regulacia trojcestnym ventilom

Rubriky:

Reklama
regulacia trojcestnym ventilom

Dobry den

Potreboval by som poradit. Mam v rodinnom dome podlahove kurenie (kotol PROTHERM MEDVED 30 KLZ). "Majster" to zapojil podla schemy na obrazku. Pouzil tam trojcestny ventil KOMEXTHERM MIX BP (manualny) a obehove cerpadlo. Na spodny "vstup" trojcestneho ventilu zapojil spiatocku z rozdelovacov.

Nastavenie je taketo:
pozadovana teplota TUV=48 stupnov, pozadovana teplota VV=50 stupnov, 3-cestny ventil je nastaveny na 2 (od 0 do 10)

System sa sprava nasledovne:
Ak nie je zapnuty ohrev VV (termostatat v izbe detekuje teplotu >= ako zelanu), ohrieva sa len TUV. Spodny privod do trojcestneho ventilu je studeny (ako spiatocka) a cez podlahu preteka tepla voda. Na teplomeroch pri rozdelovacoch ukazuje teplotu priblizne ako na kotli. Zda sa mi, ze nie je vobec schladzovana studenou vodou zo spiatocky.
Ak klesne teplota TUV, kotol sa zapne a po zohriati TUV na pozadovanu hodnotu, vypusti VV, ktora je omnoho vacsia ako pozadovana (niekedy ak 80 stupnov) do podlahovky. Po ochladnuti sa do podlahovky dostava 30-45 stupnova voda.
Ked ale termostat zdetekuje teplotu v izbe < ako zelanu, zapne ohrev VV. Po zohriati VV na pozadovanu teplotu sa zapne kotlove cerpadlo a potom je tato voda pustana do podlahovky, ale aj cez spodny "vstup" trojcestneho ventilu naspat do kotla.

Mne sa toto cele nepozdava, hlavne to, ze musim mat nastavene nizke hodnoty VV(=50) a TUV(48-52) - inak mi do podlahovky ide prilis tepla voda.

"Majster" kurenar mi kazal nastavit VV na 60 stupnov, s tym, ze sa voda ochladi vodou zo spiatocky na nejakych 40.
Voda sa neochladila a aj ked do podlahy islo niekolko hodin 60 stupnov, v izbach bola "zima" a tepla podlaha bola citit len pri okrajoch stien (ako su navinute trubky).

Pozn:
Kotol ma aj ekvitermicku regulaciu, ale ja si myslim, ze sa to v tomto pripade neda pouzit - naco budem riadit VV podla pocasia vonku v rozsahu od 30 do 80 stupnov, ked do podlahovky by malo ist okolo 40?

Moze mi, prosim vas, vysvetlit ako to ma byt korektne zapojene a ako ma fungovat ekvitermika!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

29 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.