Statika

Reklama
Statika

Po přečtení zdejších poznatků jsem rozhodnut stavět sendvičové zdivo z cihel a EPS. Po prostudování všech možných stránek výrobců cihel a porovnání vlastností a ceny jsem se rozhodl, tak jak již někdo přede mnou, pro "klasický" Citherm. Váhám mezi použitím cihly CD 29 s tl. stěny 29cm a CD INA A v tl. 24,5cm. Podle Mary Mary by na RD možná stačila i 17,5. Můj RD je nepodsklepený, jednopodlažní s obyt.podkrovím, I.NP +-0, hřeben střechy +7,8m. To shánění projektanta by stálo za řeč, každý nechápavě kroutil hlavou a nakonec si to kreslím sám a k jednomu si zajdu "pro razítko" (snad jen 2, 3 v zásadě souhlasili, ale těch 20 EPS je "zbytečně" moc, ještě tak 10 možná 12, ale víc by tam nedali). Cvičně jsem zjišťoval cenu materiálu a i ve stavebninách z toho snad ještě dneska nespí.... :-) Takže plně věřím poznatkům, kteří tady někteří v vás měli na výstavách i jinde s prodejci a výrobci thermů, atd..
Nejsem statik, ale přesto jsem si zkusil "cvičně" zatížení zdiva v tl. 24,5 spočítat. Zatížení jsem bral jednoduše půl na každou stěnu, což není přesné a neodpovídá to skutečnosti. Nicméně mi vyšlo, že podle "skutečné" pevnosti (dle propsektu při MVC 2,5 je pevnost kolem 2,39 MPa) by zdivo s rezervou vyhovělo, ale při "výpočtové" (1,3 MPa) by to už neklaplo. Nicméně při úpravách podle očekáváného zatížení si myslím, že by zdivo mohlo vyhovět i na výpočtové zatížení. Ale raději pro jistotu použiju CD 29. Cenový rozdíl není nijak výrazný a za ten pocit jistoty to stojí.
Jinak mám ten názor, že při použití některé ze zmíněných cihel + EPS v tl. 20cm je řešení nějakého srážení vlhkosti v k-ci zbytečnost, protože když už by se nějaká vůbec vysrážela, tak ji bude naprosto minimální množství, které nemá cenu ani zmiňovat. Výpočty, teorie jsou jedna věc a hezky se to poslouchá, ale realita je věc druhá. Už jsem viděl docela dost nových RD z ytongů v tl. 37,5 i thermů v tl.40 a 44, zateplených navíc jen 5cm EPS podle hesla "kdekdo dává pětku, takže ji dám taky" a víc neřeší a žádné problémy s vlhkostí, plísněma, apod se zatím nevyskytly. Možná, že to je tím, že jsou relativně nové (max.4 roky), ale právě proto by už se to mělo objevit, protože většina z nich byla udělána stylem "na jaře začít a do zimy bydlet", takže vnitřní vlhkosti tam je určitě dost.
S ohledem na tohle si troufám říct i bez výpočtu, že při použití CD 29 a 20cm EPS bude k-ce v pohodě.
Jinak včera jsem řešil okna. Chci dřevěné okna a kvůli tep.ztrátám uvažuji o trojskle, ale prodejce mi více doporučoval dvojsklo Heat Mirror (U kolem 0,6) než trosklo (U kolem 0,8-1,0), kt. doporučoval spíše kvůli lepší zvuk.izol. Ohledně ceny tvrdil, že by HM vyšly cca o 15% dráž, ale když vezmu, že 3-sklo je o 15-25% dražší než 2-sklo, tak nevím, zda se to vyplatí....

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

36 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.