YouTube - Automatický kotel na pevná…
Umístění automatického kotle na pevná paliva v kotelně.
Dobrý den,
k vytápění rodinného domu jsem si zvolil automatický kotel na hnědé uhlí. Který z nabídky je "nejlepší":
Varimatik VM25 (ten je asi shodný s Ekoefekt 24)
Viadrus ViaLing 25
líbil se mi i Varikot 25 (měl by umět i peletky), ale KSK se k němu nějak moc na svém webu nehlásí ...
Co byste mi doporučili? Preferuji co nejvíce bezobslužný provoz.
Díky, Milan Petrásek
Pane Ličko, je vidět, že jste ustrnul někde v době roku 1913. Je samozřejmé, že u starých litinových kotlů na ruční…
před 9 roky
Třeba někdy, až bude plyn provozně levnější než pelety, tak nainstaluji nějaký pokrokovější plynový kotel. Nevím, zda…
před 9 roky
Ano je to tak, běda státu, který ztratí kontolu nad prodejci. Máte svatou pravdu. I EU ví co se děje v jednotlivých…
před 9 roky
1603 odpovědí
Zobrazit všechny reakceJá jsem taky řešil kotel na uhlí.
Vzal jsem Rojek 25 TKA
Jedu na něj 1 sezonu.
Spokojenost je maximální.
Dobry den,
procházím netem a hledám vhodný kotel na dotace,
narazil jsem na kotel Ekoscroll V7 plus, je tam dost zajimavá cena a na státním fondu životního prostředí je zařazen do dotačních kotlů,
http://registrace.nzu2013.cz/np/vyrobek/…
na stránkách ekoscroll.cz jsem zjistil že kotel je v 5 emisní třídě na uhlí, což je teda asi nejvyšší třída.
Máte někdo s tímto kotlem zkušenost?
Karel.
KV Karel Vendl @karel.vendlSkuste se podívat na český kotel Vollcano s podavačem Ling. emisní třída 4.
jo a zapoměl jsem na kouřovod.ten je od začátku z nerezi.Už jdou na něm vidět takové lehce rezavé fleky,ale díra žádná.
máme v-ling 25 jíž 12-tou sezonu.max.spokojenost ve vytápění,ale už mě nebaví ten prach a bordel okolo,pořád je to hnědé uhlí.Už se poohlížím po jiném topení,snad tepelné čerpadlo nebo peletky.Když jsme poprvé kupovali uhlí,stálo cca 100kč.za metrák.Dnes pod 300 nejde.Tak když seženu nějaké peletky za 400 za metrák,tak se to vyplatí víc než uhlí.Jinak kotel jak nový čistý,ale foto zatím nemám.
JR jiří rakušan @jiri.rakusanJá budu věrný uhlí i nadále. Pokud jej koupím najednou 12tun, vydrží mi na 4 roky, poslední sezónu jsem začal míchat uhlí s rozdrceným dřevem, z větviček, roští, apod, v drtiči a pokud mám to smíchám v poměru i 50/50, tak mi to neklenbuje a podavač Lingu nemá s tím problém. Uhlí jsem před 3 lety koupil za 260 Kč s dopravou a letos by měl stát kolem 280-290Kč Kč, Severní Morava, Karvinsko
Pánové, jak jste na tom s kouřovody?
Provozuji automat 7 let, první kouřovod, klasická tenkostěnná roura z plechu mi vydržela 2 roky, než se objevily díry. Zvolil jsem proto kouřovod z nerezu 0.5mm a ten mi vydžel pro změnu 3 roky, než jej opět prožrala nějaká vysrážená tekutina. Neměl jsem ještě kouřovod s černé oceli 2mm, ale obávám se že dopadne stejně a 4x vyšší cena proti klasickému kouřovodu z tenkostěnné roury, se nevrátí.
MM mafilipes mafilipes @mafilipes.mafilipesKlasický černý kouřovod 1,5mm nebo 2mm.
Nazdar kotelníci,
tak jsem zase po dlouhé době koukl na web ekoscrollu a docela mě potěšili že je V8 plus ve 3 třídě a některé typy ve 4 třídě. http://ekoscroll.cz/kotlikova-dotace.htm… Prý bude možné dokoupit certifikační balíček a taky mi říkali že by měla být verze 26kW časem ve 4 třídě i na uhlí.
Letošní sezóna byla docela pohodová, jel jsem na poloviční výkon celou zimu.
Dobry den,
koupil jsem ekoscrol V8 v roce 2010 nekdy v rijnu,
vetsinou jedu na automat, obcas kdyz jdu kolem prihodim polinko,
zatim plna spokojenost.
Takhle nejak si predstavuji automat kotel.
Tom z Benesova.
TS Tom Soukal @tom.soukalzdravim. co tam máte za retortu? b nebo c ? dík
Dobrý den,omlouvám se že zasahuji do tohoto vlákna, ale nechtěl jsem zakládat nové.
Prosím o pomoc s výběrem automatického kotle pro RD cca 200m2 (2x100). Cca 100 let starý barák zděný z plných cihel 45cm zed, klasické litinové radiátory, staré rozvody, nová plastová okna, toť zatím vše.
Adepti:
Tiger 25kW - kovarson, vseprodrevo,...
Per EKO KSP DUO 27kW
GALMET EKO GT-KWP D 28kW Duo
Defro duo uni 25kW
Podmínkou je možnost spalovat kusové dřevo v ručním režimu (ze zahrady), co nejmenší náročnost na obsluhu, vysoká účinnost, malá spotřeba paliva, dlouhá životnost, hlavní palivo bude O2.
Časem bych asi doplnil nějakou vhodnou regulaci, také prosím o doporučení.
Je nutný 4cest. ventil se servopohonem? nebo ruční? Čím to kdyžtak řídit?
Prosím všechny kdo nějaký z kotlů mají o + a -, popřípadě jiné doporučení.
Děkuji Ondra
OO Ondřej Ondra @ondrej.ondraDobrý den , už 4 zimu mám ekoperfekt 28 Kw a jsem s nim 100% spokojen.Vyhasl jen z důvodu že jsem zapoměl přiložit :-) .Lze v něm spalovat i kusové dřevo . je to kvalitní polský kotel.Nebál bych si pro něj zajet do polska vyjde levněji. Vytápím 250m2 v přízemí + 100m2 podkroví . Vám by stačil i míň výkoný.Hlavně nekupujte Od viadrusu Herkules Duo to je šmejd měl jsem ho jednu zimu a byl jsem rád že jsem ho s prodělkem prodal.Ohledně 4 vetilu mám manuální a pořád ho mám otevřený na plno.je to zdůvodů že mám kotelnu na konci domu a koupelnu s bojlerem u prostřed cca 20m .Bojler mám zapojený jako radiátor .Kotel si vyhodnocuje vnitření teplotu v obývacím pokoji a venkovní a podle ekviterní křivky zvolí ideální teplotu vody .při 0 stupnů venku a nastavení 23stupnů doma jeto cca 67 stupnů kotlová voda.Josef
Dobrý večer,
mám již třetím rokem ekoscroll V7, 25kw, přes počáteční potíže při uvedení do provozu a laborování s nastavením nyní kotel šlape jak hodinky. Měl jsem problém s řídící jednotkou SP24,byla mi vyměněna.
Kotel čistím jednou za měsíc smetáčkem,
dávám hodně vzduchu, uhlí je tím pádem pěkně prohořelý, žádný nespálený uhlík.
Podávání 40s,
prodleva20s,
ventilátor klapka skoro 2cm, 80%otáčky.
Kotel mohu doporučit, po tříletém provozu žádný vetší problém.
Pár fotek z kotelny.
SN Standa Nebesky @standa.nebeskyKotel tenkrát stál 54 100,-Kč
dobry den pracku na teplou vodu z bojleru sem pripjil pred rokem muzu doporucit 1x smesovaci ventyl henewell 30-60 stupnu a 1 kohout tricestny smesovaci. Nastavim teplotu na 40 kohout pretocim na teplou a pustim pracku po sca 10 MINUTACH prepnu kohout spatky na studenou vodu,zdima us na studenou . Spotreba el.asi tak o 70 procent menci mereno mericem spotreby ze zasuvky. Na mycce to mam stejne ale uspora tak 25 procent kvuli suseni nadobi tam si asi zase ohriva vodu na suseni
Dobrý den pane Petrásku,
prvně zvažte zda budete příštích 30 let chtít topit vždy jen a pouze hnědým uhlím...
Za druhé zvažte, zda Vám nevzniká nějaký spalitelný materiál, který byste chtěl (musel) nějak zužitkovat - větvě, prkna, obaly, atd.
Za třetí zvažte co budete dělat v případě:
- Výpadku produ
- Aktuálním nedostatku paliva (nepřivezli, zamrzlo auto, zapomněl jste objednat :-)
- Nějaké závady v budoucnu, která kotel vyřadí třeba na týden z provozu.
Pokud:
- Budu topit vždy jen uhlím
- Nemám odpad ke spálení (nebo likviduji jinak)
- Mám řešení pro případ závady (krb, elektrokotel, atd.)
Doporučuji Ekoefekt 24 nebo jeho klon - soused ho má již několik let a nemůže si ho vynachválit - jednoduchá konstrukce, robustní provedení, bezzávadový systém podávání (žádný šnek).
Pokud:
- Chcete mít v budoucnu možnost změnit palivo (černé uhlí hrášek, pelety, agropelety, zrní, drobnou štěpku) ale NOUZOVĚ i kusové dřevo, koks, černé uhlí
- Chcete mít nouzově teplo i v případě výpadku automatu (porucha, nedostatek paliva)
- Potřebujete se občas zbavit i dalších spalitelných odpadů
Pak doporučuji to co mám já: Automatický hořák 27 kW domontovaný v klasickém litinovém kotli.
Video z mé kotelny zde: http://www.youtube.com/watch?v=KbrAOclFG…
Odkaz na hořák zde: http://www.autokotle.eu/univerzalni-hora…
V každém případě si vyberte kotel, který má elektronickou regulaci otáček větráku - ne jen klapkou. Přesné nastavení výkonu větráku je zásadní pro funkčnost. Klapkou to jde velmi nepřesně.
Plechový kotel má větší účinnost, ale menší životnost - rozhodnutí je na Vás :-)
MV Martin Vejmola @martin.vejmolato ste napsal velice dobře,opravdu má menší učinost a to znatelně,to se topí do komína
Zdravim všechny. Řešíme akutní problém kdy se ukázalo že viadrus hercules duo je velice špatná volba. Na záruku ho vracíme. Ovšem vyvstává otázka co jiného za ty peníze? Potřebujeme cca 35 kw, nejlépe litinu a budemem v tom pálit hlavně ledvice hnědé oř2. automat s rozumnou násypkou. Jak jsou na tom polské kotle? Děkuji
Ahoj přátelé žehu. Můj švagr spaluje uhlí v polském kotli a před měsícem se mu začala objevovat na retortě tuhá struska (viz. foto). Prosím o radu. Nějaké nápady? Děkuji a přeji všem automaťákům nekonečný plamen.
MS Marcel Sedláček @marcel.sedlacek478pevná retorta co ???,ta má s blbím uhlím problém,kolik tam fouká přijde mš to že má velkej žár a spéká se mu to ve škvarek ,vlastně se to taví
Dobrý den,
mám dotaz na "masivní" topení dřevem v Licotherm AM 24, tj. při vyndaných šamotových tvarovkách, na litinovém roštu. "masivní" proto, že mi zbylo hodně dřeva ze stavby a v pohodě si s ním na zimu vystačím. Samozřejmě mám zajištěnou teplotu zpátečky nad 65C, ale obecně se chci zeptat jak se na to tváří ocel, zda je to pro kotel ok ... nebo zda pálit kubíky dřeva není úplně dobrý nápad, snižuje se životnost kotle, a je lepší dřevo spálit v krbu a kotel honit jako automat.
Děkuji za názory!
PŠ Petr Štěpánek @petr.stepanekDobrý den
takto kotel používám už třetím rokem ,ale mám akumulační nádrž.Také jsem hodně zvažoval snížení životnosti ale dnes už to neřeším ,cena kotlového tělesa měla být cca 16 000 , naproti tomu mám dřevo zdarma.
Dobrý den,
po dlouhém vybírání a pročtení všech diskusí a konzultací s panem Johanidesem (viděl jsem jeho kotelnu, nádhera) topenářem, který tento kotel vlastní již delší dobu, kupuji EkoScroll V8 PLUS s odpopelněním, je to úplná novinka a odpopelnění bylo v akci zdarma. Posílám pár fotek. Tento týden by mi ho měli přivést.
MN Michal Nosek @michal.nosekTo není diskuze ale pořád dokola reklama na ekoscroll . Polák vydávající se za čecha. Proč spamové přísvěvky někdo nemaže. Ať zaplatí za reklamu jako všechny normalní firmy. Kdo ze zákazníků by dal fotku z prodejny? Asi bych to fotil až doma, kdybych to měl.
Dobry den,
vsichni zde zminujete ruzne znacky aut.kotlu, ale velmi malo tady padaji vyrobky od Benekovu. Ma to nejaky duvod ?!?
Kotle nejsou nejlevnejsi, ale mam na ne zatim velmi dobre reference. Prave vybiram kotel na uhli/peletky a zatim uvazuji nad C25 nebo nyni novinka U25 (CosmoTHERM). Nebo vite nekdo o stejne kvalitnim a pritom financne lepsim reseni ??!?
