žaluzie a roletyChtěl bych levně zlepšit vlastnosti starých klasických kastlových oken v zimě. Současná skladba je z vnějšku dodatečně osazené izolační dvojsklo v plastovém rámečku, zevnitř původní sklo. Napadlo mne jednoduché levné řešení podobné dodatečné izolaci radiátorů (tenký polystyrénový pokovený pás lepený za izolátory). Představuji si buď žaluzie nebo rolety s podobnou skladbou. Ani zde ani na netu jsem nic nenašel. Dokonce se tady řeší, že ani takovou samozřejmost, jako nenatřený hliník v žaluziích nelze sehnat. Existuje nějáký výrobce něčeho podobného? Pokud ne, příští zimu v méně exponovaných místech něco takového rozmotám zcela amatérsky (světlo by nějaké do baráku jít přeci jen mělo). Vím samozřejmě, že polystyrén příliš pevný není, ale až tak hrozné mi to nepřijde a určitě by to šlo nějak vyztužit nějakými vlákny.
...........
Jinak jednoduchý pokus u obyčejného nezatepleného kastlového okna (bez izolačního skla) zasypaného zmačkanými novinami ukázal kontrolou bezdotykovým teploměrem rozdíl 5 stupňů (17ku12) při venkovní teplotě nula při nákladech nula nula nic. Nicméně bych si představoval inteligentnější řešení typu v noci zataženo ve dne roztaženo s možností přehození odrazné plochy podle ročního období (v letě ven, vzimě dovnitř). Neví někdo o něčem podobném?