Vzduchotechnika - jednotka Atrea + svépomocNa RD jsem během realizace hrubé stavby provedl pár, docela zásadních změn, pomocí kterých by měly být tep.ztráty cca 6,5 kW při -15°C, a to včetně větrání. Bez větrání to vychází něco kolem 3,3 kW. Jedná se o podkrovní dům.
S ohledem na nízké ztráty a omezení dalších ztrát větráním zvažuji použití teplovzduchu. Bohužel systém Atrea jako celek je pro mě docela drahý (počítám tak 200-250 tis.) a to mě přimělo k úvaze o stavbě teplovzduchu svépomoci při použití dostupných komponentů.
Rekuperační a větrací jednotku koupím u Atrey, stejně tak i vzduchovody, kolena, odbočky a další materiál by neměl být problém sehnat. Největší potíž vidím v návrhu systému tak, aby fungoval (umístění jednotky, kde vyústit vývody, odkud odsávat starý vzduch, spočítat objemy potřebného vzduchu, jeho rychlost, atd.). Volal jsem snad 5-ti projektantům z okolí, které na svých stránkách Atrea prezentuje, ale ani jeden (!) se už projekcí teplovzduchu údajně nezabývá. Další 2 projektanti, se kterýma pracovně spolupracuji sice mají autorizaci na vzduchotechniku, ale údajně to ještě nedělali (?!), protože je živí "klasika" a jiné projekty (přípojky IS, apod.).
Proto bych velmi uvítal jakékoli připomínky, náměty, doporučení, zkušenosti, atd. Můžete klidně poslat maila s infem, budu určitě rád.
P.S. Pokud někdo v okolí Opavy zrovna nějaké takové rozvody v baráku děláte, tak rád pomůžu, abych získal informace.