Podlahovka jako vracečka od radiátoruŘeším systém vytápění v budoucím RD, který hodlám letos stavět. Měl jsem naplánovanou podlahovku(do betonu), ale jeden člověk mi ji rozmlouval kvůli setrvačnosti. Že se díky tomu špatně reguluje. Například vysvitne sluníčko, termostat odpojí vodu, ale podlaha vychládá ještě 2 hodiny, potom sluníčko zaleze a naopak 2 hodiny trvá, než podlaha zase naběhne.
Totéž v souvislosti s krbem. Zatopím v krbu, ale než podlahovka zareaguje, tak zbytečně topí a pak naopak jí bude trvat, než jí dojde, že má naběhnout.
Doporučoval mi jiné řešení. Mít v místnosti normální radiátor a od něj vracečku vedenou v podlaze, prakticky jako podlahový topení. Tím pádem přímé topení v místnosti zařizuje radiátor a vracečka v podlaze pouze vytváří pocit teplých nohou, ale v podstatě místnost nevytápí. Tím se ten regulační problém jednoduše vyřeší.
Zároveň, kvůli možné teplotě vody v radiátoru se trubky v podlaze vedou v husích krcích, nebo v čem, takže tím padá problém s praskáním.
Co vy na to? nějaká zkušenost s takovým systémem.