Podkroví Ahoj, po dlouhém rozvažování a přemýšlení o bydlení se nám jako nejvhodnější varianta vykristalizovala rekonstrukce podkroví RD rodičů. Zatím jsou dole rodiče, nahoře v před 15 roky vybudovaném podkroví já se ženou a prozatím jedním svištěm.
To podkroví bylo myšleno jako víkendové bydlení a podle toho je i postaveno. Po odpolednách, svépomocí, maximálně lacino, hlavní ideou bylo: "...dyť to bude jenom na víkendy...", takže pro každodenní užívání rodinou se již jeví jako nedostačující. O tepelném odporu obvodových kcí se ZDE raději nezmiňuji.
Jinak domek je ze sedmdesátých, podsklepený, 9x13m, dole škvárové tvárnice, podkroví slepeno z různých zbytků:-/
Mojí představou je podkroví realizovat dle zásad nízkoenerg. výstavby - kvalitní izolace, kvalitní okna, větrání s rekuperací...
Není mi však jasné, zda to půjde dohromady s přízemím s tepelně technickými vlastnostmi na úrovni sedmdesátých let(rodiče odmítají jakékoli zásahy typu zateplení), má vůbec cenu investovat do poměrně drahých technologií, jakou řízené větrání je? Jak moc se budou obě patra navzájem ovlivňovat? Zdůrazňuji, podkroví NED(vlastně NEP), přízemí škvárová klasika s Dakonem na hnědé uhlí.
Sleduji TZB-info pravidelně, určitou představu mám, přesto rád uvítám jakýkoli názor, případně typ na dobrého projektanta zkušeného ve výstavbě NED.
Díky, H.