Krbová vložka nebo výměna oken?

Reklama
Krbová vložka nebo výměna oken?

Dobrý den, prosím o Vaše názory.
Jedná se o patrový rodinný dům s rovnou střechou kolaudovaný v 80-tém roce tzn. zdi asi 30cm (škvárové tvárnice v kombinaci s nějakou cihlou, dřevěná okna s kovotěsem). Celková plocha cca 180m2 vytápěný plynovým kotlem 24kW. V přízemí v hale je klasický krb. Roční spotřeba plynu cca 3800m3 ZP. Je to dům rodičů, kteří se zanedlouho ocitnou v důchodovém věku a současné ceny plynu jim dost nabourávají rozpočet. Je mi jasné, že nejlepší je zateplit venkovní fasádu, vyměnit okna a kotel, jenže na zateplení nejsou peníze. Kotel je 5 let starý 24kW s atmosférickým hořákem, litinový. V době kdy kotel měnili neuposlechli moje rady (navrhoval jsem kondenzační kotel) a koupili to co koupili. Dnes se tchán rozhoduje, že si pořídí krbovou vložku s výměníkem a toto napojí na stávající ÚT a bude přitápět dřevem aby snížil účty za plyn. Myslím, že efektivnější by v tuto chvíli bylo investovat peníze do výměny oken než do úpravy krbu (investice vyjde asi na stejno). Máte prosím někdo zkušenost s takovou či podobnou situací. Budu rád za každý názor nebo praktickou zkušenost s realizací jedné či druhé varianty (nebo jiné řešení).
Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.