Spojování akumulačních nádrží

Reklama
Spojování akumulačních nádrží

Zařizuji si kotelnu s elektrokotlem a akumulační nádrží. Protože mám úzký vchod do sklepa, nemohl jsem koupit 2000L nádrž a ale musel jsem pořídit dvě 1000 litrové.
Jsou to pouze nádrže bez výměníku a bez topné tyče.

Přemýšlím, zda připojit jejich vývody paralelně k sobě nebo zda je výhodnější je zapojit do série za sebe - voda z vrchu jedné nádrže by tekla do spodku druhé.
Oboje má své výhody a nevýhody.
Výhoda paralelního zapojení je samotížný provoz v případě delšího výpadku proudu a jednoduché odpojení nádrže. Nevýhodou je riziko, že voda nebude proudit stejnou rychlostí přes obě nádrže i při symetrickém zapojení přívodů vyzhledem k hydrodynamickému odporu. Sériové zapojení tento problém nemá, odpojení jedné nádrže lze vyřešit uzavíratelným obtokovým vedením. Dále by topná voda držela déle vysokou teplotu, ale o to rychleji by schladla kdyz "dojde", protože by se zmenšilo vyrovnávání teploty vody uvnitř nádrže.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Jaký způsob spojování více nádrží vychází v praxi výhodněji? Jaké problémy jsem přehlídl?

Ptal jsem se už výrobce nádrží, ale zřejmě nemá tolik zkušeností aby dokázal odpovědět.
Michal Antl

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.