YouTube - 24032013
Kotol na fritovací olej
Kam dál pro informace ze stavebnictví
nemáte někdo zkušenost s hořáky na vyjetý olej. dekuji hoff
co tento kotel? má někdo?
Ano, já tento kotel mám a mohu jen doporučit pán velice ochotný a je na něho spolehnutí.
Zdravím, snažil jsem se pročíst celé vlákno a potřeboval bych stejne poradit :) chce dělat olejová kamna už mám doma…
Vypoctem to nevychazi. V necem kecate. Ucinnost prenosu tepla, skutecna vyst. teplota a mnozstvi oleje....
před 2 měsíci
desetinu milimetru jinak a nefunguje .....tož ale mě funguje....
před 10 měsíci
Pri bezdymem spalovani zustava pouze popilek.
před rokem
936 odpovědí
Zobrazit všechny reakceZdravim ľudia vyrobil som horak na olej podľa patentu pána Babingtona, všetko funguje už cca 4roky len mám troch času a chcel by som to vylepšiť je možnosť nejak regulovať množstvo oleja na guľu závislosti na buď lambda sonda alebo nejaký snímač čo by snímal dymovost. Prípadné otázky alebo aj vydeo Horáka a stavby mi napíšte
xx
dobry den mam jeden takovy doma
Vážení zájemci o vytápění vyjetým olejem. Plně chápu vaši snahu ušetřit při vytápění co nejvíc peněz. Vy však zřejmě nechápete, že mimo jiné i vy jste příčinou, proč je na všechny spalovací zdroje tepla nově uvalena zákonná povinnost je nechat kontrolovat, která z peněženky vytáhne pár stovek korun navíc. Tedy i od těch, kteří spalují jen to, co je jako palivo označeno. Přejte si, aby vám na případné spalování vyjetého oleje nikdo nepřišel, protože jinak se i dosud milý soused může stát vašim nepřítelem.
Hezký večer
Kdepak pane Hodboď, tak jednoduché to určitě není, kontroly a všechny ty honby za emis. třídami jsou výsledkem tlaku lépe řečeno "doporučení EU" která tím sleduje postupné omezování topení zejména tuhými palivy, protože v budoucnu má být dle "vize EU" (kterou jsem před lety na netu četl, žel nemám už odkaz) povolen maximálně "plyn" s tím že možná dovolí krby na dřevo čili odtud a jen odtud "vítr fouká". Bylo by hezké kdyby se lidé snažili "čistě topit" a na základě toho jim "bylo odpuštěno" ale to je opravdu pohádka, realita je daleko "prostší" je tu zkrátka jistý přesně daný záměr a nyní se pracuje jen na tom ho postupně "naplnit".
xx
Zdravím, měl bych zájem. pavel83(na)centrum.cz
Caute ,
vzhladom na dostupnost stareho oleja vsemoznych druhov v robote som sa rozhodol postavit horak na zabudovanie do kotla Attack FD36 a tu su nejake vysledky po cca 4tydznoch experimentov :
Skusmo som teda urobil telo horaka s vymenitelnym kotlikom kvoli lahsiemu cisteniu a experimentovaniu . Vonkajsok 220mm /7mm hrubostenna rura dno 8mm , vnutrajsok 140mm /4mm hrubostenna rura dno 10mm z CO2 hasiaceho pristroja . momentalne mam 2 kotliky : 20151220_005924.jpg funguje optimalne pri cca 3-4l/h - pri mensich vykonoch sa dost zanasa , s 20151220_081831.jpg som sa dostal na 1,5l na hodinu a po 16h nonstop prevadzky vyzeral stale celkom dobre .Tato spotreba udrzala akumulacnu nadobu 1000l na 70°C pri nonstop zapnutom kureni RD 200m2 - vsade podlahovka a teplota v dome nastupala za ten cas z 23,5 na 25 °C pri vonkajsej teplote 3-6°C . Absolutnou nutnostou sa ukazalo davkovacie cerpadlo aj napriek tomu ze nadrz na olej 20151220_005757.jpg je zavesena tesne pod stropom a vyska olejoveho stlpca je takmer 2m rovnomernost prisunu oleja cez skrtiaci ventil nebola dostatocna a horenie nebolo stabilne . S davkovacim cerpadlom ale vznikol problem vstrekovacieho efektu co som eliminoval pomocou rozsireneho potrubia s vlozenou skrtiacou tryskou v ktorom su pred/za tryskou vzduchove komory ktore toto pulzovanie oleja na konci trubky v horaku odstranili 20151220_005730.jpg . Privodna trubka oleja ma 6/4mm a je vlozena v 1/2" trubke do ktorej su urobene otvory pre privod vzduchu pouziteho na chladenie olejovej trubky . Tato trubka v trubke ma za sebou dodnes cca 60h prevadzky a zatial nemusela byt cistena z vnutra . Olej pre davkovacie cerpadlo filtrujem od pevnych castic klasickym vodnym filtrom s 80mikronovou vlozkou samospadom z nadrze pod stropom do bandasiek vedla kotla . Po novom roku pribudne pod kotol ocelova nadrz 80L ktora nahradi bandasky a vyriesi vsetky hadice ponatahovane kade tade :) .
