Průřez přívodních trubek - stoupačky

Rubriky:

Reklama
Průřez přívodních trubek - stoupačky

Asi se ptám blbě, přesto bych rád slyšel názor odborníka:
Letos jsem po delší době provozu v přízemí zprovoznil podlahové topení v patře. V souvislosti s instalací stoupačky jsem nechal nahradit starý přívod od teplovodního kotle k 1" rozdělovači z ocelové 3/4" trubky měděnou trubkou 22mm Požadoval jsem, aby světlost trubky nebyla menší, ale když přišel montovat s těmito trubkami, nechal jsem se instalatérem ukecat - poté, když mi ukázal výstupní trubku z kotle, která má vnější průměr cca 18mm. Nyní pozoruji, že při srovnatelných okruzích dosahuji (na plný průtok) v patře menšího průtoku, než v přízemí, řekněme 15 l/min oproti 20 l/min. Předpokládám, že by to mohlo být způsobeno větším odporem stoupačky (kotel je v přízemí a do patra je cca o 5m delší přívod k rozvaděči). Uvažuji dobře, nebo může být menší průtok způsoben výškovým rozdílem podlah? Má smysl stoupačku vyměnit za větší průměr trubky?
Děkuji za fundovanou odpověď

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.