Zpasivnění domuZ pohledu laika jsem se zamyslel nad "zpasivněním" lépe izolovaného domu a došel k zajímavým poznatkům. Ale současně vznikly i další otázky.
Uvažoval jsem stěnu RD s R kolem 5,5-5,8 v závislosti na druhu použitých cihel tl.30cm nebo ztraceného bednění (velox, durisol) v tl. 22cm a izolace 20cm. Dům je přízemní s podkrovím. Okna izol.dvojsklo, U celého okna cca 1,2 (sklo 1,0). Samozřejmě je třeba vybudovat topení (podlahovka), osadit zdroj tepla, AKU nádrž, rozvody, což bude obnášet dohromady kolem 200 000,-Kč. Vodu bych řešil solárem s el.kotlem, který by dotápěl pokud by byla potřeba a občas by zvedl teplotu kvůli likvidaci bakterií. V domě by byl krb s TV kvůli snížení výkonu do vzduchu (min. výkon 2kW + 2kW, což je ažaž), který bych rozváděl do místností nad obývákem, kde by krb byl.
Základní idea byla "obalit" celý dům dokola tlustší (další) vrstvou izolace. Takže místo 20cm EPS dám 30cm (zřejmě ve dvou vrstvách s tím, že druhá vrstva by byla pouze lepena) a jsem s R na 8,1 nebo lépe ještě přidám dalších 5cm a jsem skoro na 9,4, resp. U=0,11. Tohle by už pro PD mělo stačit. Náklady na izolaci fasády včetně lepidla (+15cm EPS-celkem 35cm), krovu včetně roštu (+10cm vaty-celk.40cm) a podlah navíc cca do 100 tis (+10cm EPS, celk. 25cm). K tomu lepší okna s trojskly, příplatek navíc cca 40-50 tis.. Jako "topení" bych použil asi nějaký lokální el.topidlo, třeba světlo s klasickou žárovku, což je otázka pár stovek, max. tisícikorun. Tudíž v globálu by to vyšlo cenově zhruba +- nastejno, ne-li ještě levněji. Krb bych ponechal, jen bych asi hledal ještě slabší krb nebo i kamna, nejlépe s TV, kdy by zajišťoval ohřev TUV v bojleru.
Ale teď by mě zajímalo, zda je nutné mít u PD nucené větrání (příp. i s rekuperací) nebo ne. Jasně, že je lepší, když by bylo, čímž by se ušetřila další energie, větrání by bylo rovnoměrnější, ale jinak mě nenapadá jediný důvod proč by mělo být nutné, nehledě k ceně, kterou případné úspory energie - už tak minimální spotřeby - sotva zaplatí...
Abych to shrnul. Otázky jsou tyto:
1) Je moje nastínění možného zpasivnění průchodné, aniž by to způsobovalo v budoucnu nějaké technické problémy?
2) Jakým způsobem je nejlépe řešit uchycení EPS na stěnu, když je jasné, že tak dlouhé hmoždinky nejsou, resp. jsou pekelně drahé. Je lepší použít vrstvu tl. 30cm, do ní vyvrtat špunt, osadit hmoždinku a vyvrtaným EPS špuntem otvor i hmoždinku zašpuntovat nebo použít dvě desky, první přilepit a přikotvit hmoždinkou a druhou už jen přilepit. První var. mi příjde jako vhodnější.
3) Je nutné mít v PD nucené větrání nebo lze obejít i bez něho? Resp. má PD bez nuceného větrání (větrání zajišťováno větráním okny) nějaké zásadní nevýhody proti PD s nuc.větr.?
Tak co vy na to?