tepelna ztrata x rocni spotreba tepla

Reklama
tepelna ztrata x rocni spotreba tepla

Dobry den,

stavime rodinny domek.
Pro predstavu:
rozmery 8,5 x 8,8 m s podkrovim
zatepleni podlahy 10 cm EPS
zatepleni stropu podkrovi 28 cm vaty
zatepleni obvodu 16 cm EPS
severni strana protazena k zemi pro pristresek na auto
vytapeni primotopy
obvodove zdivo 30 P+D
zaskleni U=1.1. Bezna plocha oken.
zadne vystupky na fasade (balkony,...)
rekuperace

Projektant mi spocital tepelne ztraty jednotlivych mistnosti. Celkem to cini 3 490 W. Me to vyslo obalkovou metodou 3 510 W (snazil jsem se i maximalne zapocitavat popr. odhadnout vliv jednotlivzch detailu).
Otazka zni: jsem schopen z techto udaju zjistit rocni potrebu tepla na vytapeni?

Vsiml jsem si, ze kdyz nekde byly uvedeny oba udaje, tak se jejich pomer pohybuje na 1kW tepelne ztraty spotreba tepla mezi 1500 kWh az skoro 3 000 kWh. Pokusil jsem se pro danou oblast po jednotlivych mesicich spocitat potrebu tepla. Vysla 7 000 kWh. Zapocital jsem vnitrni zisky, ale tepelne zisky od slunce nevim, jak bych do toho zapocetl. To mi spise pripada jako hodne hruby odhad nez seriozni vypocet (jde to vubec?).
Nicmene se domnivam, ze vlivem techto zisku by pro lepe zatepleny barak mohl vyse uvedeny pomer vyhodnejsi napr. 6000 kWh nebo i 5 000 kWh?

Zarazila me totiz jedna vec. Kdyz spoctu plochu (vsechny mistnosti + 2x schodiste = cca 115 m2), tak mi vyjde 7000/115 = 60 kWh/m2 na rok. Ja tim nesplnuji ani NED :-((

Vim, ze mohu dat 25 cm EPS a trojsklo,..., ale preci zas az tak spatny zatepleni to take neni ne?
Mam chybu v odhadu rocni spotreby tepla na vytapeni nebo je to dano nevyhodnym pomerem plochy plaste k plose mistnosti (vlivem maleho domku)?

Dekuji za odpoved

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.