Stary strop a krovZdravim, urcite uz podobny dotaz bol, ale nenasiel som.
Mam 55rocny dom, o kupe som vymenil eternit za plechovu krytinu lakoplast minitrapez. Z dovodu financnych som nechal krov stary, hoci je poskodeny a napadnuty cervotocom.
Rovnako mam rozpadnute aj na dvoch miestach pomurnice, tj. pocitam s ich opravou, vymenou casti, a komplet osetrenim krovu bochemitom. Momentalen sa dozvedam, ze poskodenie dreva nieje len zamoknutim, a cervotocom, ale zrejme drevomorkou, a mam z toho vazne obavy. Nasiel som dokonca zo strany povaly par dosiek, ktore su uplne rozpadnute, tj. dali sa rukou uvolnit. Cast povaly je pokryta akousi hlinou, cast zabetonovana tenkou vrstvou mazaniny beton ci skvarobeton. Zlozenie stropu je z dola omietka, rakos, dosky, hranoly 15cm, dosky, lepenka, dosky, a cca 3cm zasupy alebo beton.poteru. Velmi sa mi to komplet nechce odstranovat hlavne kvoli tomu, ze tam padal eternit, a azbest je karcinogenny, takze nechcem ohrozovat svoje pluca. Co by bolo vhodne na mojom mieste spravit ? aby som sa nemusel bat, ze mi strop padne na hlavu. Z dola to vyzera celkom dobre, minimum prasklin, iba v miestach, kde to zatekalo, je na styku stropu a steny prasklina, ale to som zastierkoval. Miestnosti su cca 5*5m, az 5.6*5m, a pri chodeni po povale sa to dost hupe (hojda), u rodicov som nezazil , zeby strop bol taky pruzny. Financie na komplet zhodenie krovu, stropov nemam, a to by potom isli prec aj drevene zarubne , dvere, okna, okrem podlah, ktore som menil. Tie boli zhnite, museli ist prec.
Ohladom drevomorky som toho precital kopec, obavam sa jej zradnosti, totiz neviem, ci medzi doskami niekde niesu zive plodnice. V lete mi do stropu cez povalu chodilo kvantum mravcov, ktore som likvidoval, likvidoval, ale stale ich bolo dost, vraj idu za hubami, ktore si dokonca vedia pestovat.
Poradte, co najlepsie. victorio at in.slovanet.sk