Spojování akumulačních nádržíZařizuji si kotelnu s elektrokotlem a akumulační nádrží. Protože mám úzký vchod do sklepa, nemohl jsem koupit 2000L nádrž a ale musel jsem pořídit dvě 1000 litrové.
Jsou to pouze nádrže bez výměníku a bez topné tyče.
Přemýšlím, zda připojit jejich vývody paralelně k sobě nebo zda je výhodnější je zapojit do série za sebe - voda z vrchu jedné nádrže by tekla do spodku druhé.
Oboje má své výhody a nevýhody.
Výhoda paralelního zapojení je samotížný provoz v případě delšího výpadku proudu a jednoduché odpojení nádrže. Nevýhodou je riziko, že voda nebude proudit stejnou rychlostí přes obě nádrže i při symetrickém zapojení přívodů vyzhledem k hydrodynamickému odporu. Sériové zapojení tento problém nemá, odpojení jedné nádrže lze vyřešit uzavíratelným obtokovým vedením. Dále by topná voda držela déle vysokou teplotu, ale o to rychleji by schladla kdyz "dojde", protože by se zmenšilo vyrovnávání teploty vody uvnitř nádrže.
Jaké jsou vaše zkušenosti? Jaký způsob spojování více nádrží vychází v praxi výhodněji? Jaké problémy jsem přehlídl?
Ptal jsem se už výrobce nádrží, ale zřejmě nemá tolik zkušeností aby dokázal odpovědět.
Michal Antl