Izolace fasády....Tak jsem zde pročítal různé diskuze na téma izolace fasády a sledoval boj mezi materiály polystyren proti vatě a pokud už se někdo shodnul na některém z materiálu,tak nastal problém s tím,jakou tlouštku zvolit.5 cm? 10? 15? no radši 30cm...... Proč to píšu? Rozhodli jsme se,že až dokončíme doma vnitřní rekonstrukci domku, tak že obložíme fasádu palubkami.Dřevěné obklady se nám líbí a palubky budeme mít za velmi příznivou cenu.Na dvorku máme asi 10 m3 desek a u švagra stolařskou dílnu :-) Když už budu vyrábět rošt na uchycení palubek,přemýšlel jsem , že ho využiji a vyplním ho 5cm tlustou vatou Rockwool.Pak nechám 2cm mezeru,natáhnu parofolii a dokončím obkladem z palubek.Jedná se tedy o provětrávanou fasádu.Domek je z roku 1924 a je postaven z pálených bločků JESTAV.Rozměr bločku je 30x15x15 a obsahuje dvě duté díry.Tlouštka stěny je 45cm,poze z jihu je jen 40cm.Na nadezdívku podkroví jsme použili bloky PORFIX tlouštky 37cm.Izolace krovů je provedena vatou THERMOLAN 14+5 cm a stopy 16+5 cm. Okna jsou v přízemí zdvojená,s tím,že venkovní sklo je Ditherm K 1,4 a v podkroví jsou Dithermy K 1,1. Topíme dřevem za pomocí kotle ATMOS (dřevoplyn). Již v současné době musím uznat, že v létě máme doma chládek a to i v podkroví (i díky tomu,že zde není žádné střešní okno) a v zimě není problém udržet příjemné klima i při největších mrazech.
A ted dotaz, myslíte že má cenu provádět zateplení fasády postupem , který jsem popsal výše a že tlouštka izolace 5 cm je dostatečná? Myslím si,že je to určitě lepší jak nic a izolace 20cm se mi zdá celkem zbytečná.Jaký máte názor na provětrávanou fasádu? U starších domů se mi zdá lepším řešením ,než kontaktní at už polystyrenem nebo vatou. Děkuji za vaše odpovědi a názory. Zdeněk