Dekuji
DC David Cynk @david.cynkLing 25, Ling 50 = Benekov.
Dobrý den,
já mám první rok kotel od Ekoscrollu V 7, je to plechový kotel.
Po první sezóně úplná spokojenost. O víkendu jsem ho odstavil, po vyčištění sem si pořádně prohlídnul vnitřek a nikde žádný rez, tak že musím zaklepat na dřevo, snad to byla dobrá volba. Jediné co bych vyměnil je násypka, měl sem si připlatit za 300 litrů.
Dobrý den,
v příloze zasílám fotografie - stav kotle Varimatik VM25 po 3 letech provozu! Kotel začal téci , po demontáži násypky je vše v tomto místě zkorodované. Po reklamaci a tel. diskuzi s panem Kudrnou mi bylo navrženo, že kotel mohu dovézt do firmy Varimatik a kotel mi bude bezplatně opraven - bylo údajně provedeno nekvalitní svařování. Na dotaz, kdo zaplatí náklady (demontáž, naložení a odvoz kotle, pak zase montáž) mi bylo řečeno, že kotel je již po záruce a tudíž náklady si budu hradit sám! V mém případě se jedná o náklady cca 12 tis. Kč. Předpokládal bych, že když dám za kotel nemalé peníze, bude mi nějaký čas sloužit, ale 3 roky je skutečně málo.
Sleduji diskuzi na TZB každý den a dnes již mohu všem doporučit jiný kotel, hlavně ne VARIMATIK!!! S pozdravem,
Jirka
mám zkušenost s víceletým provozem kotle LING 50, VARIMATIK 25 VARIKOT. Z pohledu obsuhy a čištění je z těchto nejlepší Ling. Naprosto bez jakýchkoliv vedlejších nepříjemností.
U Varimatiků je problém se zakuřováním násypky a občas i prostoru, problém se zadehtováním násypky vlivem průniku tepla do násypky. Občas při útlumu dokáže u Varimatiku takzvaně "bouchnout" nahromaděný čoud v násypce, smradu je to hodně. To se u Lingu normálně stát nemůže.
Ale z hlediska kvality uhlí a jeho spalování si Varimatik dokáže poradit i se šuntem, který občas dodavatel přimíchá do uhlí. U Lingu bez otočné retorty se okamžitě pozná nekvalitní uhlí. Uhlí prostě nehoří, kotel nedodává dostatek tepla a občas dokáže i vyhasnout. U nekvalitního uhlí je potom problém Ling nastavit a udržet výkon kotle, u více nekvalitního uhlí je problém udržet i samotný oheň v kotli. Je při tom naprosto lhostejné, zda-li jde o uhlí Mostecké či Ledvické.
Máme víceletou zkušenost s oběma druhy uhlí, které několikrát ročně odebíráme od různých dodavatelů. Až do letošní sezony jsem osobně dával přednost Ledvickému, protože vždy méně sazí a čištění, ale ani Mostecké nebylo špatné, jen ty saze. Do letošní sezony jsem také více propagoval LING právě pro absenci nectností se zakuřováním a dehtováním a celkově příjemnější obsluhou a ovládáním.
Ale letošní zimu se můj pohled na věc, zda LING nebo VARIMATIK, změnil po zkušenosti s dodávkami uhlí, a to ať Mosteckého nebo Ledvického. Letošních několik dodávek od různých dodavatelů naprostého šmejdu, který v LINGU prostě nehořel a nedával výkon, mne přesvědčil, že je zřejmě lepší občas snášet trochu kouře od VARIMATIKU než zimu od nehořícího LINGU.
I dodavatel uhlí uznal reklamace a nabídl 25% uhlí jako náhradu, ale co sním, když v LINGU prostě šmejd nehoří, ať dělám co dělám. I zástupce výrobce potvrdil, že LING není stavěnej na šmejd, ale na kvalitu. U VARIMATIKU lze spalovat šmejd bez problémů, jen dá samozřejmě méně tepla a je třeba koupit více uhlí, ale u LINGU bez otočné retorty prostě šmejd nehoří. Záměrně píšu bez otočné retorty, protože mám informace, že otočná retorta dokáže spalovat i šmejd.
Proč je prodáván šmejd je zcela zřejmé, od nás odváží polské kamiony uhlí a v uhelných skladech sklápí to polské. Jde o daňové úniky týkající se daně z paliv, jako kdysi s topnými oleji.
Tedy otázka nestojí ani tak pořídit VARIMATIK, či jiný podobný systém, nebo LING a jemu podobné, ale spíše jak dokážu zajistit, aby dodavatel dodal uhlí potřebné kvality. Jestli je jistota dodávky kvalitního uhlí a to Mosteckého, nebo Ledvického, šel bych opět určitě do LINGU nebo jiného podobného. Jestli není jistota kvality paliva (poctivosti dodavatele), tak bych šel do VARIMATIKU, či jemu podobnému. Zřejmě není od věci uvažovat ani o automatických kombinovaných kotlech, ve kterých lze provozovat i klasické topení na ruční provoz.
Toď naše letošní zkušenost.
LV Luboš Vintera @lubos.vinteraJa zatim mel vzdy kvalitni uhli, takze jsem nikdy u Lingu nemel problem s popisovanymi vecmi. Ciste teoreticky mi jen unika, proc by az tak mel Ling byt choulostivy na kvalitu uhli. Pokud uhli neni mokre tak premyslim, v cem by mohl byt problem ... kdyz nastavim ventilator bez skrceni klapkou, aby tam sel co nejvetsi proud vzduchu, nastavim kratsi dobu utlumu a delsi dobu podavani, tak tam zkratka musi shoret vsechno. Druha otazka je utlum, tam souhlasim, ze s nekvalitnim palivem muze dojit i k vyhasnuti, i kdyz je tam nastavena doba utlumu treba na 90 minut.
Zdravím, já mám první sezónu Ekoscroll V8 plus 30 kW, můžu ho doporučit, topil sem hnědé uhlí oříšek a částečně dřevo. Automatem sem topil v týdnu, dřevem o víkendu. Kotel mám od začátku prosince, koupil sem si 50 q uhlí a ještě mi dost zbylo. Po výpadku proudu / cca 7 hod / se oheň ještě rozfoukal. Ruční topení bez problémů, žádné nastavování, nebo předělávání. Ze začátku jsem ho na ruční topení párkrát přetopil, by sem zvyklej nacpat kotel plnej dřeva, to je špatně, tenhle kotel má vysokou účinnost, tady stačí dát pát polínek. Chybí mi nějaké rady ohledně topení agropeletkama, mám možnost levně koupit, ale raději bych se s někým poradil.
JB Jan Bradáč @jan.bradacDobrý den, chci se zeptat, zda používáte při topení režim fuzzy logic, zda to funguje jak má. děkuji.
Dobry den,
vlastním kotel EkoScroll V7, 25kW s otocnou retortou, horak typu C, kotel umi spalovat s vysokou ucinnosti i pelety a to jak drevene tak rostlinne. Zkousel jsem take obili (oves) asi 300kg, oves funguje bez problemu. Hlavnim palivem bylo uhli orech 2, Ledvicky orech, za sezonu jsem spali cca 40q, coz je 8800,-Kc, kotel cistim jednou za mesic, kotel nenechavam vyhasnout ani pri cisteni. Nyni jsem jiz kotel prepnul do letniho provozu a budu natapet pouze bojler. 2x se mi strihnul kolicek na sneku, bylo to diky velkemu kamenu v uhli, nasypku jsem nevybiral u sneku jsou dva cistici otvory a tudy jsem kamen vytahl, dal novy kolicek a kotel se po 10 hodinach odstavky rozbehl bez zatapeni.
Co bych doporucil tak si koupit vetsi nasypku, zakladni nasypka je 160L ja si priplatil a mam 300L.
JL Josef Lovecky @josef.loveckymohu se zeptat na spal časy mam uvedeno 50posuv ,40 pauza coz se zdá neekononické,vent 55% a 1,5cm škvíra
Dorý den zdravím všechny.
Všichni už nějaký ten kotel máte, někdo déle jiný krátce, ale kdyby jste se mněli vrátit na začátek a stáli před rozhodnutím jaký kotel vzít, co by jste zvolili, teť po skušenostech
(ocelový, či litinový,normální retortu, s litinovým šnekovým podavačem, otočnou retortou anebo pístovým podavačem, s řízením 4ceťáku, s řízením dmýchadla, nebo řízením spalování lamda sondou, nebo plnou automatiku, s pokojovým termostatem, tu či onu řídíci jednotku a td.) berte prosím v potaz i cenu a zdůvodněte proč to tči ono jo nebo ne. nechci žádnou reklamu jen solidní názory po čem asi sáhnout. Ať nevyhazuji zbytečně peníze, nebo nekoupim něco levného co se nakonec astronomicky prodraží doplňky.
Stavím svépomocně rodinný podsklepený domek, patro a podkroví - 160 m2 s ohřevem UT radiátory + podlahovka + TUV a stojím před problémem vybrat co nejlepši kotel za rozumnou cenu.
Druhý problém je že tam zatím jezdím jen o výkendech, ale potřeboval bych temperovat(kotel bude bez dozoru) a bude asi potřeba dostatečný zásobník a hlavně popelník.
Prosím poraďte.
Moc děkuju Pepé.
JJ Josef JAROŠ @josef.jarosJá byt ve vaší situaci tak volím tepelné čerpadlo.Budete mít nový dům určitě zateplený takže tepelné stráty budou malé takže spotřeba energií budou unosná či stejná jako uhlí.Já mám osobně automat ekoperfekt a jsem s nim spokojenej ale jsem každý den doma takže v připadě nějakého zásahu tředa vysypaní popelníku,dosipání uhlí,občas se stane že se udělá klemba v zásobníku. ale za jiný kotel bych neměnil.měl jsem Viadrus herkules duo a nedá se to ani z 1/3 srovnat.Nedoporučuju.
Dobrý den,
v nepřeberném množství příspěvků na téma automatický kotel umístím svůj dotaz sem.
Rád bych věděl, který z těchto kotlů by jste zvolili (nezvolili) a proč?
1.Eko-perfekt
2.Ling M s tlakovým podavačem
3.Tech-DUO
4.Ecoscroll
5. kotle od Lazar
6. ???
Děkuji moc přečetl jsem toho spoustu, až jsem se v tom ztratil.
JR Jan Rosa @jan.rosa488Na základě zkušeností doporučuji do výběru zařadit i Licotherm AM24, se kterým jsem spokojen, což jsem v této diskuzi občas uvedl.
Hlavní problém vysavače Clatronics BS 1256 je že se snadno ulomí packy, které drží přírubu s hadicí od vysavače ve vysavači. Vygoogloval jsem web německého výrobce Clatronics a zkoušel jsem napsat německému výrobci anglicky, že mám problém s tímto vysavačem a že bych rád novou přírubu k hadici. Německý výrobce mi ale neodepsal ani po několik urgencích. Jinde na webu jsem si přečetl od nějakého prodavače elektro, že Clatronic je značka, které je lepší se vyhnout spolu s několika dalšími značkami málo známých výrobců. Clatronics asi neumí komunikovat a ani angličtina není něco co by zvládali na jejich klientském oddělení. Moje prosba o odpověď v angličtině zůstala bez odezvy i po několika pokusech a týdením čekání na odpověď. Tento vysavač má prostě slabé místo v upevnění hadice do vysavače. Poměrné malé a tenké a snadno ulomitelné packy, které přírubu hadice ve vysavači drží se velmi snadno ulomí. Nová příruba koupit samostatně nejde, jen celá hadice a ta stojí 600 Kč. To je asi polovina ceny vysavače, když je vysavač dvouletý je lepší si skoro koupit nový. Já ještě zkusím zakutit a nějak upevnit hadici do vysavače pomocí nějakých háčku a kousků plechu co na hadici a vysavač přilepím nebo přivrtám. Snad se to podaří. Nevím uvidím.
Firma Bell Technology spol. s r.o.která zajištuje servis tohoto vysavače reagovala celkem dobře. Reakce na můj e-mail od nich přišla ještě ten samý den. Bohužel odpověď na můj dotaz kolik by hadice stála mě moc nepotěšila. Cena za novou hadici 600 Kč se mi zdá příliš velká.
http://clatronics.sweb.cz/
ja bich doporucil kotel od Viadrusu Ekoret nebo Hercules Duo.
Podivej se na www.heizkessel-kaminoefen.de budes videt ze se prodavaji ne jen v cechach i v zahranici.
Prodejce v cechach snadno najdes.
PO Petr openar @petr.openarS tím nesouhlasím herkules duo je ten nejhorší automatický kotel co viadrus prodává.Měl jsem ho rok a byl jsem rád že jsem ho prodal.Doporučil bych raději ekoperfekt mám ho jednu zimu a perfektní s herkulesem se to nadá srovnávat.A kdo tvrdí opak tak je to pouze prodejce viadrusu který se ho chtějí zbavit........
Kourovod
Panove mam dotaz. Byl jsem nucen nechat udelat novy kourovod od kotle ke zderi a jsem celkem nesvuj z toho, ze puvodni kourovod byl realizovan "po kouri", zatimco nynejsi je "po vode". A prece jen laicky se domnivam, ze po kouri je lepsi a bezpecnejsi.