Nasledne automaticke riadenie odstavenia horaka po spotrebovani oleja alebo nakureni nadoby nad stanovenu teplotu pripadne automaticka zmena vykonu pri stanovenej teplote nadoby . Cerpadlo Iwaki ma moznost externeho riadenia pomocou impulznych signalov .
Ventilator je z kurenia DAEWO RACER a je zbytocne silny , idem na najmensiu rychlost a este aj tej mam predradene vykonove odpory . Objednany je http://www.epcs.sk/sk/100638/sunon-pmb24… na pokus a ak bude stacit tak to bude genialne .
Momentalne spotreba elektriky ventilator+cerpadlo je 45W , ak sa ten SUNON osvedci tak to klesne na 20-25W .
Dalsim dejstvom bude destilacny horak ktory ma Edisgas donutil okopirovat kedze nechcu predat samostatne horak ..... len cely kotol . Neviem v com im to pomaha takto riesit zaujem kupcov o ich zariadenia . Kotol na tuhe palivo uz mam a dalsi do kotolne davat nechcem . Implementaciu si urobim po svojom a ako to bude fungovat bude moj problem . V tomto pripade klesne spotreba elektriky na 10W :)
Dobrý den .... můžete mě prosím kontaktovat ... stačí SMS ...zavolám ...tel. +420 605 752 378 ... děkuji. Petr.
xx
Dobrý den, může mi někdo poradit s kamny na olej. Pár informací jsem použil s tohoto fora, ale kamna mi moc nefungují, hoří to žlutě a dost to kouří. pokusím se vložit pár fotek.
Já tam mám čtverky do kříže a jdou bez problému
zdravim kdyby mel nekdo zajem o lej na topeni mohu nabidnout mam jej v 200 a 60 litrovych sudech mozne i s dovozem ..jsem z prahy piste na pacesatej at seznam.cz
Dobrý den mám hořák na olej , spaloval jsem hydraulický olej ,byla to paráda málo popela a super to hořelo .Po přechodu na vyjetý motorový je to děs DĚLÁ SE MI NA HLADINĚ KRUSTA hoří to dobře JEN POD TOU KRUSTOU ZŮSTÁVÁ NEVYHOŘELÝ OLEJ/// MUSÍM TO KAŽDOU HODINU PRORAZIT A ROZMÍCHAT PAK TO HOŘÍ ZASE NEŽ SE UDĚLÁ DALŠÍ KRUSTA/// pod krustou to vypadá ASI JAKO ASFALT, NEVÍM CO S TÍM NEVĚDĚL BY JSTE NĚKDO JAK TO MÁM ŘEŠIT?
Já to řeším tím že mám jednu díru ze spodu a tudy to fouká do dna tím se to spaluje dobře ale topím tak dva aš tři dny a jetam taky krusta ale ne plná nespáleného oleje jen se vyškrábne a jedu dál
Tak jsem konečně zkusil kamna :-) chvíli mi trvalo než jsem je trošku rozjel ale nakonec se povedlo :-)
Mám několik dotazů:
- Máte na dně kamen ještě misku jako maj kamna bez ventilátoru ?
- Modrý plamen mám tak max. do půlky výšky kamen, zvýšil bych hladinu, ale mám v kamnech misku a ta by už přetekla, taky mě napadlo že mi tam jde málo vzduchu . . . mám tam ventilátor z auta, ale dirky v jeklu jsem udělal jen průměr 4 mm tak přemýšlím jestli je ještě zvětšit?
