Teplovzdusne kolektoryMam dotaz. Realizoval jiz nekdo pritapeni pomoci teplovzdusnych kolektoru s nejakou rozumnou navratnosti? Orientaci nejvetsi mistonsti mam dobrou. Mezi JJZ a JZ. Takze realizovat by to slo.
Libi se mi u nich, ze staci medium (zde vzduch) ohrad jen na 33 a pritom jsou jednoduche. Nicmene se mi zda, ze pri pouziti komercnich napr. MISTRAL za 18 000 Kc je navratnost nekde za horizontem.
Budeme mit dobre zatepleny dum (16 cm izolace). Pokud budu predpokladat pritapeni od poloviny zari do konce dubna, tak dle knizky Solarni zarizeni (Grada), dopadne na 1m2 svisle plochy 389 KWh (80/2+64+34+26+31+45+69+80). Pri plose 2 m2 to je 778 KWh. Vzhledem k tomu, ze budeme topit elektrikou, tak by uspora cinila nejakych 1400 Kc. Predpokladam, ze prikon ventilatoru bude pomahat pritapet, nicmene zase nezapocitavam vznikle tepelne mosty pruduchy.
Vyse uvedena uspora je za predpokladu, ze:
1. Kolektor ma ucinnost 100 %
2. Mam velice dobrou orientaci a i pri nizkem zimnim slunci nedojde k zastineni kolektoru
3. Vzdy jsme schopen vyuzit teplo, ktere v kolektorech vznikne
4. V nizkoenergetickem dome bude potreba topit v zari a v dubnu
Obavam se, ze pri zohledneni vyse uvedenych bodu, budu rad, kdyz budu schopen z tech 778 KWh globalniho zareni vytezit 50 %.
Takze realne treba 700 Kc (spise asi jeste mene). Vim, ze se neda vse prepocitavat na penize, ale i pri domaci vyrobe nelze mluvit o nejake navratnosti a navic kdyz reknu manzelce, ze to bude na fasade a jak moc to bude "topit", tak me odstreli. Skoda, myslenka se mi moc libi, ale zda se mi to nepouzitelne.
Ma nekdo nejake zkusenosti? Delam nekde ve vypoctech chybu?