Jak mate realizovany kourovody vy ? Nebo lepe .... jaky typ spojeni kourovodu je doporucovan pro automaticke kotle s pretlakovym ventilatorem ?
Skuste si pozriet kotol elektromet www.ohrievaciatechnika.sk
Všechny kotle u nás jsou moc drahé, podívejte se na www.galmet.eu Jedná se o polský kotel, spaluje černý ořech 2, hnědý ořech 2, pelety s účinností 82 proc. má samoadaptabilní řídící jednotku, pracuje už od 45 st C. 25 KW, podotýkám na palivo 28 MJ, tzn. 16 KW na náš ořech 2 stojí 7300 Zlotých, na naše 45 500 bez DPH. Narazil jsem na to náhodou minulý týden, servisýci na opavsku a bruntálsku jej montují. lidi jsou spokojeni, kotel se velmi snadno čistí. Má i otočnou retortu, takže v něm musí jít i alternativní pelety. Fabrika na tyto kotle je v Glubczycich, 15 km za Krnovem.
DK Dalibor Kalousek @dalibor.kalousekPane Nováku, nevím odkud berete ty informace. Jsem z krnovska a soused se již půl roku snaží toho kotle zbavit, protože neumí spálit naše hnědé uhlí. A když tam zkusil dát pelety, pro kreré si musel zajet 40km do Zlatých Hor, tak sš mu ten kotel po 1/2 hodině zablokoval!!
Dobrý den pánové ,má tu někdo zkušenosti s kotlem Viadrus Hercules ECO ?
Seřízení kotle Licotherm AM24? Je mi divné, že když dám nastavení 20/45/7(jak zde bylo zveřejněno v dřívějším příspěvku), tak mi padá nespálené uhlí do popelníku a násypka mi vydrží tak 4-5 dní. Popelníky min. 2 za těch 4-5 dní. Uhlí Ledvice ořech 2 je trochu vlhké. Mám nový přízemní bungalov 120M2 z duté cihly Porotherm Si 40CM, zateplené stropy. Labruji s nastavení již 2 měsíce, ale zatím se mi nepovedlo nic z toho co se tu dočítám. Fakt to nechápu? Také bych rád vydržel s násypkou 7-9dní a vysypal za tu dobu 1 popelník. Pokud mi poradíte budu velmi rád. Dík
Zdravim mistni kotelniky.
Potreboval bych se optat na zkusenosti se 4 cestnym DUOMIXEM regulovanym STABILEM v soustave s LINGEM bez kotloveho cerpadla a bez AKU.
Stale mne totiz trapi, ze teplotu zpatecky nezajistim na pozadovanych 60st v teto kombinaci. DUOMIX je zapojen spravne firmou, kontroloval jsem podle schemat, je to spravne - STABIL ma 2 cidla ( na vystupu kotle a na vstupu do systemu ).
Cerpadla v sysytemu mam ovladana pokojovym termostatem a zejmena kdyz sepnou, tak mam za chvili na zpatecce pokles i na 25st, nez se po hodinach nahreje na cca 35-40st.
Kotel je nastaven na 80st, STABIL mam nastaveny tak, aby vstupni voda do systemu byla 60 st, neni odber do systemu a tak mam na zpatecce 60st. Kdyz v teto chvili zapnou cerpadla, tak za dojde k okamzitemu privodu studene vody do zpatecky, protoze STABIL se stara jen o to, aby vystup do systemu byl 60st, coz se mu dari zajistit, protoze v kotli je voda nahrata na 80st. Takze cca 10 minut mi do zpatecky proudi studena voda, nez kotel zacne nabihat, protoze poklesne teplota voda v kotli a nez i STABIL pozna, ze na vystupu z kotle je teplota pod 60st - v te chvili STABIL rychle zavre DUOMIX, kotel jede, zpatecka se ohreje na cca 60 st a kdyz zase teplota na vystupu z kotle dosahne 60st, tak se zacne pomalu DUOMIX otvirat a zase se to opakuje, cim vice se otvira, tim zase vice pousti studene vody do zptaecky, tedy do kotle a zpatecka je zase na 25st a takhle to porad cykluje a nevim, jestli je to v poradku nebo spatne.
Pro upresneni ale dodam, ze ten topny systeme je relativne velky - cca 250-300l - kdyz topim jen do male vetve cca 50l, tak ta teplota zpatecky zajistena je. Kdyz ale je zapnuto vice vetvi a tedy vetsi odber, tak do zpatecky jde ledova voda.
MM mafilipes mafilipes @mafilipes.mafilipesJeste doplnim, ze kdyz DUOMIX dam rucne do polohy 3-4, tak zpatecku zajistenu na 60 st mam. Jenze do systemu jde malo teple vody a tak protoze STABIL se snazi zajistit, aby do systemu slo 60st, otevira DUOMIX az do max. polohy 10 : tim zase dojde k maximalnimu prisunu studene vody na zpatecku kotle. Zacarovany kruh. Kdybych mel litinovy kotel, tak se nestaram. Z toho plechu mam hruzu.
Chtěl bych touto cestou varovat před nákupem kotle Varikot VK25. Mám ho cca 2 měsíce a negativní zkušenosti zcela převažují před pozitivy. Po 2 týdnech upadla páka roštu, po měsíci se zaseknul podavač (žádný cizí předmět který by tuto závadu mohl způsobit, nebyl objeven), včera se mi totéž stalo opět. Značně nepříjemná záležitost, když je venku -5 st. a musíte přikládat manuálně. Kromě toho v poslední době u kotlů této značky ve větší míře kolabují ventilátory a výrobce se vzpěčuje toto uznat jako oprávněnou reklamaci, takže se mám zřejmě s tím mým věčně nefunkčním podavačem na co těšit.
O vysoké spolehlivosti, nízkých provozních nákladech a bezobslužném provozu (jak se nám výrobce snaží ve své reklamě namluvit) v souvislosti s tímto kotlem opravdu nemůže být ani řeči.
Takže si na ně pozor a radší zvažte případný nákup kotle jiné značky.
MM Milan Masat @milan.masatPane Masat,
nebuďte naštvaný,
nejsem dealer VARIMATIKU ale mám zkušenosti s EKOEFEKTY, EKO Komforty, EKO Perfekty, VIA Lingy ( dnes EKORET ) a montovali jsem i kotle Ling ( dnes Licotherm). Můžu Vás ujistit, že ani o jednom z těchto kotlů nelze jednoznačně říci, který je nejlepší. Každý má svoje mouchy a je to spíš o serioznosti a rychlosti montážní a servisní firmy jak se k problému postaví.
Je to vždy nepříjemné jak pro zákazníka tak i pro topenáře když se nějaký problém vyskytne. Doufám že jste Váš problém úspěšně zvládli a na poloautomat jste nezanevřel. Ve Vašem případě je smůla, že kromě uhlí nemůžete v kotli nic jiného spalovat.
Ahojte,
od října mám EKO KOMFORT 18 kW a od zapálení montážní firmou hoří bez problémů. Kotel je určen na černé a hnědé uhlí a pelety. Já topím hnědý ořech II (černé uhlí požadované zrnitosti není u nás k dostání) a kotel hoří bez problémů. Radek
RB Radomír Blažek @radomir.blazekPotěší ! Montuji je, máme na firmě Eko Perfekta 48 ...
Pozor na kvalitu uhlí - hlavně větší kusy způsobují vytvoření klenby nad šnekem a pak kotel vyhasne. Prodejci uhlí mi občas připadají jako prodavači železného šrotu - šrouby, kusy pantů atp. v uhlí nikdy nepotěší při záseku šneku ! Blbá práce to opravovat. Mám malý zlepšovák když už se to stane : do revizního ( vyuhlovacího ) otvoru nad šnekem zasunu kus plechu aby se mi nevysypala celá násypka pod kotel. Pak si pootočím klíčem šnek proti směru a uvolním zásek. Zašroubovat nazpátek kryt, klíčem proti směru najdu "dírky" pro zasunutí střižného kolíku a jedu dál. Ach to nešťastné zatápění - jsem vždy jako prase !Myslím špinavý ...
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli nemáte zkušenosti z kotlem Viadrus Herkules Duo.Mám tento kotel a pořád nemůžu seřídit tak aby to bez problému hořelo.Děkuji za příspěvek.
JK Josef Kukla @josef.kuklaMám tento kotel již rok, pokud chcete a budu schopen Vám poradit tak mi napište na L.Scheuer at seznam.cz. Leoš
Dobrý den,
máte někdo zkušenost s ucpáváním hořáku u Licothermu prachem z hnědého uhlí? Už asi dvakrát se mi stalo, že při topení hnědým uhlím, mi prach z uhlí ucpal hořák. Vzduch mi nefoukal do hořáku a hrnulo se uhlí.A kotel byl šíleně zadechtovány.
MM Michal Martynek @michal.martynek053Mam sice Ling, ale bez problemu, dokonce se mi nekdy zda, ze cim jemnejsi uhli az prach, tak tim to topi lip. Obcas v nasypce konci piliny, prach z vysavace, prach ze zametani dilny apod.
Jsem trochu v rozpacích, hledám firmu na instalaci auromatického kotle a na jednom blogu jsem narazil na tohle http://automatickekotle.webnode.cz/ . Může mi někdo poradit, protože na tu firmu jsem zrovna myslel. EF
Zdravim vsechny automaty. Na tuto sezonu mam jeste uhli nakoupeno a jen jsem se kouknul na ceny hnede kostky Orech II z Ledvic. Cekal jsem nejake zdrazeni kvuli ekologicke dani, ale narust cen mi docela vyrazil dech - cena 1q se u nas pohybuje kolem 320 Kc. Ja kupoval v kvetnu 2007 za 160 Kc, je to zdrazeni o 100%, coz mi docela vyrazilo dech nehlede k tomu, ze je prave sezona a ja to kupoval v kvetnu v dobe nejnizsich cen. Taky jsem v tisku registroval problemy s hnedym uhlim pro kotelny, kdy ma dojit ke zdrazeni az o trojnasobek, protoze pristi rok je avizovano snizeni tezby o 30%. Co rikate na nasi automatovou budoucnost ?
MM mafilipes mafilipes @mafilipes.mafilipesOlomoucko aktualni cena Orech 2 228Kc/q
Reakce na viz níže:
Autor: René Schnitzer
Jsem také tápající nováček.Kotel mám v provozu cca měsíc kromě domu vytápím 180l bojler.Uhlí mám Ledvice.Spékání uhlí může způsobovat vysoký obsah síry a také třeba vlhkost.Mě se spékalo uhlí při kombinaci nastavení 6/75/6 bylo to ale špatně.Měl jsem nastavený moc dlouhý čas prodlevy.Hořící uhlí se mi vrstvilo v hořáku a vytvářelo velké spékance.Teď mám nastaveno 8/55/5,kotlová teplota 75°c,hystereze 1°c,klapka vzduchu asi tak 3/4 rozsahu.Tohle nastavení na vyšší výkon má paradoxně menší spotřebu a lepší vyhoření paliva než moje první "úsporné" nastavení.
Tak jsem zkoušel nastavení uvedené "René Schnitzer" a toto je pro mě úplný nesmysl. Je pravda, že kotel nic nespálil, ale taky nepředával teplo, tak se na mě nezlob, ale tvoje nastavení nefunguje. Vrátil jsem se opět na nastavení z příručky (nastaveno na 15 KW). To mám odzkoušené a funguje, je pravda, že propálím víc uhlí, ale je pořád za 19,0 Kč/kg, tak to neřeším. Zda máte nějaké lepší a fungující nastavení na LI, prosím o uvedení tohoto nastavení. Děkuji
MS Marcel Sedláček @marcel.sedlacek478Dobrý den,
potřeboval bych upřesnění. Tím 8/55/5 myslíte: 8 sec.přikládání paliva, 55 sec. prodleva, 5 rychlost větrníku? Pokud ano,
já mám tedy 15/60/4 spotřebuji asi 18-20 kg O2 za den, vytápěný prostor asi 480 m3, kotel LI-24. To Vaše nastavení je zajímaví, zkusím to. Zdravím
Dejte si tam digitální tachometr na kolo...
Dobrý den,
pořídil jsem si kotel Licotherm AM24 a chtěl bych se zeptat, jak poznám, že kotel jede v nejlepším možném režimu podle druhu paliva? (zanášení, životnost, spotřeba paliva atd.)? Jedná se mi o to, že zkouším různá nastavení a připadá mi výsledek skoro pořád stejný (popel i spotřeba). Můžete mi říct jaké máte nastvení kotle, čím topíte a v jakém typu baráku?
Děkuji
MM Michal Martynek @michal.martynekDobrý den ,na tenhle typ kotle nedokážu odpovědět , protože jsem si koupil kotel EKOEFEKT 24 KW a tam to uhlí jde samospádem .Proto jsem taky tapal jaký kotel si koupit a po všech nazorech na ruzný typy kotlu,jsem se rozhodl pro EKOEFEKT.
Osobně jsem pořídil letos kotel KIELAR-ECO 2. Je to automatický kotel na hnědé uhlí (ořech 2) se šnekovým podavačem s retortou a litinovým tělesem s možností zatopit v kotli také kusovým uhlím či dřevem. Topím od 16. září a zatím spokojenost. Známý jej provozuje již třetí sezónu a bez problémů.
