Durisol nebo klas.cihlaProstudoval jsem kdejaké materiály, navštívil plno výstav, rozestavěných i hotových staveb, porovnal jednotl.vlastnosti, náklady a dopracoval jsem k výsledku, že pro stavbu RD použiju:
1) Systém slovenského Durisolu, který dováží do ČR firma ze Vsetína. Jsou to tvarovky 500 x 220 x 250, tj. 8 ks/m2 a cenově vychází bez slevy na 448,-/m2. Zvenku bych ho zateplil 16-20cm EPS nebo vatou, záleží, co bude levnější (pravděpodobně to bude EPS). Jeden kolegův projektant doporučoval český Durisol z dvoumetrových desek, tak ještě uvidím až mi pošlou cenovou nabídku a porovnám ji se slovenským.
2) Klasické cihly Citherm CD 29 a k tomu zateplení 16-20cm (už to tady taky někdo navrhoval). Cihly vychází na cca 378,-/m2.
Chci stavět svépomocí, takže Durisol mi připadá vhodnější než cihly, protože to je skládačka, kterou není problém poskládat. Výztuž mám přislíbenou díky známostem za velmi dobré ceny a beton si budu míchat na stavbě, což výjde taky výrazně levněji (ale i déle - což mi až tak nevadí) než z betonárny. Navíc štěrk mi dovezou chlapi z práce díky kontaktům s "kamenolomařema" za flašku, takže ho nebudu muset kupovat, což bude taky docela velká úspora. Instalace mohu vést jednoduše v dřevěné stěně. Nemusím složitě sekat jako u cihel, co je taky časová a finanční úspora. Omítky výjdou na stejno, ale u Durisolu bych ušetřil právě díky stavbě hrubé stavby svépomocí bez placení zedníka, zatímco u cihel budu potřebovat zedníka i na zdění a nějaký čas a peníze to bude stát. Jediné z čeho nemám moc dobrý pocit je právě dřevěná vnitřní stěna, která asi omezí akumulaci betonu a taky složitější uchycování těžších předmětů. Ale to myslím nebude až takový problém, protože by mělo stačit použít delší šrouby, abych se dostal až do betonu.
Jaký je Váš názor? Máte někdo postaveno ze jmenovaných systémů? Je "lepší" použít český nebo slovenský Durisol (český mi příjde díky stojkám a všelijakým svorkám pracnější, ale možná, že bude levnější)? Jaké máte zkušenosti, poznatky a doporučení?
Díky za odpovědi.