Vytápění staršího RD

Reklama
Vytápění staršího RD

Dobrý den. Máme malý rodinný dům 3+1, nepodsklepený, dvoupodlažní. Lokalita v podhorské oblasti Lysé Hory. Topný systém s kotlem H4 na tuhá paliva má cca objem 260litrů (samotíž). Nemovitost používáme jako rekreační nemovitost a plánujeme do 5 let k trvalému využívání. S tím souvisí plánované zateplení. Dům je z roku 1977, 30 mm silná zeď - tvárnice, klasická okna, dveře. Topíme dřevem i koksem. V jedná místnost krbová vložka ROMOTOP KV12. Můj problém je, že když přijedeme v pátek odpoledne, v domě je cca 5 stupňu. Musím v zimě celou noc topit abych dům rozehřál na cca 20 stupňu. Pro vaši představu za první noc spálím 6 kbelíků koksu a za druhý den a noc taky 6 kbelíků koksu (laicky řečeno :-))). V jedné místnosti vyrobím teplo za cca 2 hodiny krbovou vložkou, abychom tam mohli přečkat s dětmi noc. Plyn je v nedohlednu, pouze elektro 1 fáze (chci předělat na 3 fáze). Hledám optimální způsob vytápění - patrně elektro, abych byl systém lépe regulovatelný a naprogramovatelný, aby po příjezdu v pátek odpoledne se dalo bydlet alespoň v jedné místnosti. Kotel na tuhá paliva bych ponechal jako záložní. I když jsem na těchto stránkách přečetl hodně diskuzí, nedokážu si udělat vlastní názor co mám použít pro lepší vytápění domu. Hlavně jestli použít elektrokotel s využitím stávajícího samotížného systému nebo předělání na nucený oběh (zmenšení objemů kapaliny) nebo přímotopy regulované termostatem, atd... Prostě hledám systém, který bude nárazově používám a pracnost nebude tak velká, ale zároveň bude finančně optimální v provozních nákladech. Pokud někdo řešil podobný problém, prosím o zkušenosti, radu, doporučení... Předem všem děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.