- Spodní triska je tak max 4cm na hladinou.
dírky dobrý, výška prvních dírek dobrý ,misku vyndat,žádná se tam nedává a pokud to hoří do půlky tak je to taky dobrý,až tam dáte olej s nízkou viskozitou třeba hydrauliku tak to bude hořet až nahoru nechal by to jak to je.
Kamna už jsou skoro po hromadě :-) Ještě bych potřeboval poradit čím krmíte ventilátor z auta? Bude na 12V ale asi to bude chtit nějaký větší trafo ? Ventilátor bude mít asi velkej odběr :)
Plus ještě jeden dotaz :-) dělal jste někdo na horní víko skleněný průzer ? Abych viděl jak to hoří a nemusel zvedat víko :)
Mám tam trafo na 12 voltú které to utáhne a průzor taky sklíčko na díře nusí se otírat
prosím o náčtrt nějakého hořáku odpařovací pro viadrus u 26 5 čl. děkuji majer jarmajer at seznam.cz
Zdravím, snažil jsem se pročíst celé vlákno a potřeboval bych stejne poradit :) chce dělat olejová kamna už mám doma vnitřek z bojleru :-).
Chtěl bych udělat takováhle kamna https://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze/1… nevím jestli i s tim horním dvoukružim (zatim jsem to u nikoho na videu neviděl, jen když kotlík byl bez ventilátoru :-).
Vnitřek bych udělal takhle https://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze/1… ale futr nevim proč se všude řeší hladina oleje :). Kamna máme v práci obyčejný bez ventilátoru a hladinu oleje tam nemáme, jen nám přikapává a to co nakapa hned shoří :-) mohli by mi to někdo vysvětlit ? :-)
Případně jak vysoko dát jekl od dna nádoby ?
Mám nádobu 120 dlouho průměr cca 45 cm nechci, aby to moc žralo dílnu moc velkou nemám měl bych je zkrátit ?
Předem díky za nápady postřehy a odpovědi :-)
450mm průměr bojleru- tak to počítejte spotřebu 6-8litrů na hodinu a to by se vám asi nelíbilo viďte:) jak velikou dílnu máte? řeknu vám jaký průměr bude pro vaši dílnu postačující.
Dělám i teplovodní kotle a představte si že mám zákazníka který s kotlem se spalovací komorou o průměru 258mm vytápí činžovní dům o šesti bytových jednotkách na teplotu 23 stupňů,dům má zateplenou fasádu 100mm polystyrén. jinak nic extra. spotřeba 2litry na hodinu - je to stejný kotel jako na obrázku jen ten na fotce má jen 15kw ten má průměr komory 208mm.
ktori z tychto dvoch horakov by ste mi odporucali do verneru 25vn namontovat kroll ??alebo olusterm? a preco ? na cene nezalezii..dakujem Rado.
XXXXXXXXXXXXXXXXX
Prodam hořak na LTO cena dohodou
http://dum.bazos.cz/inzerat/39754754/hor…
Zdravím všechny chtěl bych se zeptat jaký hořák jste si pořídily já přemýšlel že bych koupil od pána ze semil co je prodává na bazošu za 2500 ale nevím jeslti ho někdo má jak funguje jak je spokojen a jestli má číslo na toho pána myslím tenhle hořák co má i na youtube ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=02ivTLw3…
ale pokud máte někdo nějaké zkušenosti ohledně nákupu atd dejte vědět já totiž nemám čas ani možnost ho ted vyrobit a zima se blíží ;-)
děkuji moc za info a návrhy
Dobrý den, někdo se ptal na zkušenosti s hořáky na vyjetý oléj.
Je to opravdu dobrá věc, mám to vyzkoušené. Jeden nový výborný americký hořák mám k dispozici. Je to jednoduché zařízení i s předehřevem oleje s vlastní regulací a nádrží. Dokonce na toto zařízení existuje v CZ poradenství a servis, což je úplná pohoda. V případě zájmu volejte na 603/295985 na přání mohu poslat foto.
tenhle hořák je čistokrevná čína
Dobrý den, někdo se ptal na zkušenosti s hořáky na vyjetý oléj.
Je to opravdu dobrá věc, mám to vyzkoušené. Jeden nový výborný americký hořák mám k dispozici. Je to jednoduché zařízení i s předehřevem oleje s vlastní regulací a nádrží. Dokonce na toto zařízení existuje v CZ poradenství a servis, což je úplná pohoda. V případě zájmu volejte na 603/295985 na přání mohu poslat foto.