Ahoj Kamarádi. Včera jsem poprvé zapálil Licotherm 24. Kotel dosáhl teploty 101 st. C, ale na výstupu byla stále teplota okolo 70 st. C, proto se neotevřel 4 cest. ven. a kotel přestal hořet. Máte představu proč se toto děje? Dá se ponížit teplota kotle, aby se kotlový okruh natopil na požadovanou teplotu 85st. C., nebo je jiné řešení? Děkuji za odpověď.
MS Marcel Sedláček @marcel.sedlacek478Ta teplota kotle 101°C se mi rozhodně nezdá - to už kotel vypíná plamen ne kvůli dosažení požadované teploty, ale coby havarijní stav.
Máte v primárním okruhu čerpadlo? Pokud ano, jak je spínáno? IMHO by mělo být ovládáno elektronikou z kotle a spínáno od cca 50°C. No a pokud ne - má šanci teplá voda vystoupat k ventilu?
Na kolik máte nastaveno otevření 4-cestného ventilu?
Dobrý den,
zprovoznil jsem aut. kotel VARIMATIK VM25 a potřeboval bych poradit, jak Vám funguje u aut. kotlů hlídání vratné vody. V systému ja zapojen čtyřcestný ventil, servopohon Komextherm, regulace Adex Comfort 06, pokojový termostat Honeywell CM 707,...
Současné zkušenosti:
1)kotel je v letním režimu, TMIN je nastaveno na méně jak 15°C. Odpoledne si chci přitopit. Na PT nastavím v manuálním režimu teplotu např.23°C. PT zapne přes Adex kotel a začíná se ohřívat voda v kotli. Servopohon otevírá 4 cestný ventil a začíná pouštět teplou vodu do topného okruhu. Voda na zpátečce nám jde dolů, až na cca 40°C. Na Adexu svítí červená kntrolka, signalizace, že na zpátečce je nízká teplota vody. V tuto chvíli by jsme očekávali, že servo začne zavírat ventil a začne natápět pouze kotlový okruh. Místo toho ale servo nadále otevírá a v podstatě nějakou dobu trvá, než se celý systém vyrovná a teplota na zpátečce je vyšší než těch 65°C.
2) kotel je v letním režimu, TMIN je nastaveno na více jak 15°C. V tomto případě se zdá být vše v pořádku. Ale připadá nám to, že se kotel zapíná v rámci přednastavené max teploty na kotli, v tomto případě mám nastaveno 85°C, hysterze je 5°C. Tzn, že po poklesu teploty na 80°C se kotel znovu zapne. Na zpátečce je v tomto případě teplota vratné vody kolem 75°C, někdy i více. Zdá se nám, že v tomto případě se funkce hlídání zpátečky nemá šanci projevit, protože k poklesu teploty pod 65°C vlastně ani nedojde.
Jak to hodnotíte?
V příloze zasílám fotku zapojení kotle.
Děkuji za názory.
Jiří
JC Jiří Cupl @jiri.cuplMne treba docela prekvapilo, ze Komextherm ma v popisu umisteni cidel na vystupu z kotle a na vstupu do systemu u 4cest. Jsem cekal, ze jedno cidlo bude na zpatecce ....... proto mozna ta opozdena reakce
Pouziva zde nekdo ekonomizery na Ling 25 ?
Rad bych se zeptal na zkusenosti, popr. pozadal o technicke detaily, rad bych si jej vyrobil, protoze cena zekonomizeru z produkce Benekovu mi prijde nadsazena.
Zdravím.
Za cca 1 hod přijedou montážníci a budou mi instalovat Varikot VK25.Tento kotel jsem si zvolil pro možnost topení kusovým dřevem.Zároveň jsem udělal i rekonstrukci celého topení a kotelny.Cena kotle,regulace a montáže je cca 110k.Regulace samotná vyjde na nějakých 19k.Rozhodl jsem se tuto částku investovat a dostanu se komfortem užívání na úroveň plynu.Můj názor je ten,že bez této regulace jsou to vyhozené peníze za kotel,který nabízí takové možnosti.
Montáž bude provádět autorizovaná firma,doporučená výrobcem.Třeba by se dala sehnat levnější,ale nehodlám riskovat.Ti chlapi to znají,dělají svou práci dnes a denně,tak není co řešit.
Pěkný den L.
OO Oklin Oklin @oklin.oklinTa cena mi prijde primerena, ja zaplatil pred 2 lety cca 113 tkc za Ling 25 s 280l nasypkou + ekviterma + 3 x 3cestny ventil + 2 ks cerpadla + dalsi instalacni material ( cca 22m med. trubek, kolinek, zpetnych klapek ). Takze jste v lehkem napeti, tak hodne stesti
Tak uz topim. Zatim jen do bojleru 200l ale i tak to frci. Mam kotel Licotherm zapojeny na primaru samotizne. Ctyrcestny ventil (zetim bez regulace) Cena zapojeni 8000Kc. Kotel jsem koupil sam s 10 prcentni slevou. Ted pofrcim nakoupit peletky 3,4Kc/kg a muze pomalu zacit mrznout :)
L
LL Leonardu Leonardu @leonardu.leonarduSe máte, já jsem dopadl takhle : http://esbeko.esel.cz/stranka.aspx?idstr…
Už se zde probralo všechno možné, tak se ptám jestli nemá někdo zkušenosti s Viadrusem EKORET 15. Vyýkon tam je plně dostatečný pro můj dům. Regulovatelný od 4,5 - 15 KW. Tedy konečně něco s menším výkonem než 24 resp. 25 KW !!!
Dobrý den,
přemýšlím o tom "krmit" Licotherm peletkami (ať už dřevěnými nebo rostlinými). Máte někdo zkušenost kde a za kolik je možné peletky sehnat? Jsem z Říčan, Praha-východ.
Děkuji mnohokrát, Petr Štěpánek
PŠ Petr Štěpánek @petr.stepanekZkušenosti se sháněním jsou, ale pouze z okolí FM a Ostravy, což Vám moc nepomůže.
Respektive jinak - cena dopravy je velmi významnou složkou, takže shánějte co nejblíže, jinak platíte spíše naftu.
Jinak zkušenosti s provozem Licothermu na peletky jsou, ale to je spíše do jiné diskuze.
Dobrý den.
Asi 3.roky zpátky jsem sháněl nějaký kotel na vytápění rodinného domku.Na výstavě mě tehdy zaujalo více kotlů,byl jsem úplný laik,to jsem vlastně i teď,protože po odstavení starého kotle a zapojení nového automatu jsem nemusel řešit žádný vážný problém.Nechci tady nikomu dělat reklamu,ale s Fa Boháč a jejich kotlem Licotherm mám 3-leté dobré zkušenosti.Topím zatím hnědým uhlím a z komína skoro nevidíte kouř,žádné dehtování a popelák vynáším 1x za 6.dní.Toto je můj soukromý názor a tento příspěvek je pro normální lidi a ne pro žádné dealery a spekulanty,kteří tady na sebe házejí špínu.Hezký den.
MČ Marek Číž @marek.cizDobrý den pane Číž,
Už delší dobu uvažuji o zakoupení automatického kotle do svého rodinného domu.
Jen stále řeším problém s výběrem, což si myslím, že tento problém má spoustu lidí.
Z Vašeho příspěvku je vidět, že s tímto kotlem máte velké zkušenosti a proto bych Vás chtěl požádat jestli by byla možnost nahlédnout na automatický kotel Licotherm přímo u Vás v kotelně ?
Velice mne zajímá provoz tohoto kotle, problematika, údržba atd. a proto si myslím, že je nejlepší navštívit někoho z vlastníku.
V některé diskuzi (viz výše) jsem uvedl, že osadím kotelnu kotlem Licotherm. S touto věcí jsem se obrátil na fa. ESEL a po 2 dnech se dostavil na stavbu pracovník, který mi kotel rozmluvil a navrhl kotel BENEKOV pelling 27, násypka 400 L, obilí - pravý. Pracovník slíbil, že pošle nabídku. To neudělal a poté volal, že má pro mě výhodnou koupi se slevou. Já jsem na toto přistoupil a slíbil, že zašle nabídku. Toto však neudělal a já jsem byl nucen celou věc zrušit. Celkově na mě jednání neudělalo dobrý dojem.
PS: Nakonec nabídka dorazila po 4 dnech. (prý technický problém)
:(
Tak jsem se ocitl na stéjném místě jako na začátku. Přeji vám všem méně takových zkušeností.
MS Marcel Sedláček @marcel.sedlacekvážený pane fa esel Vám vždy nabídne kotel od fa benekov a nikdy ne kotel licotherm, který vyrábí fa Agromechanika lhenice,jejich int. stránka www.licotherm.cz Vás přesměruje k fa esel.Když si projdete intern. stránky typů kotlů a navštívíte majitele těchto kotlů (ne dilery) určitě se správně rozhodnete. Já osobně provozuji Licotherm už 2 roky a jsem velmi spokojen.
Dobrý večer,můžete mi někdo říci něco o kotli Hercules DUO?Rozhodoji se o jeho koupi a rád bych slyšel názor někoho,kdo už s ním chvíli topí.
Děkuji! Kovanda Lukáš
LK Lukáš Kovanda @lukas.kovandaDobrý den,
o tomto kotli jsem už toho napsal dost, dejte si na tomto servru vyhledat Hercules Duo a budete mít jasno. Pokud by jste chtěl další ifomace tak mi můžete napsat na L.Scheuer at seznam.cz.
Vlastni nekdo z lidi co zde diskutuji kotel Licotherm AM 24 a je z okoli Prahy ci nejlepe z nymburska ci kolinska ? Ling 25 je u nas na vesnici a okoli nekolik. Licotherm ani jeden :-( Vazne uvazuji o kotli Licotherm. Dekuji
Dobrý den.Zajímalo by mne zda má někdo zkušenost z pl ecogroškem v automatu případně s některým našim černým uhlím. Případně kde a za kolik se dá porřídit.
ted jsem se dostal k informaci o automatech Kodek-Sykora, vyroba nekde ve valasskem kralovstvi, a mam papir s dost referencemi. pujdu si jeden prohlednout, cenove je to zhruba stejne jako jine automaty
JB Jiri Bily @jiri.bilydobrý den, můžete mi prosím říct, kde jsou referenční kotelny na Moravě, abych je i já mohl navštívit a srovnat cenu instalace - kvalita.
děkuji http://www.ekotel.cz
Dobry den
Nechcel som zakladat nove forum tak sa spytam v tomto i ked trosku od temy odbocim.
Prosim Vas vieniekto o moznosti pouzitia neakeho automatickeho nakladaca uhlia do aut. kotla? Predstavujem si to ako neaky snekovy dopravnik do ktoreho by som na jednej strane nakladal lopatou a na druhej strane by uhlie padalo rovno do zasobnika.
V pripade vhodneho zakrytovania by sa velmi dobre znizila prasnost.
vie niekto poradit? Pripadne firmu ktora taketo dopravniky vyraba?
Dakujem
RO Robert Ondrejas @robert.ondrejasnic mene prasneho, nez nalozit do kyblu a ten rychle v nasypce prevratit dnem vzhuru ( v podstate tak, aby kybl s uhlim v nasypce pristal na uhli dnem vzhuru ) a pomalu jej zvedat, neudelate. Dopravnik je prima, ale nakonec s instalaci, zaplechovanim atd. a prasnost bude i pres zaplechovani vysoka a navic kdyz to zaplechujete, tak se zase nedostane do nasypky, abyste uhli padajici z dopravniku doprostred nasypky rozhrnul do koutu a vyuzil tak obsah nasypky beze zbytku .... stravite vice casu nez kyblovanim.
laddomat versus ekvitermní regulace
laddomat je asi dobrá věc na hlídání zpátečky do kotle, ale nedokáže regulovat topnou vodu do budovy. z pohledu financí vás bude dobrá regulace stát cenu laddomatu asi 7,5 tis. kč + materiál a práce 5 tís. kč a ekvitermní regulace. Při správném zapojení kotle s bojlerem a ekvitermní regulací, dosahuje zpátečka +-60/63 st. celsia a ušetříte tedy za laddomat a jeho instalaci. Je najivní si myslet, že odborná firma bude někomu dávat schéma zapojení kotelny jen tak, jelikož je to její know-how, které se tvoří na základě zpětné vazby od zákazníků a náročných testů. Je tedy třeba takové zapojení, které je prověřené.
http://www.ekotel.cz
Zdravím,
taky přemyšlím o automat.kotel na tuhá paliva možno na pelety.
Má někdo kotel v okolí Boskovic,Letovic a Vanovic.
Děkují
PČ Petr Čížek @petr.cizekmam instalovany prvni sezonu automat licotherm 24. Jsem sice od Mor Trebove ele pokud chcete videt v provozu neni problem.
