Krbová vložka nebo výměna oken?Dobrý den, prosím o Vaše názory.
Jedná se o patrový rodinný dům s rovnou střechou kolaudovaný v 80-tém roce tzn. zdi asi 30cm (škvárové tvárnice v kombinaci s nějakou cihlou, dřevěná okna s kovotěsem). Celková plocha cca 180m2 vytápěný plynovým kotlem 24kW. V přízemí v hale je klasický krb. Roční spotřeba plynu cca 3800m3 ZP. Je to dům rodičů, kteří se zanedlouho ocitnou v důchodovém věku a současné ceny plynu jim dost nabourávají rozpočet. Je mi jasné, že nejlepší je zateplit venkovní fasádu, vyměnit okna a kotel, jenže na zateplení nejsou peníze. Kotel je 5 let starý 24kW s atmosférickým hořákem, litinový. V době kdy kotel měnili neuposlechli moje rady (navrhoval jsem kondenzační kotel) a koupili to co koupili. Dnes se tchán rozhoduje, že si pořídí krbovou vložku s výměníkem a toto napojí na stávající ÚT a bude přitápět dřevem aby snížil účty za plyn. Myslím, že efektivnější by v tuto chvíli bylo investovat peníze do výměny oken než do úpravy krbu (investice vyjde asi na stejno). Máte prosím někdo zkušenost s takovou či podobnou situací. Budu rád za každý názor nebo praktickou zkušenost s realizací jedné či druhé varianty (nebo jiné řešení).
Děkuji