RD z betonu ? (Základy+Skořepinky-skelet+Spiroll+ PPS)Takže jsem po x-hodinách pročítání tohoto serveru dospěl k závěru, že nejlepší bude postavit RD ze sendvičové k-ce... :c)
Po dalších y hodinách jsem dospěl k tomu, že nosná kostra bude z betonu.
A po dalším špekulování jsem přišel na ideální podobu kompletu.
Pro lepší představu vše uvedu konkrétním příkladu RD cca 8x10m.
Konstrukce - skladby:
1)Základové pasy pouze po obvodu stavby
2)Základová deska běžná tl. (120mm) vyztužená kari sítěmi
3)Obvodové nosné zdivo - betonové skořepinky tl.200mm v nichž zhotovím skrytý ŽB skelet - modulová rozteč podle oken a dveří
4)ŽB věnec + ŽB nadokenní překlady v jedné výškové úrovni
5)Strop Spiroll na rozpětí 8m s nadbetonávkou tl.50mm 6)Schodišť. prostor překlenout ocelovou výměnou
Technologie stavby:
skořepiny na suchou směs cementu s jemnou frakcí písku - náplavy - 1:1 až 1:3 - vrstvička do 1cm - po osazení skořepin si suchá směs natáhne vlhkost ze vzduchu a zatvrdne, dtto pokládka spiroll panelů - nejjednodušší způsob
Nakonec vše zateplit PPS 200mm
Vnitřní omítky - tenkovrstvá stěrka, stropy s přiznanými spárami s plastickou stříkanou omítkou
Rozvody instalací - svislé uprostřed domu šachtou, vodorovné v podlaze, elektro vyfrézovat.
Výhody: akumulace tepla v zimě, v létě chládek, čím starší stavba tím pevnější (normální vlastnost betonu), úspora omítkovin a malty, jednoduchost a rychlost stavby (pominu-li technolog. přestávku na horním líci věnce), homogenita stavby a homogenita tepelné izolace, nízká cena
A teď se vyjádřete...
A.P.