Jaká regulace pro Protherm Panther + radiátoryNepodsklepený, podkrovní RD, zast.plocha cca 95m2, tepelné ztráty cca 6kW vč.větrání při -15°C. Všude budou radiátory Korado VK 11 a v koupelně navíc "žebřík", vše ve spádu 55/45°C, "sestava" kotle Protherm Panther 12 "turbo" (3,5-11,5kW) s bojlerem 60 litrů.
Vzhledem k tomu, že jsme se ženou zatím sami, tak chci nevyužívané místnosti pouze temperovat, v obytných místnostech chci mít kolem 21 a koupelně 24 (možná víc, žena je teplomil...). Protože ale oba pracujeme a přes den nebýváme doma, tak mám požadavek, aby před vstáváním topení a TUV na +- 2 hodinky "zaplo", pak jel útlum a předtím, než dojdeme z práce se opět zaplo a to vč.ohřevu TUV. Večer před spaním by zase topení řekněme kolem 22 hod přešlo na "temperaci" a ohřev TUV by se zcela přerušil a zapnul opět až ráno.
Kotel již obsahuje ekvit.regulaci. Řešil jsem to s projektantem a ten navrhnul umístit do obýváku za sedačku (je to ve stínu, radiátor i krb.kamna jsou cca 4m daleko) pokojový regulátor CM 67 a na fasádu venkovní čidlo. Operuje tím, že pomocí CM 67 si můžu nastavit pro každý den "svůj" program, takže by se ošetřilo to snižování a zvyšování teploty v baráku. Dále osadil na všechny radiátory automatické termoventily, pouze v obýváku kvůli termostatu dal ventily ruční.
Projektant tvrdil, že "ručně" si nastavím ventily na topení v obýváku, kde bude teplotu hlídat termostat. Takže když budu doma, tak bude 21 a při temperování třeba jen 16. A když poklesne teplota v obýváku, tak bude pokles i v ostatních místnostech.
Moc se v tom nevyznám a tak se chci zeptat, zda to je pravda a zda to navrhnul dobře nebo je lepší použít jiné komponenty a pokud ano, tak jaké. Automatická hlavice si přece teplotu hlídá sama a mám - možná liché - obavy z toho, aby pak nebylo v obýváku topení vypnuté, zatímco v ostatních místnostech by se topilo. Ale jak říkám, nerozumím tomu, tak se ptám. Díky.