Připojení více bytů na vodovodSituace je taková: Provádím rekonstrukci rodinného domu, kde budou výhledově 3 samostatné bytové jednotky. Stávající napojení je na obecní vodovod jedním přívodem s venkovním uzavíracím ventilem délky cca 4 m. Uvnitř nové rozvody kde ihned po vstupu do budovy je rozdělení na 3 samostatné větve, každá s vlastním uzávěrem a vodoměrem.
Chtěl jsem se vyhnout situaci, kdy bude hlavní vodoměr a podružné vodoměry a nutnost rozúčtování a nutnosti "sponzorovat" případného neplatiče, aby nebyla odpojena voda do celého objektu. S obcí byla předem domluvena možnost třech odběrů.
V současnosti pro obec zajišťují pracovníci Vak výměnu vodoměrů a ti mne nutí do instalce jednoho hlavního vodoměru.
Dotaz:
Jak by mělo správně vypadat napojení na vodovodní řad? Je nutno samostatné napojení, včetně 3 navrtávacích pásů? Nebo je možno provést rozbočení z jednoho navrtání do 3 hlavních uzávěrů před budovou, případně jeden uzávěr před budovou a 3 hlavní uzávěry v budově společně s vodoměry(ve sklepě), kde by měl přístup jen majitel a případně na požádání správce vodovodu ?
Dále pracovníci VaK tvrdí, že mi instalatérská firma oadila vodoměry vhodné k použití jen jako podružné, ale ne jako hlavní.
Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Našel jsem příslušnou vyhlášku pro vlastnosti vodoměrů, ale nevyčetl jsem to z ní.