Plynove topeni v novem RDRad bych poprosil o radu vsechny nezainteresovane topici plynem (nejlip v novem RD). Mel jsem krasne vymyslene podlahove elektricke topeni az do doby, nez mi STE oznamila, ze kvuli slabe trafostanici nemuzu elektrikou topit.
Takze hura k plynu. Jenomze jak tady ctu diskuse, mam v tom strasny gulas a netusim, jak uspokojit moje pozadavky na topeni: ruzne teploty v mistnostech (loznice 18, kuchyn+obyvak 20-22, koupelny 24, zadveri 15), ruzne teploty v prubehu dne - vetsinu dne v dome nikdo nebude, takze se moc topit nemusi (staci mi denni a nocni rezim), v koupelnach a v kuchyni chci urcite podlahovku, zbytek radiatory (ale klidne i podlahovka). Ale jaky kotel k tomu? A s ohrevem TUV nebo bez? Moje okoli mne před ohrevem TUV plynem odrazuje.
RD ma mit ztratu 12kW (pri -15), osobne si myslim ze bude tak kolem 10kW (budu i vic zateplovat). V projektu je navrzeny kotel Vaillant Aquaplus s vykonem 24kW, regulace ekvitermni s termostatickymi hlavicemi, vsude radiatory (typovy projekt), spad 80/60.
Nekde jsem videl reseni kondenzacnim kotlem, kde bylo podlahove topeni reseno spateckou + kondenzacni kotel. Prijde mi to jako zajimave reseni, neni mi ovsem jasne, jak to funguje. Podlaha by mela mit myslim teplotu maximalne nekde kolem 30-ti stupnu, coz u radiatoru urcite nestaci. Je vubec mozne kombinovat podlahovku a radiatory? Pokud ne, snad by se pouze v koupelnach prezila elektricka podlahovka. Budu skutecne vdecny za kazdy nazor a radu, skutecne netusim, kterou z tech všech moznosti vybrat (radiatory vs podlahovka, ruzne typy regulace, kondenzacni nebo normalni kotel, ohrev TUV el. bojlerem nebo plynem?).