výhřevnost zemního plynuMůže mě někdo odborně a matematicky vysvětlit, jak je možné, že při celoročně stejně seřízené karmě na ohřev vody, tak v létě teče z karmy odhadem o cca 40 % teplejší (spíše už vařící) voda, kterou musíme mísit s vodou studenou, aby se vůbec dalo sprchovat, zatím co v zimě teče stejně seřízenou karmou voda takové nízké teploty, která je až nedostatečná, natož, aby se přimíchávala ještě studená voda. Stejný zemní plyn, asi i spotřeba v m3 stejná, protože stejné množství plynu musí měřičem projít, ale je obrovský rozdíl ve výhřevnosti plynu a v ohřáté vodě.
Není to vědomé okrádání spotřebitele, který za stejné peníze nakupuje zemní plyn v různých ročních období s různým výkonem nebo-li s různou výhřevností? Není ten přepočet spotřeby z m3 na výkon v kWh blamáží, protože kWh v létě čí v zimě jako jednotka výkonu by měla být stejná a schopnost ohřát stejné množství vody na cca stejnou teplotu? Rozdíl vnějších vlivů, tj. rozdíl venkovní teploty by neměl hrát tak důležitou roli. Aspoň si to myslím.
Dokáže mi to někdo vysvětlit? Omlouvám se, pokud vysvětlení je jednoduché, jenom na to nestačí moje znalosti, které v tomto případě budou asi malé až žádné. Ale stále platím stejnou cenu v létě i v zimě, ale s rozdílnosti výkonu, což nedokáži pochopit. Do auta taky nakupuji stejný benzin nebo naftu celoročně stejných parametrů a výsledného výkonu.
Děkuji za vysvětlení.