Zprovoznění krbových kamen včetně kouřovoduDobrý večer,
jsem laik, a tak bych se Vás chtěl zeptat na několik rad. Děkuji za trpělivost i Vaše odpovědi.
Mám nová krbová kamna od FA Romotop-Orlando s horním vývodem spalin o průměru 120 mm, jmenovitý výkon 6 kW, která budu zprovozňovat. Kouřovod chci sestavit z plechových trubek o průměru 120 mm, tlouštce 1,5 mm a skládal by se ze tří dílů - trubka délky 1 m (nasazena na horní vývod kamen), koleno 90 stupňů a trubka o délce 0,25 m (část trubky je vložena do komínového otvoru ve zdi). Pro tato kamna je doporučen tak komína 10 Pa. Kr.kamna mají regulovatelný pouze primár, sekundár neregulován a CPV není. Dočetl jsem se, že zděř nepotřebuji, protože komínová vložka je napojena na plechové téčko, které končí až u komínového otvoru ve zdi. Zděnný komín je vyvložkován podle posudku kouřové cesty AK vložkou H400 o průměru 130 mm v délce 8 m.
1. Je výše uvedená vložka opravdu vhodná pro topení krbovými kamny? Nehrozí nějaké nebezpečí?
2. Budu mít problémy se zanášením komínové vložky, když mám rozdílné průměry kouřovodu a komínové vložky (120 mm/130 mm)?
3. Lze nějak orientačně zjistit tah komína a bude podle uvedených parametrů tah komína dostatečný?
4. Je možné podle výše uvedených parametrů určit, zda-li nebudu muset regulovat tah komína klapkou? Potřebuju ji vůbec, respektive je lepší ji do kouřovodové cesty umístit?
5. Je správný postup, když vůli mezi kouřovodovou trubkou (průměr 120 mm) vsunutou do plechového téčka (otvoru ve zdi), na který je napojena vložka, utěsním kamnářským tmelem a překryji to růžicí? Doručujete jiné řešení?
6. Mohu si zprovoznění krbových kamen a sestavení kouřovodové cesty udělat sám nebo potřebuji kvůli bezpečnosti, pojišťovně atd. kominíka, který vydá písemnou revizní zprávu na připojení kamen?
Děkuji.
Pavel Novák