stenové vykurovanie

Reklama
stenové vykurovanie

Dobry den,
ako majitel hrubej stavby RD stojim pred problemom vyberu vhodneho vykurovania. Po prestudovani moznych rieseni sa mi javi najvyhodnejsie stenove vykurovanie s kombinaciou s podlahovym (kuchyna, vstupna predsien, kupelne - t.j. vsade tam, ked bude polozena dlazba).Zial, o praktickych skusenostiach so stenovym vykurovanim som sa v diskusiach velmi nedocital, preto prosim o Vase skusenosti. RD je z durisolovych tvarnic + 5cm fasadneho PS (kvoli nedokonalym zamkom durisolovych tvarnic). Tepelne straty spocitane na 8,9kW (bez uvahy dodatocnej 5cm izolacie fasady), takze v skutocnosti by to malo byt este menej. Izolacia podlahy cca 10cm PS. O stenovom vykurovani uvazujem kvoli nasledovnym vyhodam:
- nizkoteplotny system ako podlahovka
- vyrazne nizsia zotrvacnost ako podlahovka a tym zrejme lepsia regulacia
- nazavislost na podlahovej krytine (parkety, koberec, ...), davat na podlahovku nieco ine oko dlazbu mi moc nesedi (este sa zvysi zotrvacnost podlahy), ale zasa dlazba je studena v letnych mesiacoch - nevyhoda
- salave teplo zo stien - velmi prijemne, vynikajuca tepelna pohoda
- nevyhodou je snad iba obmedzenie pri rozmiestneni nabytku - s tym treba pocitat uz pri navrhu, ale do mensej miery toto obmedzenie ma aj podlahovka

Ako zdroj vykurovania som doteraz preferoval kondenzacny kotol, ale po prestudovani cien elektrika (tarifa D37 na SK - 20 hod. nizkej tarify) a plynu (tarifa D3)mi vychadza pomer cien elektrina:plyn 1:1 , co pri zvazeni investicnych nakladov (rozdiel el./plyn min 50.000Sk - plyn. pripojka cca 20k, komin cca 10k, kotol drahsi o cca 20k) hovori jasne v prospech el. kotla + zasobnika na TUV. Ako je to s ekvitermickou regulaciou el. kotla? Vopred dakuejem za vsetky prispevky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.