Vytápění RD a ohřev TUV

Reklama
Vytápění RD a ohřev TUV

Plánovaný RD má tep.ztrátu kolem 6,5kW, ale možná, že to bude nakonec ještě méně. S ohledem na tyto ztráty (je málo topidel, které jsou schopny topit v rozsahu 0-10kW) jsem řešil otázku čím topit a jak ohřívat TUV (už to tady taky řešili). V domě bude podlahové topení, v koupelně navíc "žebřík" a v garáži nízkoteplotní radiátory. Po dlouhých úvahách jsem nakonec došel k následujícímu řešení:
1) Krbová vložka Inserto 60 o výkonu 7kW, teplovzduch.rozvody do podkroví (2 pokoje + ložnice) a teplovodní výměník s možností přepínání buď na systém voda nebo vzduch. V případě výpadku el.energie schopen provozu.
2) Akumulační nádrž, kterou budu přednostně "krmit" teplem z krbem. Jinak bude osazen el.kotel na případné pokrytí výkonu v případě, že by nebylo možné nebo se mi jednoduše nechtělo topit krbem.
3) Ohřev TUV kombinovaným el.bojlerem s napojením na aku.nádrž. Ještě zvažuju použití soláru, a sice tak, že pod střešní krytinu připevním ke krovu PE potrubí naplněné nemrznoucí směsí s oběh.čerpadlem, teplot.čidlem a jednoduchou regulací, a potrubí následně svedu do bojleru. Přednostně by tak bojler bral energii ze soláru a pakliže by to nestačilo, tak z aku.nádrže, resp. v nejhorším případě by začla topit el.spirála. Naopak pokud by voda v bojleru byla moc teplá a měla tendence se přetápět, pouštěla by vodu do aku nádrže.
Zvažoval jsem i použití plyn.kotle, ale odradily mě o dost vyšší pořizovací náklady. Provozně by sice vyšlo topení a ohřev TUV plynem o něco levněji, ale tak zase budu mít jednotnou sazbu na všechno, takže se to srovná.
Závěrem se chci zeptat. Máte někdo podobný systém nebo aspoň zkušenosti s něčím podobným? Uvítám jakékoliv příspěvky, rady, zkušenosti z praxe,atd...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.