Vytápění staršího RDDobrý den. Máme malý rodinný dům 3+1, nepodsklepený, dvoupodlažní. Lokalita v podhorské oblasti Lysé Hory. Topný systém s kotlem H4 na tuhá paliva má cca objem 260litrů (samotíž). Nemovitost používáme jako rekreační nemovitost a plánujeme do 5 let k trvalému využívání. S tím souvisí plánované zateplení. Dům je z roku 1977, 30 mm silná zeď - tvárnice, klasická okna, dveře. Topíme dřevem i koksem. V jedná místnost krbová vložka ROMOTOP KV12. Můj problém je, že když přijedeme v pátek odpoledne, v domě je cca 5 stupňu. Musím v zimě celou noc topit abych dům rozehřál na cca 20 stupňu. Pro vaši představu za první noc spálím 6 kbelíků koksu a za druhý den a noc taky 6 kbelíků koksu (laicky řečeno :-))). V jedné místnosti vyrobím teplo za cca 2 hodiny krbovou vložkou, abychom tam mohli přečkat s dětmi noc. Plyn je v nedohlednu, pouze elektro 1 fáze (chci předělat na 3 fáze). Hledám optimální způsob vytápění - patrně elektro, abych byl systém lépe regulovatelný a naprogramovatelný, aby po příjezdu v pátek odpoledne se dalo bydlet alespoň v jedné místnosti. Kotel na tuhá paliva bych ponechal jako záložní. I když jsem na těchto stránkách přečetl hodně diskuzí, nedokážu si udělat vlastní názor co mám použít pro lepší vytápění domu. Hlavně jestli použít elektrokotel s využitím stávajícího samotížného systému nebo předělání na nucený oběh (zmenšení objemů kapaliny) nebo přímotopy regulované termostatem, atd... Prostě hledám systém, který bude nárazově používám a pracnost nebude tak velká, ale zároveň bude finančně optimální v provozních nákladech. Pokud někdo řešil podobný problém, prosím o zkušenosti, radu, doporučení... Předem všem děkuji