Realni kvalita a zivotnost izolacnich skelCetl jsem diskusi na stavebnim portalu z vychodu nasi byvale republiky a nasel zajimavy prispevek. Zajimalo by mne co si o tom mysli zapadni cast:
Nedavno som sa rozpraval s jednym vyrobcom izolacnych skiel a dozvedel som sa informacie, z kt. sa daju vyvodit nasledovne zavery. Skla uvadzane s k=1,1, maju po vyrobeni realnu hodnotu (na zaklade odbornych merani, kt. robili u nich vo firme) cca 1,3 az 1,7 a dotycny mi tvrdil, ze inertny plyn unikne z medziskleneho priestoru do 5 rohov komplet (a to aj pri pouzite sebelepsich tmelov) a potom tato hodnota klesne na k=2,8 !!! Takisto to udajne merali. Rozpravali sme sa aj o 3-sklach a vravel, ze tie na tom nie su nejako extra lepsie. Konkretne cisla si nepamatam. Ako dlhotrvajuce riesenie zhodnotil HM, kt. je niekolkonasobne drahsi. Podotykam, ze sa nejednalo o predajcu HM, ako by sa dalo ocakavat. Viem ze HM nevyrabaju ani nedistribuuju. Dalsie, co mi vravel, ze skla sa certifikuju pre rozne normy a rovnake sklo, kt. ma pri certifikacii poda nejakej normy k=1,1 ma podla inej normy k=1,4 a ze certifikat vam dnes daju na vsetko. Povedal: "Vsetky vyrobky, kt. idu na trh musia mat certifikat a nestretli ste sa doposial s nicim, co bolo kupene v obchode a bolo to nekvalitne a pritom to bolo s certifikatom?" Ake su vase informacie o tejto problematike? Pomozte mi najst, kde je pravda...
Dekuji za diskuzni prispevky- hlavne vyrobci skel:-))).
Pozn. Publikuji to bez svoleni autora. Snad mu to nebude vadit....