EKVITERMprosím poraďte ako je to vlastne s tou ekvitermikou. Ak mám jednoduchšiu ekvitermiku (Protherm Panther), termostatické hlavice na radiátoroch, 1/5 z celkového vykurovacieho výkonu dáva podlahovka, teplotné útlmy riadi priestorový termostat(ON/OFF). Problém: nastavil som perfektnú krivku s posunom-presne mi kryje tepelné straty objektu pri akejkoľvek vonkajšej teplote, ALE:pri štartovaní z útlmu už nestíha, lebo by bolo asi potrebné dodať viac výkonu(štandartné tepelné straty+rozkúrenie), no po určitom čase 5-6 hodín by už kotol prekuroval. Toto by mohli vyriešiť termostatické hlavice, ale nie je to takto nehospodárne? Kotol bude kúriť na vyššiu nastavenú teplotu vody a hlavice budú privreté! Čo Vy na to?
správne nastavená krivka je nastavená tak, aby vykryla momentálne tepelné straty, čiže drží konštantnú teplotu - rovnovážny stav. (ak sa mýlim prosím opravte ma!) To znamená, že teoreticky by od štartu z útlmu mal držať teplotu na úrovni útlmu nie na úrovni komfortnej teploty.
ešte mi napadlo: útlm je riešený nie ako pokles paralelného posunu, ale ako časové vypnutie ekvitermického režimu. Teploty (komfort 22st., útlm 19st.)