Stavebnice TČ - má někdo zkušenosti?

Reklama
Stavebnice TČ - má někdo zkušenosti?

Po ohlášeném zdražení plynu začínám více uvažovat o instalaci TČ. Začínám zdít, takže je čas si způsob vytápění ještě promyslet (projekt počítá s plynem). S ohledem na docela vysoké ceny komerčních TČ mě už dávněji zaujala stavebnice ing.Žeravíka, a to s výkonem kolem 8kW (tep.ztráty domu sice vychází kolem 4kW při -15°C, ale chci mít nějakou rezervu pro nižší teploty a předehřev TUV). Přes všechnu chválu na TČ jsem ještě neslyšel konkrétní poznatky případných kupců (kterých by - předpokládám - s ohledem na cenu mělo být dost).
Za tu cenu je to opravdu "terno", ale jaksi mi chybí poznatky druhé strany. Všechno to na netu vypadá dobře, ale zajímaly by mě skutečné zkušenosti těch, kteří si stavebnici koupili, náklady a typy ostatního příslušenství (aku nádrž, kolektor, vrt,...), apod. Ideální by bylo, pokud by byla možnost funkční stavebnici TČ zhlédnout, probrat co a jak, atd. Nejlépe v okolí Ostravy, ale samozřejmě bych dojel i dál.
Pak bych měl ještě dotazy:
1) Někteří zástupci výrobců TČ mě přesvědčovali na vrt, že je mnohem výhodnější a že zemní kolektor příliš ochlazuje půdu a ta se nemusí přes léto "nabít" a tudíž se může časem stát, že se sníží množství dodávaného tepla. Půda zahrady je převážně jílovitopísčitá, suchá, spodní voda je cca 8-12m hluboko.
2) S ohledem na bod 1) mě napadla myšlenka, že bych udělal kombinaci, kdy bych měl "menší", cca 40m, vrt a k tomu kolektor. Máte s tím někdo zkušenosti? Je lepší udělat kombinaci nebo jen kolektor, resp. jen vrt?
3) Na kolik mě může stavebnice TČ přijít? Myslím tak, aby byla plně funkční, tj. včetně napojení na elektriku, napojení zdroje tepla, kolektoru, cena aku nádrže (jak velká by měla být u 8kW TČ?). Kolektor bych si udělal (vykopal, položil) sám.
Myslím, že by to zajímalo i mnoho dalších zájemců. Díky za odpovědi, poznatky a rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.