Jaký druh topení?

Reklama
Jaký druh topení?

Stavím RD. Projekt byl udělán v "cihelné klasice" v tl.40cm STI. Během povolování stavby jsem se však rozhodl pro sendvič a výsledek (návrh) stávajícího stavu je tento: cihel.blok 24cm + 20cm zateplení (ještě nevím, zda vata nebo EPS), podlaha 10cm EPS, krovy 26cm vaty, eurookna dvojskla U celého okna 1,2. Ztráty domu při -15°C vychází někde kolem 4,5 kW (můj orientační výpočet) bez ztrát větráním. Návrh topení plyn + radiátory a podlahovka, jako záloha krbová kamna. Ale právě teď způsob vytápění řeším a hledám nejvhodnější řešení s ohledem na investiční a provozní náklady. Dopracoval jsem se k těmto variantám:
1) Zůstat u plynu se vším, co s tím souvisí. Tzn. vysoké investiční náklady na kotel, otopné tělesa, podlahovku a regulaci. K tomu přípojka a rozvod plynu, odkouření. No udělá to tak předběžně min. 150 tis.. Pak platby za plyn, kt. bude stejně jen topit a ohřívat TUV, vařit budu na el.
2) Osadit přímotopy, el.kotel pro ohřev TUV. Investičně a stavebně mnohem levnější a jednodušší než 1), levnější kWh, nemusím platit další paušal za plyn. Koupelnu řešit el.podlahovkou. Mám obavy z vývoje ceny el., resp. z vysokých plateb za "otop", ale při těch ztrátách by to nemělo být tak drsné.
3) Dům "zpasivnit" = přidat všude pár cm izolace (fasáda 30cm, podlahy 15cm, podkroví 35cm), osadit okna s trojskly (U okna = 0,8). Osadit nucené větrání s rekuperací a zemním reg.. Jednotka Atrea, zbytek domácí výroba při použití dostupných komponentů (potrubí, spojky, apod.), takže bych se mohl vejít do 50 tis. za systém větrání. Tady by byl asi problém s tím, že dům nebyl jako pasivní koncipován od počátku. Dále mám i obavy z možných komplikací při montáži rozvodů říz.větrání (nebylo s nimi počítáno) a také ony zpasivňující úpravy by přišli asi na dalších 90-100 tis., ale zase by pak byly úspory na provozních nákladech.
4) Jako var. 2), ale navíc přidat říz.větrání jako ve var. 3), namon.
Ideální by bylo najít řešení, které je nejlevnější jak investičně, tak provozně. Bohužel jsem nenašel projektanta, který by se byl schopen se mnou o tom pobavit - už jen zmínka o zateplení víc než 10cm byla pro větší půlku z nich konečná, další odpadli při zmínce o řízeném větrání a počítání tep.ztrát, výkonu topení apod. Prostě jsem nenašel nikoho, kdo by byl schopen to dát do kupy.
S ohledem na to se mi jeví jako asi nejlepší varianta 4). Co vy na to? Co by jste mi doporučili? Je moje uvažování správné? Uvítám jakékoli připomínky, zkušenosti, rady, apod.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.