Hybridní zemní registr?

Hybridní zemní registr?

U nízkoenergetického RD (24P+D, 25 cm EPS) mám naplánovánu rekuperaci ATREA se zemním registrem. Po letošních vedrech se mi jako stále důležitější chlazení RD přes zemní registr. Pro tento účel je určitě lepší cirkulační zemní registr, než ten klasický. Naopak v zimě si myslím že tento registr je spíše nevýhodný, protože nasává mrazivý vzduch z exteriéru a přez "přepínač" v interiéru jej žene teprve do registru. V mém případě vzhledem k nepříznivé orientaci pozemku musím část ZR vést pod domem a tak by toto ochlazovaní v případě cirkulačního ZR mělo dost negativní účinky. Napadlo mne řešení kompromisní-začít klasický ZR s šachtou o KGE trubkou o průměru 20cm a cca po 12 metrech jej rozdělit na dvě paralelní větvě o průměru 16cm rovněž o délce cca 12 m. Tyto větvě by potom vyústili v „kotelně“. V zimě by se paralelně spojily a registr by fungoval jako klasický o délce cca 24 m. V létě by se potom paralelní spojení větví přenastavilo na cirkulační (s ucpáním vstupní šachty) s nižším průměrem ale délka by byla opět dostačující. V zimě bych si tolik neochlazoval půdu pod základy jako v případě cirkulačního ZR, v létě bych si jí naopak trošku přihřál, což určitě nebude na závadu. Myslíte že to má smysl nebo mám raději zústat jen u toho klasického. Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.