laicke otazky NEDProjektujeme (s architektom) dom. S manzelom sme vsak uplni laici a nahodou sme si zacali citat diskusne fora. Napisalo sa tu toho o stavani a izolovani velmi vela, niekedy mam pocit, ze to boli viac filozoficke debaty a hadanie sa o tom, koho nazor je lepsi...A ja ako laik mam z toho uplny chaos. Takze - vzdala som to.
Nas architekt nam navrhol stavat z porotherm 44cm (J,Z,V stena) a Porotherm 36cm + 10 cm zateplit (S stena). Po precitani niekolko prispevkov mam pocit, ze to nie je to najspravnejsie riesenie.
Dom je dvojpodlazny, 8mx12m, orientacia vacsiny obytnych casti je na juh (aj okien). Kurenie plynom (podlahove?), vetranie s rekuperaciou. Citala som uz aj to, ze podlahove s vetranim s rekuperaciou nejdu dokopy...
Nechceme pasivny dom, energeticke straty vsak pri "rozumnej" cene chceme znizit na minimum. Vzdy su nejake kompromisy. Z coho teda stavat a ake zateplenie? Aby to cenovo vyslo ekvivalentne (a menej :-) architektkou navrhovanemu rieseniu?
Konzervativni nie sme :-)
Rosnym bodom a difuziam nerozumiem :-) Su niekde clanky a porovnania cien,tepelnych odporov aj pre laikov?
Neplanujeme stavat svojpomocne, nechceme vsak stavbu ani prilis komplikovat. Dom budeme stavat na dialku a boli by sme radi, keby sa zvladol aj bez nas. Takze nenavrhujte, prosim, ziadne riesenia, kt. ked sa neurobia tak, ako maju, nebudu mat efekt (sme pesimisti, co sa tyka stav. firiem, budem rada, ak sa mylim). Z niektorych technologii v diskusiach som mala pocit, ze detaily su tak komplikovane, ze mi to nik nepostavi a ak ano, urcite nie dobre.
Za odpovede velmi dakujem...
Mirka