aky zdroj droj tepla (el.,plyn.) pre jednotku DUPLEX od fa. ATREA ( IZT ?)Tohto roku sa chystam postavit hrubu stavbu NED, ktoreho sucastou bude aj nutene vetranie a rekuperacia od FA. ATREA ( pravdepodobne DUPEX RK ). Pre tuto jednotku je potrebny aj zdroj tepla, t.z. plynovy, alebo elektricky kotol, popripade tepelne cepadlo. Tepelna strata mojho domu by mala byt 5-6KW. Kedze v NED je spotreba energie nizsia ako v klasickych domoch, aj navratnost tepelneho cerpadla je v tomto pripade v nedohladne. ( najlacnejsia cenova ponuka bola na 200.000 Sk dalsia bola cca na 350.000 SK vseto vzduch voda, solarko by ma vyslo tiez okolo 300.000 SK ). Planujem mat plne elektrifikovanu domacnost, i ked na pozemku mam plyn. Mal som v plane zakupit IZT zasobnik od Fa. Atrea, avsak mam informacie od nemenovanych firiem, ze v pripade napojenia na solar nastava problem, spiraly nie su na spravnom mieste a preto sa musia premiestnit zo spodu IZT smerom do stredu IZT. Udajne aj izolacia na IZT nie je to najlepsie a najkvalitnejsie. Preto radsej uz uvazujem o elektrickom kotli a zasobniku vody. Otazka je tá či mi niekto moze odporucit nejaky el. kotol, ( popripade s dolezitymi parametrami) ako zdroj tepla pre jednotku DUPLEX, popripade aj kvalitny zasobnik vody/bojler pre 5-6osôb. Islo by v podstate o ohrev TUV, nakolko vykurovanie by zabezpecovala jednotka DUPLEX. Na Slovensku stoji pri plne elektrifikovanej domacnosti 1 KWh / 1,87Sk s DPH a to 20 h denne a zvyšné 4 hodiny su za 8,93 Sk/KWh s DPH, tieto 4 hodiny kedy trvaju, si urcujú elektrarne. Na porovnanie stoji od 01.01.06 1m3 plynu /13,42 Sk s DPH. Preto uvazujem o elektrike. Rad by som si vypocul vase odborne nazory, ci plyn, alebo elektrika ako zdroj tepla pre jednotku DUPLEX s ohladom na ceny. Popripade ma uvedte na tu spravnu stranu co bybolo v tomto pripade to najlepsie. Som vdacnym vsetkym za odpovede.