Sendvičová nebo jednovrstvá ???Začínám stavět a bojuji s otázkou, kterou asi řešili všichni stavebníci "Z čeho obvodovou zeď, jaká okna...?". Prolezl jsem zdejší diskuze, ale stále nemám jasno. Architekt říká "...nevymýšlej sendviče, zbytečně složité řešení stavebních otvorů a stejně ti to zedníci zmastěj, udělej SUPERTHERM 49 STI z www.heluz.cz a na to přímo nalepit kamenný obklad cca 2cm, zevnitř VPC omítka s případnou parozábranou a je hotovo, za dodržení doporučených norem...". Topenář říká "...musíš dát VPC omítka, 24 STI cihlovzduch, 18 EPS, 5cm vzduchová mezera, 15cm cihla a na to teprve přilepit 2cm kamenný obklad..." A teď babo raď, kdo má pravdu, už mi z toho jde hlava kolem. Samozřejmě to jednodušší řešení se mi líbí více (55cm tlustá zeď, snadné...), ale nerad bych si zadělal na nějaké potíže s vytápěním či rosným bodem nebo něčím takovým. Nestavím PD, rád bych se co nejvíce přiblížil k NED, jedná se o jednoduchou stavbu RD v nadm. výšce 650m o půdorysu cca 9x27 m (podkroví 18x9). Vytápění uvažuji podlahovka kombinovaná s teplovzduchem a rekuperací od ATREy. Máte někdo barák jenom z cihel nebo je to úplně kacířství? A co okna ? Mám jich celkem dost a teď obdobné potíže - dřevo (pěkné izolační vlastnosti, ale ta údržba, šířka rámů...) nebo hliník (nejhorší izolační vlastnosti, jinak nosnost a vzhled super - doporučuje architekt) ???? Pomóóóc - názory prosím.