Jak navrhnout podlahové vytápění

Rubriky:

Reklama
Jak navrhnout podlahové vytápění

Protože jsem povahy hloubavé a nechci (po zkušenostech ostatních tady) vše zadat "renomované firmě" a pak se divit, začal jsem s prvotními úvahami o podlahovém topení. Dům bude dřevostavba a tak chci suchý systém (bez zalití trubek betonem). Topit se bude tepelným čerpadlem s teplotou vody 50 st.
Díval jsem se na systém Novoterm (v systémových deskách žlábky z pozink plechu, v nich založené hadice, na tom 2x12 mm Rigips nebo Fermacell), popsané na
www.hst-zichlinek.cz/pges/informace_o_po…
a na systém Eurocalor www.eurocalor.cz (hadice v hliníkových deskách).
U systému Novoterm mě překvapuje pozinkovaný plech. Při 86W/m2, teplotě vody 50 st.C a povrchu 28 st.C (rozteč trubek 250 mm) je celkový tepelný odpor mezi vodou a povrchem 0,256 st.C/W, z toho dvě desky Rigips mají 0,125 m2.st.C/W, hadice při styku s plechem na polovině plochy cca 0,1 st.C/W a pokud plechové žlábky mají rovnoměrně rozvádět teplo do celé plochy, jejich průmerný odpor (od trubky do poloviny délky mezery) je 0,29 st.C/W. Takže desky nejsou zahřívány rovnoměrně a tím musí celkový odpor stoupnout. Určitě bych volil hliníkový plech, není o tolik dražší a tepelný odpor má 5x menší. I tak mám dojem že tam budou přídavné ztráty. Je otázka jak přesně hadice do žlábků pasují, jestli se opravdu celou plochou dotýkají nebo jsou jen volně položeny.
Systém Eurocalor se mi zdá so do tepelného odporu mnohem lepší, až na tu cenu systémových desek. U něj mě zase překvapuje (pokud jsem to dobře pochopil), že se krytina lepí přímo na systémové desky - nepoužívají se sádrokartonové roznášecí desky. Tím sice tepelný odpor klesá až na
0,07 m2.st.C/W (bez započítání odporu krytiny), ale jak je to se zatižitelností takové podlahy? Nejsou trubky ničeny deformacemi krytiny (dilatací, zatěžováním)? Má s tím tady někdo zkušenosti nebo alespoň názor?
Vladimír Anděl

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.