Kotel na pevná paliva a způsob jeho napojení

Reklama
Kotel na pevná paliva a způsob jeho napojení

Asi jako pro většinu lidí je pro mě prioritou pořizovací cena a tudíž začínám u nyní realizované novostavby stále více zvažovat o použití kotle na tuhá paliva (převážně bych topil dřevem) místo plynového topení. Ztráty objektu vychází výpočtem kolem 7 kW při -15°C.
Záměr je takový, že by byl kotel na tuhá paliva, topení var. A) dole podlahovka a v patře radiátory nebo za B) všude radiátory (to je pravděpodobnější). Kombinovaný bojler s el.patronou (když by se topilo, tak by se ohřívala i voda, jinak ohřev elektrikou). Realizačně by to mělo přijít o dost levněji než plyn (KK Dakon - 30 tis. + přípojka 15m vč.překopu silnice - bude stačit 15 tis.? vs. kotel na TP za 15 tis.).
Je možné pomocí 3 n. 4-cestného ventilu "pustit" vodu přímo z kotle i do podlahovky? Někteří lidi tvrdí, že ano s tím, že mám dát podlahovku i do patra, protože podlahovka má docela dost akumulační hmoty a v pohodě to zvládne. A že stačí koupit nějaký slabší kotel kolem 12 kW a když bude venku relativně teplo, resp. tep. ztráty malé, tak topit jen na min.výkon. AKU nádrž je prý zbytečná a jsou to vyhozené peníze. Já mám obavy o podlahovku a jeví se mi jako vhodnější řešení udělat jen radiátory, jejich velikost nadimenzovat na nízkoteplotní spád (do budoucna) a celé to zokruhovat "samotížkou" ať to nemusí honit oběh.čerpadla. Co vy na to?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.