Dotaz k cyklování kotle

Reklama
Dotaz k cyklování kotle

Uznávám všechna negativa tohoto velkého strašáka a přidávám pár postřehů.
-Pro daný kotel cyklování zásadně ovlivní tepelná kapacita objektu (o tom jsem se zde nedočetl) a použitá regulace. Dle mých zkušeností v bytě v cihlovém domě a pokojovém termostatu ON/OFF(+0,5/-0,5 °C) a venkovních teplotách okolo 0°C do 10 startů denně (spíše méně-6) s klesající venk. teplotou počet startů stoupá. Radiátory střídavě horké a studené.
-Stejný kotel a modulační regulátor+OpenTherm při shodných podmínkách se počet startů mírně zvýší (1-2/hod.) pro nižší venk. teplotu počet startů klesá. (Na vině je příliš vysoký min. výkon kotle. Kde ale vzít dostupný kotel s min. výkonem 2kW.) Citelně se však zlepší tepelná pohoda v bytě. Radiátory jsou stále vlažné a teplota v bytě nekolísá.
V referenční místnosti není kolísání obyč. teplotyměrem měřitelné.

1) Zajímalo by mě porovnání spotřeby plynu pro oba popsané případy, zda se výrazně liší? První případ jsem měl možnost užívat pouze týden a bohužel jsem si nezaznamenal údaje plynoměru.

2) Po roce používání modulačního regulátoru (bez venkovního čidla) jsem s ním velmi spokojen a nechápu proč ho někdo žádá používat pro jednoduché objekty s venkovním čidlem. Přineslo by zapojení venkovního čidla nějakou výhodu? Já vidím jen komplikace.

3) Jaký pokles teploty v objektu pro jaký čas mimo byt je vhodné nastavit z hlediska spotřeby plynu? Nebo nastavit "nedosažitelně" nízkou teplotu (10°C) a regulátor i toto optimalizuje.

Děkuji za vaše odpovědi.
Rasocha

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.