Ekonomická návratnost zateplení

Reklama
Ekonomická návratnost zateplení

Prosím, o kritické zhodnocení následujícího postupu výpočtu, zda se vyplatí zateplovat fasádu.
1. Zateplované stěny jsou stavěny z 30 cm YTONG, plocha zateplených stěn = 93,3 m2
2. Uvažované varianty
A - základní varianta, bez zateplení, pouze perlitková omítka, tepelná ztráta Q dle výpočtů TZB 7W/m2 při uvažované topné sezóně o délce 222 dní s průměrnou teplotou 3,6st. Celsia (hydrometrologický ústav, TZB). Tedy teplotní ztráta fasády za topnou sezónu = 3,497 kW
B - varianta 5 Cm PPS + omítka, Q = 4W/m2, Q(topná sezóna, celá fasáda) = 1,988 kW
3. Cena tepla = 0,31 Kč/ kWh (dřevoplynový kotel, dřevo mám od lesních závodů + něco zdarma, opotřebení neuvažuji)
4. Náklady tepla "uniklého" fasádou tak jsou:
A 1 078 Kč/ topná sezóna
B 616,4 Kč/ topná sezóna
B mi dává úsporu 462,3 Kč proti nezateplené variantě.
5. Náklady na pořízení (bez práce), dle internetových zdrojů
A 250 Kč/ m2, tj. 23 475 Kč celá fasáda
B 550 Kč/ m2, tj. 51 315 Kč za fasádu
Dodatečné náklady zateplení tak činí 27 840 Kč.
6. čistá současná hodnota investice (NPV)do zateplení
Předpokládám konstantní cenu dřeva, životnost fasády 40 let
NPV = - 27 840 + 40*462,3 = -9 348
NPV je méně 0, tj. zateplená fasáda se mi nevyplatí.

Možné chyby jsou zejména v úvaze o tepelné ztrátě celé fasády za zimu, nejsem totiž stavebník, ale ekonom.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

82 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.