TESUZ x Durisol x Ztracené bednění

Reklama
TESUZ x Durisol x Ztracené bednění

Chystám stavbu RD s podkrovím a zatím váhám mezi výběrem materiálu na nosné stěny. Mám jasno v tom, že zvenku zateplím dům 20cm EPS. Stropy budou z Agrobeton Spytihněv. Chci systém, který budu moci postavit sám společně s kamarády, dále musí být dostatečně únosný, kvůli obytné ploše tenký, musí mít dobrou životnost a dobrou cenu. Z toho mi vyšel jako vítěz jednoznačně beton a teď už řeším, který systém zvolit.
1) TESUZ.
Výborný pro svépomoc. Jednoduše se dá vytvořit skelet. Obstojná cena, rychlá výstavba. Rozvody se dají vyfrézovat. Uvnitř stačí tenkovrstvá omítka. Navíc dělají někde u Náchodu něco podobného za o cca 1/3 nižší cenu, takže pro mě zatím asi favorit č.1. Problém vidím v založení a hlídání rovinnatosti. Prý je třeba dodržet pouze 2mm výškovou odchylku mezi nejnižším a nejvyšším místem stěny. 2mm není nic, ale kdyby byla odchylka větší, tak myslím, není problém to srovnat na věnci.
2) Durisol
Obyčejný, nezateplený v tl.22cm (15cm betonu) a ten pak zvenku zateplit EPS. Doporučuje mi ho projektant, kdy podle něho dělali kdysi srovnání cen různých systémů a Durisol vycházel nejlevněji. Bylo levnější ho na ale koupit Slovensku (dnešní ceny neznám, na netu je nemají) než u nás - mám to celkem blízko, takže doprava by mě nezruinovala.... Výhoda je, že rozvody strčím do "dřeva" na vnitřní straně. Zároveň to je nevýhoda v tom, že vnitřní heraklit tepel.izoluje a akumulace betonu bude omezená. Stejně tak, bude nutné mít delší hmoždinky při kotvení těžších předmětů a bude třeba asi klasickou omítku. Nevíte někdo jak se pohybujou ceny?
3) Ztracené bednění
Taky se mi líbí. Na trhu je mnoho systémů. V podstatě má podobné výhody jako TESUZ. Beton můžu sehnat, resp. vyrobit velmi levně (koupím pouze cement a zaplatím elektriku za míchání+vodu), takže cena by byla dobrá. Mínus vidím ve způsobu vedení rozvodů a vyšší pracnosti (pořád ale menší než u cihel).
U všeho ale řeším z čeho udělat příčky. Je dobré raději zvolit nějaké beton.tvarovky nebo cihly? Cenově vychází v tl. +-10cm od 170 do 200,-/m2.
Jaké jsou vaše názory či zkušenosti s uvedenými systémy?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.