Napojení akumulačního zásobníku na solár. panely

Reklama
Napojení akumulačního zásobníku na solár. panely

Dobrý den,

pro náš RD uvažujeme s teplovzdušným vytápěním od Atrea s tím, že teplo pro ohřev vzduchu obstará voda z kombinovaného akumulačního zásobníku pro ohřev TUV a topné vody. Zdrojem tepla budou elektrické topné spirály a solární panely.

Atrea nabízí IZT o objemu 615 l, kde vstup ze soláru je uprostřed nádrže. Někteří výrobci (např. Viessmann) to ale řeší vstupem ve spodní části a argumentují tím, že teplo přivádí do nejchladnější části zásobníku a předávají ho tak s největší účinností. To zní logicky, zejména pak v zimním provozu, kdy solár dole jen nahřívá a dohřátí na požadovanou teplotu obstará elektrika či jiný zdroj. Obávám se, že řešení, které nabízí Atrea (tj. vývod uprostřed zásobníku) v zimě v podstatě vyřadí solár ze hry.

Na druhou stranu jsem četl na tomto serveru nějaký starší článek, podle kterého u nízkoteplotních systémů 40-60°C není vrstvení vody v zásobníku natolik významné a proto se soláry přivádí do prostřední části zásobníku.

Tak jak to tedy je? Chtěl jsem IZT od Atrea, ale teď jsem z toho trochu zmatený. Díky za názory. PK.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.