Tak sem si přečetl celou diskuzi a stejně nevím kterej kotel je nejlepší! I když diskuze občas rozebírá spíš lidi krerý se pohybují kolem kotlů než kotle samotné ! Hledám něco s dlouhou životností a širokým výběrem paliv .A pokud možno co nejjednoduší istalace,bez čerpadel jen 4_cestnej ventil aby bylo možno trochu regulovat teplotu v radiátorech nic víc! Mám doma 27 let Dakon H51 "dědeček" ! Bez jakýkoli regule ,přímo a samotíž. V tomto věku kotle už čekám že brzo "pude" ! Tak sbírám informace abych pak mohl rychle jednat a né teprve začít hledat. Zaujal mě Viadrus Herkules Duo nebo EkoPerfekt-litina a možnost ručního provozu uhlí,dřevo. Taky jsem narazil na úpravu litinovejch Dakonů a Viadrusů s hořákem LING . Plechovejch kotlů se bojím litina je litina vydrží víc ! I když 27let plechu zatím nevadí,ale nic nevydrží věčně! Ale socialistickej plech už dneska neseženu!! :-) ALE, ten herkules duo se prej nepovedl jsem se dočet, moc to tam nehoří a při topení pelet je to rozdrtí ,píšou v jiné diskuzi na tohle téma. Na toho polskýho, Ekoperfekt, jsem nenašel nic, asi je tu nikdo nezná nebo mlčí. A ta úprava s hořáky LING je taky málo diskutovaná žádné informace na netu , jak je to tam s třídou kotle ,sami o sobě to jsou kotle 1 třídy ,změní se třída úpravou ? Ta třída asi bude důležitá viz. http://www.ekotel.cz/news.php?id=1009 Jsou tam keramické desky, deflektor nebo katalizátor každý tomu říká jinak? Ty slouží pro lepší spalování jestli to chápu dobře? Poraďte mi co by bylo nejlepší, v litině,ale i v plechu? Co by stálo za nákup ? Viadrus,Benekov,Licothetm,Ekoperfekt...............????
ZT Pepa z Tábora @pepa.z.taboraTa úprava mě též zajímá ,neví tu někdo jak je to tam s třídou kotle ? Uvedený text a dnešní zprávy na Nově!
Vyjde to na cca 75 000 tis. i s kotlem,jen jde o to aby to za pár let nezakázaly !
dobry den
Na mojom aut. kotly nemam keramicky katalyzator. Nammiesto toho je tam liatinovy "zvon". Chcem sa spytat ci instalaciou tohoto katalyzatora zlepsim ucinnost, znizim stupen znecistenia kotla a pripadne v akej miere zlepsim jeho vlastnosti.
Dakujem
kupte si litinovy ling od viadrus herkules ekoret nebo herkules duo
JŠ jiří škuta @jiri.skutaA videl jste je? Asi u Viadrusu zaspali dobu. Byl jsem se na oba kotle podivat a nic moc. Vubec mne nenadchly.
Dobry den,
mame prosim problemy s nastavenim doby chodu sneku pri doplnovani paliva do horaku u kotle LICOTHERM AM42, kdy jsme nastavili nacasovani chodu sneku cca na 12s, ale snek doplnuje palivo vyrazne dele a to v intervalech 1x 4,5min a pote 2x 12s a znovu 4,5min . Nevyhorele palivo v pomerne velkem mnozstvi vypadava do popelniku, mate prosim nekdo stejnou zkusenost?
Popr. co delame spatne ?
Dekuji
D.
BX Bacikova xxx @bacikova.xxxDobrý den,
vy neděláte špatně nic, problém bude v regulaci. Volejte prosím 775 617 070 a vše do 24 hodin vyřešíme.
S pozdravem
Ing.Zdeněk Lyčka
LING Krnov s.r.o.
dobrý den,
paliva se dělí na fosilní a OZE, základní dělení. Jednoduše u fosilních paliv, se za posledních 200 let CO uložené ve staré biomase uvolňuje spalováním do atmosféry. U OZE je to asi tak, že co spotřebuje mladá biomasa CO ke svému růstu, tak tolik CO vznikne při spalování mladé biomasy, tedy téměř nula nula.
Pokud chcete zakazat topení uhlím, zakažte i topením zemním plynem a elektřinou vyráběnou z plynu či uhlí. Při dnešní energetické náročnosti světa, jde o imaginarní ekonomickou teorii. Jak to třeba dělají medvědi, netopí téměř CO neprodukují a nezmrznou, hm, že by skromnost.
OE boy of economy @boy.of.economy155Jo, ale ještě asi budeme muset časem zakázat produkci metanu, neboť se ukazuje, že podíl metanu na globálním oteplování nemusí být nevýznamný. (Asi na nás uvalí daň z produkce metanu a to včetně zemědělské produkce, takže ekonomický dopad bude takový, že rozvinuté země budou přeekodaněny a největší producenti CO a metanu se budou smát a dodávat své laciné "špinavé" zboží do ekonomicky nemohoucích rozvinutých zemí - skvělé vyhlídky.) Nevíte jak by bylo moc trestné inzultace Bursíka do frňáku - když globálně vzato jde o čin ku prospěchu celého národa?
"Ekologické uhlí" ??? -co to je ??? - uhelní producenti si dovolili veřejně spojit špinavé uhlí s čistotou prostředí pro život a touto klamavou reklamou vědomě poškozují zdraví populace. Nabízejí různé polovičaté cesty, které by uhelný byznys zachovaly co nejdéle. Tzv."automatické" kotle na uhlí ! Automatický nemůže být žádný domovní uhelný kotel (není totiž bezobslužný). Snad "čtvrt-automatický" kotel sice zlepšuje jeden parametr -hodnotu spalin do ovzduší, nicméně nijak nezlepší ostatní zatěžující procesy špinavého uhlí = dobývání, manipulaci, likvidaci popela. Těžba, prašnost, skládky a negativní vlivy na zdraví lidí zůstanou.
Před pár dny v této diskuzi stokrát řešili prašnost při manipulaci s uhlím... Navíc složitější kotle mají vyšší energetickou náročnost a potřebují další -sekundární elektrickou energii plus lidskou obsluhu.
Proces spalování uhelného kotle i s průvodními negativy těžby uhlí a likvidace jeho zbytků nesnese srovnání s požadavky na slušný život ve 21.století -kam (byť dočasně) patří sofistikovaná technika moderních topných jednotek na plyn nebo olej.
Žebřiňák k Mercedesu...-to je přirovnání uhlí k ušlechtilým palivům.
UHLÍ - jeho produkce od počátku až po likvidaci zbytků přímo škodí lidem:
* těžba - povrchová i hlubinná - znetvoří rozsáhlá území, spotřebuje obrovské množství energií, poškozuje zdraví samotných pracujících
* překládání a přeprava megaobjemů materiálu (uhlí, skrývky i balastu) na velké vzdálenosti - další neproduktivní energie, přetěžování silnic, prašnost...
* výroba a energeticky náročný provoz souvisejících technologií - např. důlní stroje, dopravníky, těžká vozidla, skládky...
* až se konečně dostane ke spotřebiteli - spalování v kotlech a kamnech převážně nízké kvality a účinnosti chrlí spaliny do ovzduší - a to není vše...
* popel - velmi nepříjemný prachový uhelný odpad - musí být opět uklízen, přemisťován a někde skládkován -velmi vysoké zatížení území ČR polétavým prachem je zdravotně značně nebezpečné pro dýchání lidí
* radioaktivita z popílku je časované riziko, jehož rozsah dopadu na lidský organizmus ještě neumíme docenit (vzhledem k dlouhým poločasům rozpadu aktivních prvků)
* rakovina - vyšší expozice této strašné nemoci se váže i geograficky na místa s poškozeným prostředím
Konečné řešení je jediné - po vzoru Londýna - vyloučení uhlí zejména z "malé" výroby tepla...
Zkuste uvážit, co dýchají Vaše děti díky neslýchané preferenci uhlí před slušnějším palivem - není Vám jich líto ? Nebo naopak - ctíte jenom peníze - a děti ať si klidně vykašlou plíce ???
Karel Bílek
ŠS Ing.Petr Šponar sen. @ing.petr.sponar.senMoc hezky napsaný. Je to přesně to, co všichni chtějí slyšet. Ať žije ekologie. Na druhou stranu, uhlí zde bylo staletí a bude i nadále. Jeho využítí nelze zakázat, jak si jednoduše myslíte. Souhlasím, že jeho dobývání atd, atd, atd zatěžuje životní prostředí. Myslím si, že je to stejné jako s ropou a plynem. Přesto budete dál jezdit autem a dál budete topit plynem. Ty , ale jednoznačně zatěžují životní prostředí a ničí ráz krajiny, stejně jako uhlí a možná v některých oblastech ještě víc. Prostě se rozhodnout - a teď nebudeme topit uhlím nelze. Bude to proces, který potrvá desetiletí, nikoliv roky !!! Tak to těm lidem neztěžujte a snažte se jim spíš pomoci a ne jen tahat peníze z peněženek !!!!!
Tak stále sleduji tuto dikuzi. V minulosti jsem uvažoval o přestavbě kotle. Nyní vyčkávám. Chtěl bych si koupit kotel nový, ale v současné době jsem opět investoval do baráku a tak na kotel nezbylo. Ale nyní jsem se rozhodl trošku počkat. Nechápu proč Bursík chce neustále zakázat jako palivo uhlí. Teď zase, že od 2014 se nebude uhlím topit vůbec. To je fakt tak blbej a bezohlednej ? Vždyť se všude píše jak jsou nové kotle na uhlí ekologické. To je tak těžké pochopit, že když něco zakážu, tak stejně se dál bude topit vším možným včetně odpadů !!! A na vesnicích se nic nezmění ba naopak ! Proč nezavede dotaci na automatické kotle na uhlí. Na peletky už jsou a povede to k vysoké poptávce po peletách a následnému zdražení!!! Tím by umožnil výměnu těch starejch za nové a to samo o sobě by již přineslo zlepšení ovzduší. Vždyť ty automaty téměř nekouří a spalují s vysokou účinností. To je loby výrobců těchto kotlů a těžebních společností , tak malé, že nedokážou argumenty udolat jeden zelenej mozek ? Máte někdo nějaké logické vysvětlení ?
MA milan antibursík @milan.antibursik539S logikou na hnupa Bursika asi nejde jit. Dotazoval jsem se na benekov, jak se na celou vec divaji a mozna vam pomuze k uklidneni jejich nazor umisteny na http://www.benekov.cz/
Dobry den
Je mozne v kotli Benekov V-Ling 50 spalovat cierne uhlie urcene do automatickych kotlov? V manuali sa spomina len hnede uhlie. Vcera som danyu kotol zapojil a cierne uhlie sa spalovalo celkom dobre, len som mal pocit ze bolo primalo vzduchu, i napriek tomu ze ventilator bol naplno otvoreny.
Dakujem
dobrý den,
a z čeho se tady ještě práší pane Spamer, to mi není jasné, to jako tady někdo někoho udává, či tak nějak !!! To mi prosím objasněte.
Jinak to economy boy of bene, to bene s latinského bene, ne jako bene - benekov, té možné spojitosti, si všímám až teď.
Prosím o reakci majitele kotle, s ležatým výměníkem. Pokud máte ležaté těleso vyměníku, jak vám v něm proudí vzduch, netvoří se turbulentní proudění.
OE boy of economy @boy.of.economy155Možná jste dobrý boj v ekomnomice, ale termodynamika vám asi nic neříká. Turbulentní proudění je závislé na rychlosti plynu, drsnosti povrchu,... a nikoliv směru proudění. Doporučuji nastudovat teorii Reynoldsova čísla. Ale předpokládám že to na vás bude asi hodně, protože tam je zapotřebí používat logiku a ne našprtané economi fráze. Horizontální trubkové výměníky jsou běžnější než výměníky vertikální, které mají především problém z čištěním.
Vážený pane jmenuji se TOmeček Pavel a rád bych byl p. Lyčkou. Můžu vám dokonce prozradit bydliště je to nedaleko letiště Mošnov,takže to jste se netrefil.
PT pavel tomeček @pavel.tomecekVážený pane,
věnuji se ekonomii, a chtěl bych být majitelem Benekovu, viz. jeho sbírka listin, zapsaná v obchodním restříku ČR, více na www.justice.cz konkrétně index
http://www.justice.cz/xqw/xervlet/insl/i…
v žádném případě nevím, zda bych chtěl vlastnit Ling Krnov, jelikož v jeho sbírce listin, vedené v obchodního rejstříku ČR, index
http://www.justice.cz/xqw/xervlet/insl/i…
nepřečtu vůbec nic, přestože, zákon ukládá, sbírku listin řádně informovat.
with pleasure, economy boy of bene
znovu jsem se přesvědčil, p. směja je poutový vyvolávač. všechny,kteří tady diskutují zdravím a dporučuji před výběrem navštívit p. Lyčku (p. Směja ho zjevně nemá rád) a to proto, žeto je opravdový odborník. komu čest tomu čest p. Smějo.
PT pavel tomeček @pavel.tomecekZdravím Vás pane Lyčko,
jsem rád že jste se opět ozval pod svým pseudonymem.
L.S.
Zdravím, rád bych se zeptal těch, kteří mají Licotherm, na zkušenosti s čištěním. Nepadá vám svinstvo z turbulátorů na zem při jejich vytahování? Toho bych se totiž bál - u V-Lingu spadne spátky do kotle, odkud ho můžu vyndat, u Licothermu k mým nohám. Takže (paradoxně) mi příjde V-Ling na čištění jednodušší než Licotherm, za předpokladu že mám dostatečně vysoký strop (kolik je třeba, pánové kteří máte V-linga?) a nevadí mi povolit šrouby.
Díky!
