Načo som sem chodil??

Reklama
Načo som sem chodil??

Doteraz som sa o kúrenie vôbec nezaujímal, ale začal mi tiecť plechový radiátor a tak premýšľam o životnosti teraz už 30 ročnej vykurovacej sústavy. Dlhé roky pracovala ako samotiažna s kotlom na tuhé palivo a otvorenou expanznou nádržou. Pred niekoľkými rokmi sa cez nás prehnala plynofikácia a pôvodny 27 kW kotol nahradil plynový 24 kW liatinový Laiber s integrovaným 40l boilerom, regulovaný izbovým termostatom Landys&Gyr REV 10. Pôvodne som chcel vymeniť kompletne celý rozvod za medený a radiatory nahradiť maloobjemovými napr. Korado. To bol môj laický názor.
Pri hľadaní podrobnejších informácií som zablúdil až sem, prečítal si mnoho príspevkov v poradni a teraz mám v hlave pekný chaos!!! Zisťujem, že kotol je predimenzovaný,podobne aj radiatory, žiadne riadenie výkonu, ekvitermika či čo, inteligentná komunikácia s termostatom.
Doteraz termostat spína kotol aj 5 krát za hodinu, zohriata voda sa rozbehne do radiatorov (chvíľu jej to trva kvôli hrubému rozvodu)a len čo sa dostane do radiátorov už je kotol vypnutý a s ním aj obehové čerpadlo. Voda vychladne a tak to ide stále dokola. Medzi tým chladne aj voda v potrubý (trubky s ohriatou vodou sú obalené sklenou vatou spolu so spiatočkou).
Asi by som mal s tým niečo robiť, len neviem presne čo. Radšej som sem nemal chodiť, ale už je neskoro ;-) Dokonca ani projektantom sa nedá celkom veriť, tak ja už naozaj neviem.
Vypadá to, že vymením len dieravý radiator za rovnký ale nový, možno dám obehové čepadlo na trvalý chod a poriadne preizolujem rozvod v pivnici.Čo by ste robily Vy páni odborníci ako prvé?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.