlíte už ve vlastním, ale co se týče koncepce NED jste, jak sám cítíte, trochu vedle. Koncepce zbytečně velkých tepelných ztrát, aby se vyplatilo TČ jsem zatím nepochopil, ale pokud ho budete stavět pro radost, tak je to snad v pořádku. Jsem rád, že zatím ještě stavím na papíře :-), dost důkladně, abych nemusel řešit podobné problémy jako Vy :-( se stavební firmou. Rozpočtová nabídková cena na můj přízemní bungalov a snad koncepcí PD o zastavěné ploše 162 m2 činí na klíč bez kuchyňské linky necelých 2,177 mil. Když ale vidím tu stavební kalamitu kolem sebe, stejně počítám s 2,3 mil. Je to málo nebo moc? Je pravda, že zednické tam bude pramálo a hlavní práci zastanou tesaři a sádrokártonáři. Okna 42m2 budu mít euro s trojsklem 0,5 a s montáží a bez slev, které dostanu zatím stojí 254000 Kč a nějaké drobné. Smlouvu o dílo a její dodržení mi pohlídá kamarád právník. Součástí smlouvy bude i projekt a hlavně si nechám od majitele stavební firmy potvrdit pochopení všech detailů.
Vzhledem k tomu, že jste se sám zařadil do kategorie stavitelů-teoretiků, nechtěl jsem nejdřív na Váš příspěvek ani reagovat, ale pokusím se alespoň vysvětlit co mě vedlo ke konkrétnímu řešení.
Dům v roce 2002 navrhl ing.arch., tak jsem tehdy nezkoumal, jaká je nosnost zdiva, kolik izolace do stropu atd. Jak jsem řekl, stavařinou se vůbec nezabývám a tak jsem jednotlivé detaily řešil až v době, kdy nám stavba spadla takříkajíc do klína.
Rozměry domu jsou cca 22x10m, pultová střecha, pozemek má asi 1600m2 tak mě tloušťka zdí zas tak moc netrápí. V původním projektu bylo zdivo 44PD a když jsme na jaře 2003 začali stavět, zrovna se objevila novinka od Wie - 44Si. Byl docela problém sehnat rohové, půlcihly a tak (vozili mi je snad odněkud z Moravy :-). Líbil se mi konstrukční detail okolo oken, kde použitím "vykrojených" cihel, které se vyplní XPS nevznikne tepelný most kolem rámu okna. Vím, že se tady doporučuje přetáhnout rámy oken EPS, ale z určitých (pro Vás možná iracionálních) důvodů na venkovní části stavby polystyren prostě nechci a tedy jsme nic ani zvenku nezateplovali. Zateplení stropu Orsilem jsem udělal dvojnásobné oproti projektu (sádrokartonáři si mysleli, že jsem blázen, když dávali 16+12cm Orsilu do stropu... podle Vás je i to málo...), do podlahy jsme dali 12cm PS místo 5cm projektových (až na to, že idioti topenáři použili pod podlahovku místo EPS nějaký PSTK kročejový polystyrén, který má nízkou hustotu a tudíž se celá betonová deska mírně "kýve". Zjistil jsem to bohužel den před betonováním, takže už jsem to tak musel nechat 8-|
K rekuperaci asi tolik, že jednak byla cena od Atrei poměrně vysoká a upřímně, v roce 2002 toho o stavbě teplovzdušného vytápění zas tolik známo nebylo. Živě si vzpomínám na nedávnou diskusi někde na internetu, kde řešili zemní kolektor: jedna kapacita tvrdila, že kolektor nemá cenu, druhý zas že jedině s kolektorem, další oponoval, že tam lezou myši, čtvrtý že se musí pravidelně desinfikovat ?! - a pak si z toho udělejte jako stavební laik obrázek... co člověk to jiný názor.
Jo, cena celého topení, tj. podlahovky, radiátorů i elektrokotle byla asi 150k. Jednotlivě to nevím :-)
Aby bylo jasno, já současné koncepce stavby vůbec nelituji, prostě jsem byl nucen stavět tak, abych to zvládl sám... Váš přístup má výhodu v tom, že plány Vašeho domu budou vždy updatovány podle nejnovějších poznatků a technologií, nevýhodu v tom, že nebudete nikdy bydlet... Nezlobte se, ale podle mých zcela čerstvých zkušeností je představa nechat si postavit PD, bez osobní účasti, technologicky bezchybně provedený, od firmy za 2,1mil - utopie.
Přesto děkuji za názorů. M.
Na dosiahnutie normy pre NED potrebujete pre stenu R=5; teda k(U)=0.2 a potrebujete dat este 6-7cm EPS co je ekvivalentne tak 22-26cm termoomietky (lambda 0.13w/m.K).
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.