Petr
PŠ Petr Štěpánek @petr.stepanekMyslim, ze vam postaci 60-65 cm dlouhy ocelovy kartac, ja jsem si musel Lingem dodany kartac zkratit, protoze mam nad kotlem taky malo mista. Okapotovany kotel ma tusim 140 cm. Pruduchy kotloveho telesa pro cisteni zacinaji cca 15-20 cm po touto hranou - takze k cisteni vam teoreticky staci vyska stropu 180-190 cm, pokud se nemylim
Zdravim
Aky prostreidok sa pridava do vody na ochranu proti korozii, proti tvorbe vodneho kamena a podobne? Radiatory mix novych korad a starych clankovych, kotol automat z ocelovym vymennikom, plynovy kotol liatinovy.
Dakujem
Jsem nový majitel automatického kotle Licoterm.Po zkušebním provozu jsem velmi spokojen s funkcí kotle ale hlavně se zlepšením komfortu topení a obsluhy. Jedna věc mne ale trápí, a to poměrně velká prašnost při sypání uhlí do násypky kotle.Přivítal bych nápady, které řeší tento problém. Setkal jsem se s názorem, že vhodné řešení je pokropit uhlí vodou, obávám se , že by se to kotlu moc nelíbilo.Uvítám diskusi na toto téma , případně přímý kontakt mailem na e-fox at quick.cz.
je mozne v automat kotli na uhli spalovat vyjazdeny motorovy olej ktory je v malom mnozstve zmiesany - vyliaty do uhlia? Aky to ma dosledok na kotol, ekologiu?
Dakujem
Vlastnim automat. kotol na uhlie vktorom sa da spalovat len cierne uhlie. Skusal som hnedy orech ale bez uspechu - nehorelo zhasinalo.
Kto mi poradi ako najjednoduchsie dovybavit kotol neakym CZ horakom na hnede uhlie? Ktory vyrobca v CZ je taky najpruznejsi a moze mi vyhoviet? Myslim ze prevodovka, motor, ventilator, snek, samozrejme i nasypka sa daju pouzit. Ptre moju potrebu by stacila len kotlova cast horaku.
Dakujem
RO Robert Ondrejas @robert.ondrejasUrčitě můžete míchat olej, třeba i naftu. Na kotel a ovzduší to působí více než kladně. Doporučil bych také spalování drtě z pneumatik nebo spalování vršků z pet lahví. Já při spalování přidávám staré prkna pobité térpapírem, nebo pražce. Ještě malá rada pro všechny co hledají výborné palivo. Po stavbách se válí spousta sádrokartonových desek, ty taky skvěle hoří a téměř nikdo
je nespaluje, doporučuji.
Co dělat, když obec vydá obecně závaznou vyhlášku, která
zakazuje topit v domáctnostech některými druhy tuhých paliv.
Kaly, proplastek a lignit mi nevadí, ale mezi zakazanými je
i hnědé energetické uhlí, jedná se o město Havířov.
PK Petr Kotula @petr.kotula339Pak se zase bude nekdo divit, kdyz pretecou nervy a odskace to nejaky zatupitel. Nemate na hnede uhli nejakou vyjimku, napr. podle obsahu siry ci zpousobu spalovani ( automat )
Vážený pane Petrásek,
doporučuji Vám kotel firmy BENEKOV. Pro více dotazů se prosím obraťte na uvedený email, případně na tel:777283147.
S pozdravem
Miroslav Škrabal
Vedoucí obchodu
esel group a.s.
Po pečlivém pročtení tohoto fora,jsem se rozhodl koupit V-Ling 50.Kotel mi bude instalovat firma ESEL.A právě této firmy se týká můj dotaz.Pokud někomu již instalovala kotel,jaké s ní máte zkušenosti.Chtějí zálohu 80 000 dva měsíce před instalací a tady trochu váhám.Nejraději bych zaplatil až po instalaci.Jaké jsou Vaše zkušenosti.Děkuji.
PP Pavel Pstros @pavel.pstros662To je 120% předpokládané ceny? Dnes bych nikomu nedal víc jak 50% zálohy a postupně dodáš kotel tady máš, dodáš práci zde je zbytek.
Zdravim po delsi odmlce. Po prvni sezone, ktera se nakonec ukazala jako velice komfortni a pritom levna mne v tuto chvili desi predstava, kam az muze ekofanatik Bursik se svou averzi proti uhli zajit. Dnes je to 14%, pristi rok kdovi kolik, krizovy scenar muze byt naplnen tim, ze od roku 2010 zakaze topit uhlim uplne. To vse pri soucasnych vysokych cenach pelet mi v hlave neustale bloudi myslenka, jestli by bylo mozne topit rozdrcenymi vetvemi z drtice vetvi po nalezitem vysuseni. Vetvi a dreva je dost, rychle rostnoucich keru taky. Zajimalo by mne, jestli s tim nekdo mate zkusenosti, drtice dokazou rozdrtit vetve treba i na 1 cm kousky, jak si s takovym palivem poradi snek ? Nezaklini trisky snek pri pohybu ? Pokud by pak stacilo upravit nastaveni kotle, jednalo by se o docela dobry doplnek a castecnou nahradu za uhli ... Co vy na to ?
Dobrý večer.
Jsem z Českého Těšína,uvažuji o koupi automatického kotle a proto přivítám jakoukoliv radu co se týká těchto kotlů.Byl jsem se podívat na Licoterm, dost se mi zamlouvá ale myslím, že z hlediska servisu je lepší V-ling.Byl jsem se taky podívat na polský litinový kotel Kielar,ale tam se mi zdál hlučný ventilátor a pán který s ním topil asi o tom nic nevěděl protože topil na pokojový termostat(na kotli 40 stupňů) a v kotli plno černých sazí.Taky tam neměl žádný čtyřcestný ventil ani žádnou automatiku.Jinak si myslím že tyto kotle nemusí být špatné.
JT Jaromír Tvardek @jaromir.tvardekMozna jsme vcera ( 23.2. )spolu telefonicky hovorili a domluvili si schuzku na stredu, omluvam se, nemam pamet na jmena a mozna si vas pletu. Muzu vam poskytnout jakekoliv informace ohledne nekolikamesicniho provozu meho Lingu 25, jsem z Chotebuze.
Dobrý den,
topí někdo poblíž Prahy kotlem AM 24 Licotherm od Agromechaniky Lhenice? Rozhoduji se mezi kotli Varimatik, V-ling, Ekoefekt a právě AM 24 Licotherm, pro vytápění RD o ztrátě cca 18kW. Bylo by možno sdělit zkušenosti a v ideálním případě shlédnout jeho chod? Tato diskuze, kterou jsem mimochodem precetl jednim dechem a bylo to docela casove narocne, me jen navnadila. Dekuji za ni!
Děkuji mnohokrát,
Petr Štěpánek
PŠ Petr Štěpánek @petr.stepanekLingem na Ostravsku bych mohl poslouzit, ale Licothermem v Praze ne. Nicmene pred rozhodnutim pro Ling jsem mel vsechny automaticke kotle prostudovane a pro Ling jsem se rozhodl na zaklade dobrych referenci, ale bez seznameni v praxi. Sazka naslepo ale vysla dobre.
Zdravím
Kotel Varimatik se vybaví expanzní nádobou a pojišťovacím ventilem. Zapnutí kotle je signalizováno příslušnou kontrolkou. Celkový výkon kotle se dá regulovat spínači výkonu. Charakteristiku topného režimu potom řídí systém Komextherm. Čtyřcestný ventil s pohonem jsou nezbytné. Tlakoměr měří celkový tlak v soustavě v 1x 100 kP. Pojišťovací ventil je výrobcem nastaven na 300 kP a neměla by jím během standardního provozu unikat voda. Pro ohřev TUV je na výstupu kotle osazen motorický přepínací ventil, který je řízen dodatečně zabudovaným termostatem v ohřívači TUV Dražice. U kotlů bývá osazen filtr nečistot. V případě podezření na jeho zanesení se vypustí systém, sítko filtru vyjme a vyčistí. Ventily před kotli jsou stále otevřeny. Jejich uzavření se provádí jen při servisních činnostech.
Pozitiva: automatický provoz ( po výpadku ele. proudu se kotli po dvanácti a více hodinách sám roztopí) Účinnost byla přesným měřením potvrzena dle servisní dokumentace. Jednoduchost obsluhy i údržby.
Negativa: veliká hmotnost kotle a z tím spojené potíže ze stěhování do stávajících kotelen. ( demontáží odlehčení, přesun a zpětná montáž). Přetěsnění příruby násypky. ( vis obr.) Příruby topení jsou Jt 6, není k dispozici proti příruba nerez se závitem. ( u Jt 10-16 závitové existují)
Po jednoročním provozu dvou mnou namontovaných kotlů se zákazníci naučili nastavit provozní parametry kotle a není s provozem jakýkoliv problém. Pohodlí zajištěné dálkovým programovatelným termostatem systém staví na roveň systémům s například plynovým. Přesto, že celkové cena kotelny je na úrovni nejdražších plynových kotlů, je úspornost v ceně paliva a účinné regulace na takové výši, že investice se jeví jako návratná ve srovnání s jiným systémem. Oba kotle pracovaly i v letních měsících pro ohřev TUV a to bez problémů. Cena ohřevu vody pak byla podstatně nižší než ohřevem elektro. Výkon kotle pak umožnil podstatně větší odběry ohřáté vody. Nedoporučuji záměnu paliva, předepsaného výrobcem. Rovněž doporučuji zvláštní péči věnovat těsnění násypky, to se ale týká všech podobných kotlů.
S pozdravem
Harry Brendl
www.sweb.cz/breindl
HB Harry Breindl @harry.breindl863nechápu proc vy servisáci stále preferujete Komextherm. Na svůj kotel jsem ho taky chtěl dát,ale byl mi doporučen Adex . Přes léto jednou za 3 dny protočí všechny hejblátka . S TUV Komex. pokud je mi známo nespolupracuje. PT není možný dát -umí jen čidlo s nějakým nastavením. A cena je jen o málo menší než u ekvi5.1 .No prostě je mi to záhada. Možná to bude tím ,že Komextherm dává větší rabaty serv. organizacím :o)
Využiji této diskuze a zeptám se jestli má někdo zkušenosti za 1) s přestavbou kotlů, kterou dělá firma Boháč
2) s polskými výrobky typu Klimozs atd. Navíc jsem našel velice zajímavý kotel STALMARK s účinností 88,4% ( dle výrobce, další inf. na www.eko-kotly.pl) je sice plechový, ale má zajímavou kontrukci !!!!
MK Milan koumák @milan.koumakTo nemyslíte vážně s tou zajimavou konstrukcí, je opravdu zajímavá a zajímavé bude i čištění, proč nedělat něco třikrát, když to jde jednou. Vždyť je to hrůza to zpracování. Já automat zatím nemám, ale zvažuji ho, nevím co vše nabízí Boháč, ale určitě mají nějakou nerezovou trubku a v té běhá ten šnek, u těch polských jsem to neviděl, tak to si dám raději v-ling, licotherm, nebo cokoli třeba přestavbu hlavně když to bude české a bude to mít servis. Chci spalovat taky dřevo, škoda, že v-ling toto nemá, protože jejich výměník je údajně lepší než na licothermu, nemusí se tak často čistit. Ten polský fakt nebrat. Máme ve vesnici jeden Kielar, a to je fakt hrůza, zapěká se to, není tam výkon, a na pelety můžete zapomenout.
máte v bojler.okruhu termostat? já mám zapojen bojler před 4cest. ventilem, je to s předn. ohř. teplé vody a jímkový termostat v bojleru je zapojený do série s výstupem na čerpadlo-bojlerové a když se voda nahřeje termostat vypne bojler. čerpadlo a jede jen kotlové takže máte vodu třeba 60st.
PT pavel tomeček @pavel.tomecekne bojler je zapojen přímo do okruhu viz. fotka dá se říct že je zapojen jako radiátor.
K vytápění jsem zvolil Licotherm AM 24. Jelikož jsou ztráty mého domu zhruba 12 kW, uvažoval jsem o doplnění kotle akumulační nádrží. Automat na spalování uhlí o menším výkonu jsem nesehnal a proto uvažuji o natápění akumulační nádrže a teprve po nahřátí AN budu potřebné teplo rozdělovat dle potřeby oběhovým čerpadlem . Je tato má úvaha správná, nebo spíše s ohledem na možnosti automatu na uhlí scestná? Podotýkám, že novou AN jsem měl již v době, kdy jsem ještě o automatu neuvažova, proto ji nebudu muset pořizovat.
Zdravim, hledam radu na svuj necekany problem - vim, ze se to az tak netyka automatickych kotlu, ale prvni pomoc se snazim hledat tady. Mam Ling 25, kotel funguje na 100%, ale mam neustale problemy s vetvi na ktere mam termostaticke hlavice a ekvitermni regulaci. Ekviterma vypada, ze snad ted uz i jede, mel jsem problem pri teplotach nad 15 st., kdy jsem musel rucne odpojit servomotor od 3-cestneho ventilu, protoze mi jej ekviterma porad zavirala. Mnohem vetsi problem nastal vcera a proto hledam radu. Mam situaci, kdyz pred cerpadlem dane vetve mam 70 st a za cerpadlem mam 25 st, cerpadlo vypada ze jede, nemelo by byt vadne, cely system s Lingem mam stary 4 mesice,nicmene az ted jsem jej zacal provozovat tretim dnem.
