Konecna koncepce stavby domu..

Reklama
Konecna koncepce stavby domu..

Chtel bych znat nazory na skladbu a koncepci meho domu. Po nekolika mesicich studia, jsem se rozhodl pro dum z techto materialu.Jde o klasicky dum o rozmerech 7x13m a sikmou strechou. Orientace bude stitovou stranou k jihu. Na severni strane budou ,bohuzel , 3 okna. Jizni stit bude zpoloviny proskleny.

1. Obvodove zdivo Tesuz zateplene 200mm EPS 100 F od Izopolu.Vnitrni pricky budou betonove skorepiny 100mm od http://www.neico.cz/ nebo 120mm od Betonstavby Klatovy. U techto pricek uvadi Neico Rw=52dB, což je podle meho podezrele vysoka hodnota. Mara Mara uvadel Rw u stejne pricky 40dB. Betonstavby tento parametr neuvadi. Zejmena k volbe prickoveho zdiva, uvitam konstruktivni navrhy.
Podlahy bych chtel izolovat 100mm EPS 100 Z? Nevim zda je to dostatecna hodnota. Muj projektant me ujistil, ze skladbu podlah a strechy dopocita tak, aby mela stejny odpor jako steny.Uvitam tip a dodavatele na odizolovani obvodovych sten od zakladove desky! Vim, ze se pouziva Penove sklo, ale jeho cena mi pripada vysoka.

2. Okna budou drevena, trojskla plnena Argonem U=0,7. Vyrobce Slavona. Hodne jsem uvazoval, zda usetrit a koupit plastova, ale na plastovych se mi nelibi velikost ramu. Zaroven jsem nenasel vyrobce co by daval do plastu skla s alespon U=1,0. Nevim proc, ale stavalo se mi, ze se mi vyrobce snazil vnutit skla U=1,1 a argumentem "to Vam bohate staci". Ve strese mam 6 oken. Jako slusny vyrobce se mi jevi firma Kubeso. Stresni okna budou to co je na trhu U=1,1. Lepsi jsem nevidel a itak je cena neprijemna!

3. Vytapeni jsem nakonec zvolil radiatory. Zdroj tepla bude zplynovaci kotel s AKU nadrzi 1000-1500l. Podle navodu jednoho z mistnich prispevatelu bude soustava elektronicky rizena a automaticky regulovana. Kotel by mel pri maximalnim vykonu nabit nadrz a ohrat TUV. Po nabiti bude kotel odstaven a vytapet bude pouze AKU. Spekuluji nad servoventily, ale nevim zda uz by to nebylo prehnane. K tomuto rozhodnuti, jsem dospel na zaklade zjisteni, ze 3km od budouciho domu je pila, jejiz majitel prodava SUCHE drevo, kulatinu, za 350Kč/m3.
Velmi jsem zvazoval podlahove topeni.
Proti byli dva argumenty:
Moje zena desne rada koberce. Ne celoplosne, ale itak zaberou dost prostoru. Zejmena v obyvaku, pod stolkem uz si naplanovala koberec s dlouhym chlupem o cca 12m2. To je skoro polovina podlahove plochy. Odezva podlahovky by asi byla pul dne. :(
Druhy argument byla slozitost. Mam velmi dobreho topenare, ktery mi udela radiatorovy rozvod a kotelnu, ale neznam nikoho kdo umi podlahovku.
Uvitam tipy na elegantni radiatory a jejich dodavatele za slusne ceny. Mam moznost koupit se slevou Korrado s bocnim ventilem, ale manzelka namita, ze ji pripominaji praci. :)

4. Dum bude mit nucenou ventilaci. Projekt doda ATREA stim, ze si sam udelam rozvody a rekuperator si koupim, az jak dopadnou finance na stavbu. Penize na teplovzduch nejsou, ale cena za vetrani me mile prekvapila. Optimismu mi dodalo i jednani s ATREA. Skoro pochybuji, ze jde o ceskou firmu. :-))

edit: Nevi nekdo, z ceho postavit schody? Drevene schody jsou pomerne dost drahe. Ytong prodava nejake schodove dilce, ale nic jineho o tom nevim.

Na zaver si jeste neodpustim poznamenat, ze Wienerberger ma asi nejlepsi marketing v republice.Kazdy stavebnik co nechce stavet z Porothermu je ve stavebninach za idiota a bohuzel uz i u projektantu. Kdyz moji znami prisli za projektantem stim, ze chteji stavet z Porfixu, tak hned u dveri slyseli vetu "ale kdybyste tam dali 40 Porotherm, tak je to lepsi". Smal jsem se jim. Ted mam uplne stejnou zkusenost. Ve stavebninach, kde jsem se byl zeptat na skorepiny, jsem dostal sahodlouhy vyklad z Wienerberger bible. Kdyz je chcete odbit, reknete ze chcete delat pouze tenkovrstve omitky. Ytong je kupodivu tak neskoli! :-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

29 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.