StatikaPo přečtení zdejších poznatků jsem rozhodnut stavět sendvičové zdivo z cihel a EPS. Po prostudování všech možných stránek výrobců cihel a porovnání vlastností a ceny jsem se rozhodl, tak jak již někdo přede mnou, pro "klasický" Citherm. Váhám mezi použitím cihly CD 29 s tl. stěny 29cm a CD INA A v tl. 24,5cm. Podle Mary Mary by na RD možná stačila i 17,5. Můj RD je nepodsklepený, jednopodlažní s obyt.podkrovím, I.NP +-0, hřeben střechy +7,8m. To shánění projektanta by stálo za řeč, každý nechápavě kroutil hlavou a nakonec si to kreslím sám a k jednomu si zajdu "pro razítko" (snad jen 2, 3 v zásadě souhlasili, ale těch 20 EPS je "zbytečně" moc, ještě tak 10 možná 12, ale víc by tam nedali). Cvičně jsem zjišťoval cenu materiálu a i ve stavebninách z toho snad ještě dneska nespí.... :-) Takže plně věřím poznatkům, kteří tady někteří v vás měli na výstavách i jinde s prodejci a výrobci thermů, atd..
Nejsem statik, ale přesto jsem si zkusil "cvičně" zatížení zdiva v tl. 24,5 spočítat. Zatížení jsem bral jednoduše půl na každou stěnu, což není přesné a neodpovídá to skutečnosti. Nicméně mi vyšlo, že podle "skutečné" pevnosti (dle propsektu při MVC 2,5 je pevnost kolem 2,39 MPa) by zdivo s rezervou vyhovělo, ale při "výpočtové" (1,3 MPa) by to už neklaplo. Nicméně při úpravách podle očekáváného zatížení si myslím, že by zdivo mohlo vyhovět i na výpočtové zatížení. Ale raději pro jistotu použiju CD 29. Cenový rozdíl není nijak výrazný a za ten pocit jistoty to stojí.
Jinak mám ten názor, že při použití některé ze zmíněných cihel + EPS v tl. 20cm je řešení nějakého srážení vlhkosti v k-ci zbytečnost, protože když už by se nějaká vůbec vysrážela, tak ji bude naprosto minimální množství, které nemá cenu ani zmiňovat. Výpočty, teorie jsou jedna věc a hezky se to poslouchá, ale realita je věc druhá. Už jsem viděl docela dost nových RD z ytongů v tl. 37,5 i thermů v tl.40 a 44, zateplených navíc jen 5cm EPS podle hesla "kdekdo dává pětku, takže ji dám taky" a víc neřeší a žádné problémy s vlhkostí, plísněma, apod se zatím nevyskytly. Možná, že to je tím, že jsou relativně nové (max.4 roky), ale právě proto by už se to mělo objevit, protože většina z nich byla udělána stylem "na jaře začít a do zimy bydlet", takže vnitřní vlhkosti tam je určitě dost.
S ohledem na tohle si troufám říct i bez výpočtu, že při použití CD 29 a 20cm EPS bude k-ce v pohodě.
Jinak včera jsem řešil okna. Chci dřevěné okna a kvůli tep.ztrátám uvažuji o trojskle, ale prodejce mi více doporučoval dvojsklo Heat Mirror (U kolem 0,6) než trosklo (U kolem 0,8-1,0), kt. doporučoval spíše kvůli lepší zvuk.izol. Ohledně ceny tvrdil, že by HM vyšly cca o 15% dráž, ale když vezmu, že 3-sklo je o 15-25% dražší než 2-sklo, tak nevím, zda se to vyplatí....