Mam castecne podezreni na ty termostaticke hlavice( stare 7 let ), jestli se pred jejich usti nedostal nejaky bordel a nebrani vymene tepla, ale neni mi jasne,jak by se to mohlo stat u 5 termostatickych hlavic najednou. Predtim jsem mel samotizne vytapeni, termostaticke hlavice normalne do radiatoru vodu poustely a ted pri nucenem obehu cerpadlem mam nejaky kiks. Ale co by se mohlo zkazit na cerpadlu ? Nemate nejake podobne zkusenosti. Dalsi 2 vetve osazene obycejnymi ventily jedou naprosto perfektne
MM mafilipes mafilipes @mafilipes.mafilipesProvozuji Ling 25 ekvitermni regulaci RVT 06.2 digi terpve par dni, a chtel bych pozadat, jestli by se nekdo nepodelil se svymi zkusenostmi. Z dosavadniho provozu jsem trosku rozladeny a nevim, jestli ekvitermni regulace pracuje spravne.
Ekvitermni regulaci je rizena vetev s 5 radiatory osazenymi 5 termostatickymi hlavicemi
1. Ani pri nastaveni maximalni ekvitermni krivky ( + otoceni knofliku jemneho doladeni "slunicko" na max ) nedosahnu pri teplotach venkovnich nad 15 st toho, aby mi servo otevrelo 3-cestny ventil. Musim tedy pri techto teplotach rucne odpojit 3cestak od serva a nastavit jej do nejake propustne polohy.Pak se ovsem jakakoliv vyhoda ekvitermy v regulaci ztraci, protoze ekviterma nijak neregulujue - jen bezi cerpadlo a neustale zene stejne teplou vodu do systemu a neda se treba nastavovat utlumova ci komfortni teplota.
2. Situace se o moc nezlepsi ani pri venkovnich 2-5 st. - ekviterma uz alespon pri krivce 8-9 ma snahu otvirat 3-cestak, ale nez se staci vyhrat mistnost, tak uz jej znovu zavira. Na mensi ekvitermni krivky ma tendenci stale 3cestak zavirat do nepropustne polohy. Pritom podle grafu ekvitermnich krivek by treba pri krivce 5 jiz pri venkovni teplote kolem 5st mela byt voda za cidem kolem 60 st - coz se nedosahne nikdy, protoze regulace 3cestak stale zavira
3. Jsem prekvapeny, ze stale bezi cerpadlo - myslel jsem, ze pri skonceni vytapeni na komfortni teplotu by ekviterma mela cerpadlo odpojit, aby se tepla voda v radiatorach vydrzela co nejdele, zatimco pri obehu se ochladi o rozvody - cerpadlo bezi stale, i pri prepinaci "0-mesicek" v poloze 0, kdy podle navodu by system mel podle spinacich hodin bezet na komfortni teplotu, anebo system vypnout ( ne bezet na utlumovou teplotu )
4. Kdyz mam nastavenou komfortni teplotu od treba 16:00 - 21:00 ( od teto doby nastaven utlum ) a treba ve 20:00 preprogramuju regulator, ze ma utlum dat od 20:30, tak i po prekroceni tohoto casu stale sviti symbol komfortni teploty a regulator bezi na komfortni teplotu az do dalsiho naprogramovaneho casu, treba do 5:00 rana
5. Je logicke aby system s ekvitermni regulaci byl osazen termostatickymi hlavicemi ? Nikdy se mi totiz ani s obehovym cerpadlem na 3 stupen nepodari ohrat zpatecku nad 30 st. Zda se mi, ze hlavice, i kdyz jsou otevrene naplno nebo privrene, tak zpusobuji tak velky odpor,ze teplou vodu nedokaze do zpatecky protlacit. Jinou vetev mam osazenou klasickymi ventily - zpatecka je temer stejne tepla jako privod
6. Myslel jsem, ze se obehova cerpadla vzdy osazuji na zpatecku ( je to tak tusim u plynovych kotlu ), nyni mam cerpadla nainstalovana na privodu teple vody.
7. omlouvam se za laicky popis, topeni mne nezivi, jsem jen uzivatel. Pred obracenim se na odborniky se snazim nejdrive zjistit, jestli to je normalni chovani ekvitermy, nebo ne. Ekviterma byla instalovana odbornou firmou.
8. Dekuji
Dobrý den,
na ty kotle s horním plněním zapomeťe, lepší je V-ling od Benekovu, nejlepší je Licotherm z Lhenic nebo z Města Albrechtic. Nemá to chybu a umí i kusové dříví, samozřejmě musí být suché, aspoň 18 měsíců. Vím to z dost dobrého zdroje. Zdravím.
P.S. Pan Aleš Aleš měl zase pravdu, jak to ten chlap dělá.
MS Miroslav Souček @miroslav.soucekvite, osobne si myslim, ze nelze rict o Licothermu, ze je nejlepsi, protoze je to novinka, a jestli nekde uz ten kotel funguje celou sezonu, tak bych se divil. Mam pocit, ze schvaleni ma teprve od listopadu 2005. Ano technicke parametry a zpusob cisteni a moznost spalovani jsou dobre, i cena je dobra, ale jak moc ten kotel obstoji v provozu, na to je potrba pockat nejakou tu sezonu, ja osobne jsem do Licothermu nesel, protoze jsem dal prednost vyrobku, ktery je tady na trhu nejaky ten patek, ma rozvinutou sit nahradnich dilu, atd.
Koukam že se pozastavila diskuze o aut. kotlech možná že má někdo nějaké zajímavé zkušenosti s regulací 4 cestného směšovače v návaznosti na prostorový termostat jestli je potřeba servo pohon díky za příspěvky.
JH jiří Husek @jiri.husekKotel Varimatik se vybaví expanzní nádobou a pojišťovacím ventilem. Zapnutí kotle je signalizováno příslušnou kontrolkou. Celkový výkon kotle se dá regulovat spínači výkonu. Charakteristiku topného režimu potom řídí systém Komextherm. Čtyřcestný ventil s pohonem jsou nezbytné. Tlakoměr měří celkový tlak v soustavě v 1x 100 kP. Pojišťovací ventil je výrobcem nastaven na 300 kP a neměla by jím během standardního provozu unikat voda. Pro ohřev TUV je na výstupu kotle osazen motorický přepínací ventil, který je řízen dodatečně zabudovaným termostatem v ohřívači TUV Dražice. U kotlů bývá osazen filtr nečistot. V případě podezření na jeho zanesení se vypustí systém, sítko filtru vyjme a vyčistí. Ventily před kotli jsou stále otevřeny. Jejich uzavření se provádí jen při servisních činnostech.
Pozitiva: automatický provoz ( po výpadku ele. proudu se kotel i po dvanácti a více hodinách sám roztopí) Účinnost byla přesným měřením potvrzena dle servisní dokumentace. Jednoduchost obsluhy i údržby.
Negativa: veliká hmotnost kotle a z tím spojené potíže ze stěhování do stávajících kotelen. ( demontáží odlehčení, přesun a zpětná montáž). Přetěsnění příruby násypky. ( vis obr.) Příruby topení jsou Jt 6, není k dispozici proti příruba nerez se závitem. ( u Jt 10-16 závitové existují)
http://sweb.cz/breindl/kubin.html
Vážení pánové,
Spalování hnědého uhlí je velmi aktuální téma. Vidím v této diskusi mnoho zkreslených údajů, dotýkajících se pověsti firmy BENEKOVterm s.r.o., které bych rád uvedl na pravou míru.
Firma BENEKOVterm s.r.o. začala automatické kotle určené pro spalování hnědého a černého uhlí vyrábět v roce 1998. Dle pozdějších přání zákazníků byly kotle upraveny také pro možnost spalování dřevěných peletek a obilí. V současné době vyrábíme kotle ve více než 150 verzích a prodáváme je do 20 zemí Evropy i mimo ni.
Každý výrobek má své dětské nemoci a ani první prototypy nebyly konstruovány dokonale. Z prvních chyb jsme se ale samozřejmě poučili a nejnovější verze kotlů jsou výrazně odlišné od prvních prototypů. Střižné kolíky se již na našich kotlích dávno nepoužívají (zato jsou využívány jako levné řešení u polských producentů kopií našich kotlů), zhášecí zařízení obsahuje nové komponenty, dle přání zákazníků dodáváme 4 druhy regulátorů, vyvinuli jsme 4 druhy nových hořáků, z nichž 2 máme patentově chráněny apod.
Kotle jsou z kotlových plechů, jejich životnost ale při správném provozu může dosáhnout bez problémů minimálně 15 let.
Naše kotle jsou schopny spalovat i černé uhlí, což je hlavní palivo používané v kotlích naší firmy prodávaných do Polska. Životnost litinového roštu není při používání černého uhlí nijak výrazně omezena. Za 8 let prodeje jsme měli pouze 3 reklamace roštu, které vznikly v souvislosti se spalováním černého uhlí.
Stejně jako v jiných zemích, tak i na domácím trhu v České republice má firma BENEKOVterm s.r.o. vybudováno stabilní servisní zázemí a spolehlivou prodejní síť. Naše kotle můžete vidět v provozu v referenčních kotelnách ve všech krajích. Mnoho informací o dodávkách, servisu, referencích apod. najdete například na stránkách www.v-ling.cz nebo www.benekov.cz
Na českém trhu existuje vícero výrobců automatických kotlů pro spalování hnědého uhlí. Nákup takového kotle je velká investice, proto bych každému před jeho koupí určitě doporučoval navštívit někoho, kdo již takový kotel doma provozuje.Na internetu lze psát mnoho věcí a leccos lze přikrášlovat. Nejlepší reklama je ale dlouhodobě spokojený zákazník. Při nákupu tak drahé investice byste si měli ověřit, jestli se prodejce dobře stará o servis, jak rychle je schopen dodat náhradní díly a v neposlední řadě jestli má výrobek řádně certifikován podle platných norem!
Přeji vám mnoho spokojenosti při používání automatických kotlů na uhlí.
Leopold Benda jr.
Ředitel obchodního úseku
BENEKOVterm s.r.o.
LB Leopold Benda @leopold.bendaVážené dámy, vážení pánové,
dovolte mi abych se s Vámi podělil o mou zkušenost s automatickými kotli.
Dne 13.3.2006 jsem zareagoval na příspěvek pana obchodního ředitele fa BENEKOV uveřejněný zde v této diskuzi a prohlédl jsem si jim citované webové stránky týkající se kotlů V-Ling (www.v-ling.cz a www.benekov.cz ). Jelikož se dlouhodobě zajímám o nákup automatického kotle na spalování uhlí ( v budoucnu i na spalovaní peletek popř.obilí ) a do minulého týdne jsem neměl přístup k internetu, čerpal jsem informace o všech automatických kotlích jen ze svých návštěv všech možných výstav věnujících se tepelné technice. Na těchto výstavách jsem si všechny kotle prohlédl a z každé výstavy jsem si odnášel spoustu katalogových listů jednotlivých výrobků od různých výrobců a spoustu informací o tom co má kdo lepšího. Na některých výstavách jsem se nestačil divit co se týče technického zpracování některých automatických kotlů a asi jsem nebyl sám, protože odborníci se u stánků některých výrobců kotlů zastavovali, a div nekřičeli na vystavovatele, jaká je to ostuda, když takovou hrůzu dovezou na výstavu a chlubí se tím ( jednalo se o kuličky kolem svárů, póry ve svárech, rez na novém výrobku, výrobní nepřesnosti, špatný lak atd.).
Jediní kdo nezklamali a předvedli špičkovou úroveň vhodnou do 21.století byly kotle z Benekovu a z Varimatiku. Jelikož Varimatik mne nepřesvědčil svým odtahovým ventilátorem a spoustou dalších drobností ( mimo jiné soused měl Ekoefekt, který je mu dost podobný a po roce používaní ho vrátil výrobci – s velkým křikem a vyhrožováním televizí ), měl jsem za favorita kotel z firmy Benekov. Co se týkalo komunikace a jednání s výrobním závodem kotlů V-Ling nemohu říct nic proti nim, ale problém jsme nalezl jinde.
Jednalo se o přístup servisních organizací firmy Benekov. Jelikož jsem z Tábora a v mém okolí je šest firem, které byly uvedeny v seznamu smluvních organizací provádějících dodávky a montáže jejích automatických kotlů, nechal jsem si udělat cenové návrhy na realizaci přestavby mé kotelny. Tyto cenové návrhy jsem z firem dostával cca měsíc – hrůza !!! ( dle mého názoru, jsou tyto firmy, jen živnostníci co mají moc práce a jsou na to všechno sami, nehledě na to, že se nespecializují jen na automatické kotle, ale dělají všechno možné, co si kdo zrovna objedná a věčně nemají čas ). Když už jsem tedy ty cenové návrhy z firem dostal, nestačil jsem se divit. Dvě z těchto „smluvních organizací“ neměly ani zájem o instalaci - chtěli mi jen kotel prodat s tím že si ho mám nechat od někoho namontovat a oni se prý potom domluví s nějakým servisním technikem, a ten mi kotel přijede oživit a zapálit – upřímně řečeno, toho jsem se zděsil, neboť mít připojený kotel a čekat 14 dní na nějakého technika se mi nechtělo - potřeboval jsem začít ihned topit. Ostatní „smluvní organizace“ mi možnost dodávky a montáže nabídly, a tak jsem měl v ruce čtyři cenové nabídky na kompletní dodávku a montáž kotle V-Ling 25.
Po mém vyhodnocení nabídek jsem se nestačil divit. Cenové rozpětí jednotlivých nabídek bylo od 65tis. až do 86tis.( upozorňuji, že se jednalo o kotel s 160l násypkou ) !!! Překvapilo mne to, neboť všichni měli stejné podklady ( kotelnu jsem mezi jednotlivými návštěvami nepřestavoval ) a cena byla takhle různorodá, nehledě na to, že ani jedna z těchto „smluvních organizací“ mi nebyla schopna nainstalovat ekvitermní regulaci, kterou jsem požadoval. Začal jsem pátrat po příčinách této diference a dospěl jsem jen k tomu, že tyto firmy žádají za málo práce hodně peněz.
Po těchto peripetiích jsem si řekl, že akce automatický kotel se zatím odkládá - já se přece nenechám okrást, popř.si nenechám udělat něco, o čem nejsem přesvědčen, že bude fungovat ( toto je narážka na nejlevnější nabídku, kde byla firma schopna mi kotel natvrdo připojit do stávajícího systému, což vůbec neodpovídalo schématu z návodu k obsluze !!! ).
Vše se ale změnilo po shlédnutí odkazu zmiňovaného p.Bendou na stránky www.v-ling.cz . Po shlédnutí těchto stránek jsem nabyl dojmu, že konečně vidím, co jsem vidět chtěl a že na těchto stránkách je spousta informací, které mi pomohli se opět rozhodnout spustit akci automatický kotel do našeho domu a již definitivně s použitím kotle V-Ling 25. Na těchto stránkách je i spousta fotografií na kterých je vidět již mnoho realizovaných kotelen touto společností ( žádná teorie ) a myslím si, že se jedná o zdařilé instalace. Na webových stránkách jsem vyplnil poptávkový formulář a rozhodl jsem se, že budu čekat co se stane. Druhý den po odeslání tohoto formuláře se mi z této firmy ozvali. Kontaktoval mne obchodní zástupce této společnosti, sdělil mi že obdržel mou elektronickou poptávku a kdy že budu doma, aby se mohl jejich technik přijet podívat na mou kotelnu. Domluvili jsme se na 16.00 toho dne. Jak bylo slíbeno, tak se i stalo a ještě ten den jsme se s technikem této společnosti sešli u mne v kotelně. Technik si kotelnu nafotil, proměřil a do tří dnů po této návštěvě mi poslal cenové návrhy.
Návrhy uvádím pro to, že mi firma sama umožnila vybrat si ze tří různých variant, a to:
1.varianta s připojením kotle přes čtyřcestný ventil k mému stávajícímu rozvodu,
2.varianta byla s připojením kotle přes třícestný ventil, vč.dodávky a montáže a připojení kombinovaného ohřívače pro ohřev TUV do kotlového okruhu,
3.varianta byla varianta č.2 + ekvitermní regulace,
K těmto nabídkám jsem dostal i náležitý komentář co se s mou kotelnou v případě, že se rozhodnu pro realizaci bude dít. Nabídky byly zpracovány profesionálním způsobem ( ne, to co jsem měl na různých kartonech a svačinových papírech napsáno od místních firem-živnostníků ) a obsahovaly přehled ( seznam ) jednotlivých dílů s položkovým rozpočtem, v kterém jsem zjistil, kolik mne co bude stát. V závěru nabídky bylo uvedeno, že budu platit, jen to množství, které mi bude dodáno a namontováno, což mě mile překvapilo a potěšilo – u ostatních nabídek o této možnosti ani slovo. Nabídka taktéž obsahovala cenu za dopravu a ostatní náklady nutné k realizaci akce. No prostě, vše co jsem si přál, jsem měl jako na zlatém podnose. Líbila se mi varianta č.3, která obsahovala vše co jsem chtěl. Poté už jen následovalo pár telefonických dotazů, kontrola spolehlivosti společnosti u výrobce a na mé původní rozhodnutí neautomatizovat bylo zapomenuto. Potvrdil jsem závaznou objednávku, zaplatil jsem požadovanou zálohu a společnost nastoupila skoro ihned k montáži.
Montáž probíhala tímto způsobem : brzo ráno jsem vypustil systém, ráno firma přijela i s kotlem k mému domu, starý kotel co jsem měl demontovala a vynesla ven. Nový kotel složila na dvůr, rozebrala jej z důvodů špatných dopravních podmínek do mé kotelny a započala s transportem do prostoru kotelny. Po zpětném složení kotle v kotelně na místě zůstali jen dva pracovníci této společnosti, kteří kotel osadili všemi komponenty, připojili do systému, systém odtlakovali a v kotli zatopili. V průběhu zatopení dokončili montáž regulace a provedli mé zaškolení a seznámení s obsluhou a čištěním kotle.
Tak jak rychle přišli, tak i rychle odešli. Den poté se u nás zastavil tentýž technik, který provedl konečné vyúčtování a my jsme doplatili zbytek ceny za dodávku a montáž kotle V-Ling.
V současnosti je to třetí den, kdy mám od této společnosti udělanou kotelnu a nemohu si kotel V-Ling 25 vynachválit. Šlape jak hodinky a doma je příjemné teplo. I manželka, která byla zpočátku velmi negativní, je nyní nadšená a chodí se se mnou každý večer na kotel dívat a pochvaluje si jak jsme to dobře vymysleli. Samozřejmě čas vše prověří, ale myslím si, že mé ( „naše“ – nesmím zapomenout na manželku ) rozhodnutí bylo správné.
Chtěl bych na tomto místě vzdát dík i realizační firmě, která odvedla fantastickou práci, před kterou klobouk dolů. V dnešní době najít schopné řemeslníky je opravdu umění a jelikož tato společnost prý instaluje jen automatické kotle od fa Benekov, není se proč divit tomu, že vědí co dělají a jak to mají dělat.
Mimo jiné jsem byl ještě ujištěn, že firma disponuje kompletním skladem náhradních dílů na všechny kotle vyráběné firmou Benekov a že kdyby náhodou bylo něco potřeba, není problém abych požadovaný díl měl do 48 hodin k dispozici. V případě spěšného požadavku prý dokáží jakýkoli díl dopravit po celé ČR do 4 hodin, ale to už je včetně expresního příplatku.
Na závěr bych Vám chtěl říct jednu důležitou věc, která hraje roli nejen ve výběru druhu a typu automatického kotle a tím je :
KOLIK ČASU VĚNUJETE VÝBĚRU AUTOMATICKÉHO KOTLE, TOLIK ČASU VĚNUJTE VÝBĚRU FIRMY, KTERÁ VÁM UDĚLÁ NÁVRH PŘIPOJENÍ AUTOMATICKÉHO KOTLE DO SYSTÉMU A KTERÁ VÁM TENTO KOTEL NAMONTUJE A ZPROVOZNÍ.
Od tohoto rozhodnutí se potom bude odvíjet zda bude provoz Vaší kotelny komfortní a zda bude i úsporný.
S pozdravem
Fučko Tomáš
tfucko at seznam.cz
Doporučuji vám V-ling od firmy Benekov (www. Benekov.cz ) s 280dm3 násypkou nebo modernější kotel Licotherm.
Pro info:
Včera jsem byl také na Aquatermu a prošel jsem si stánky se všemi výrobci automatických kotlů. Kromě mě už známých (KSK-Varimatik, Kotlárna Litvínov - Ekoefekt, Viadrus - Ling, Benekov - ViaLing) jsem objevil i dalšího výrobce Agromechanika Lhenice, kotel AM 24-Licotherm. Ten má stejný princip jako Ling (šnek) ovšem bez spojky, s tím, že ochrana pohonu je tepelnou pojistkou??? Oproti ostatním měl výhodu ještě v možnosti topit kusovým dřevem.
Nejlépe vypadaly kotle Varimatik, a kotle Benekovu. Viadrus tvrdil, že příští rok bude mít kotel s litinovým topeništěm.
Chtěl bych se ještě zeptat majitelů Varimatiků/Varikotů, jelikož mají kouřový ventilátor na hluk v komíně. Mám klasický cihlový komín (vnitřní rozměry 15×15), který ale prochází středem baráku (prakticky jedna jeho stěna sousedí s ložnicí a prochází budoucím dětským pokojem). Takže hluk by mi asi vadil, kotelna bude ve sklepě (takže z kotelny hluk nebude). Jaké máte zkušenosti Vy?
Všichni výrobci mě potěšili jinou věcí, mám malou kotelnu 2×2m a kotel se tam prý v pohodě vejde.
S pozdravem
Milan Petrásek
Dobrý den.
Nedávno jsem zakoupil nový kotel VIADRUS ViaLing25. ( a Bojler Dražice kombi 200l.)
Nějaké informace o zapojení kotle do systému jsou uvedeny v dodávaném manuálu.
Můžete mně prosím poradit, kde najdu informace o
- optimálním zapojením kotelny
- o od Viadrusu nabízených Ekvitermních sadách A..
- jaký ekvitermní regulátor je vhodný
S pozdravem
Pavel Jüngling
Lukacec u Hořic
okr. Jičín
PJ Pavel Jüngling @pavel.junglingVelkou nabídku regulátorů má firma KTR. www.ktr-adex.cz
Na výstavě Země živitelka představila nový automatický kotel na peletky a hnědé uhlí Agromechanika Lhenice.Na rozdíl od V-Lingu má čištění výměníku zepředu a může spalovat i kusové dřevo.Kotel vypadal velice pěkně a cena měla být snad něco okolo 65 000,- i s daní.
AT ant. topic @ant.topicFoto kotle LING s předním čištěním na www.automatickekotle.cz
Již brzy v e-shop.
Od 6.10.2005 mám v provozu Varikot VK 25, zatím dobrý,učím se, za měsíc uvidíme. Chtěl bych odzkoušet i alternativní pelety a jiné cenově přijatelné palivo. Pokud si zavoláte do Varimatiku tak Vám pošlou ele. poštou Návod k obsluze kotle Varikot 25. Až budu vědět víc, tak Vám rád znovu odpovím.
MA Martin @martin485Tak jsem do Varimatiku volal a nic jiného než co je a webu prý nemají. Nemohl byste mi návod + případné zkušenosti poslat? Předem děkuji
dobrý den,
kotel viaLing jsem již viděl. Pokud vím, viadrus nikdy ocelové kotle sám nevyráběl. Podle mě se jedná o polský výrobek firmy ,která s viadrusem spolupracuje, a je kopii českého kotle s tím rozdílem že používá polské komponenty.
ja hledam nekoho k vymene zkusenosti s temito kotly. mam ted 4 sezonu varimatik, jeste vyrobeny v hodonine, nemuzu si stezovat, kazdy kotel ma nejake mouchy. me vadi problem se tatesnenim horniho vika, to maji jine kotly asi vyresene lepe, mozna nivejsi kotly taky. takze bez vetsich poruch topim, jedno za rok (ted to budu delat i v sezone) vycistim ventilator a je to. S ND jsem nemel problem, vzdy jsem z varimatiku dostal vse vcas (tesneni, vrtule ventilatoru). Ted pry delaji ventilatory ne z plech ale jako odlitek a je to samozrejme asi drazsi, ale co dnes neni. Bez obsluhy to neni, je treba 2 - 3 x tydne bybrat popel, ktery je jeko mouka a silene prasi, ja topim orechemII. po trech letech jsem nechal preloziskovat motor, hlucel a bylo to dost slyset, co se tyka spotreby, tak mam barak neizolovany, se staryma oknama, na miste kde celou zimu fouka, n.v. cca 560m a spotrebuju okolo 60ti (nekdy i 70) metraku. vykony 4 - 25 kW jsou na nic, kotel mi jede na min. vykon, potreboval bych tak do 15 kW. A co se pise prispevku, ze je kotel na ruzna paliva .... no nevim, nevim jak to bude s ucinnosti apod. ono je vzdy neco za neco
zdravi a preju dobrou volbu
nejsem zatim uzivatelem. Koupi planuji na jaro 2006, protoze, zatim mam jeste asi 3t koksu. Nicmene vybiram a zjistuji informace uz radu mesicu. Osobne jsem rozhodnuty pro ViaLing 25, pro sirsi pouziti - peletky, cerne uhli, hnede uhli a taky kvuli tradici znacky Viadrus ( jsem z Ostravska - do Bohumina to mam 25 km - dostupnost vyborna ). Verim, ze se podarilo odstranit detske nemoci Lingu od Benekovu - jako poddimenzovane strizne cepy ( monza to ale bylo zpusobeno prilis spekavym cernym uhlim ), dale pry neprilis jisty zhaseci system. Mluvil jsem o tom s firmou, ktera kvuli jeste par drobnostem prestala Ling montovat a velice chvalila kolte Varimatik ( podobny jako Ekoefekt ). Skoda jen ze Ling neni z litiny, ale z kotlovych plechu. Planuji topit hnedym uhlim, mam ale trosku obavu ze samovzniceni - uhli sice slozim suche, ale co kdyz prijde povoden, ci zaplava a tahat ze sklepa 6 tun hnedeho uhli ...
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.