Dobrý deň Vážení priatelia, tiež som chcel prestavať kotol ÚK z pevného paliva na použitý olej, no nepodarilo sa.
Kúpil som na internete horák aj s nádržou s predhrevom, no ako som doma zistil, horák je na môj malý kotol priveľký, myslím fyzicky, je problém ho bez väčších zásahov do kotla namontovať a samotný horák je na LTO, čiže taktiež potrebuje nejaké úpravy.
A keďže ja osobne mám bližšie k drevu ako ku strojárstvu ponúkam tento komplet a teda horák, nádrž s predhrevom a termostatom, filter aj s hadica na predaj, snáď niekomu poslúži .
Záujemcovia prosím píšte na : unitvp at gmail.com
Prikladám aj foto:
čaute majstri. po prečítaní celého vlákna(nebolo to na chvílu)
sem sa rozhodel že by sem si téš urobil taký horák na olej. moja predstava je taká že by sem chcel dat tento horák kerý splinuje olej do klasickej pece (viadrus) mohli by ste mi nekdo kdo ste to už ríšili poslat nejaké plány a rozmery teho horáka, kde, kolko, jaké velké díre navrtat a jak daleko od seba... prípadne aj nejaké fotky.budem vdačný za každú pomoc. možte mi písat na email iivory1 at azet.sk
Já již žádný výkres ani hořák bohužel nemám.
Ahoj, po case som tu opat a zhanam dajaky manual, schemu zapojenia a pod. od horaku typ VH4 s automatikou OLA122. Nikde neviem nic najst. Kupil som ho cez inzerat a chyba mi tam rozbehovy kondenzator. Nechem nieco spustat a testovat, ked tam nebudu veci co tam maju byt. Vie niekto kde to stiahnut alebo nema niekto?
Dakujem
Zdravím pánové, chci se zeptat jaké máte zkušenosti s agresivním kondenzátem v kouřovodu? Uvažuji o přestavbě kotle s olejovým odpařovacím hořákem.
Díky MS
Pri bezdymem spalovani zustava pouze popilek.
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
zkuste se podívat na tento odkaz:
_http://dum.bazos.cz/inzerat/22924209/Horak-na-vyjety-olej-nabidka-platna-do-smazani-.php
Dobrý deň.Už tri roky tu čítam Vaše príspevky a konečne som sa rozhodol niečo vytvoriť aj sám.A tu je výsledok troch týždňov stravených v kotolní. Práve tam horí fritovací olej,doplňovanie je čerpadlom cez vyrovnavaciu nádržku s plavakom a mikrospináčom. http://www.youtube.com/watch?v=QdQEr7mg7…
jaký je rozdíl ve výhřevnosti, když to porovnáte s topením tuhým palivem?
Zdravim chlapi, mám hořák na LTO Intercal. Výkonově kolem 24kW,na naftu jel libově ale pak přišel zkrat ze strany sítě a odkouřilo mi to nejspíš automatiku. Neotvíral se mi palivový ventil a když jsem to oběšel tak mi to fotodioda nesnímala. Ted mám problém..mám novou automatiku..zrovna né levnou...a znovu mi to neotvírá palivový ventil (který ale funguje,odzkoušen mimo) ..prostě už nevím co stim. Automatika je Honeywell Satronic DKO 974 Mod. 05. Vážně už jsem na pokraji chápání. Jestli zkusit novou fotodiodu nebo já nevim. Neporadíte někdo? Nemá někdo zkušenost? Nebo nevíte o nějakém servisu hořáků Intercal?
já měl stejný problém ale nebylo to v jednotce ale v tom držáku kam se to zacvakne špatnej kontajkt
panove shlednul jsem pár videi na you tube a po 14 dnech jsem rozřezal malou propanbutanovou lahev ze ktere jsem udělal vyloženě na koleně hořak,http://www.youtube.com/watch?v=-PKdzha5Y…
po tydnu špekulovani jak co a kde dat dirku se vzduceh se mi to rozhořelo tak ,že jsem se svym vyrobkem spokojen dnes jsem to primitivni zařizeni strčil do kotle a jak se řika nestačil sem čumět
mam v řadu 1200 litru vody teplota vody před zapalenim byla 19 st cirka po dvaceti minutach kdy hořak jel na plny vykon byla teplota o 20 st vyši a tak to šlo až na 60st spalil jsem za dvě hodiny 5 litru olejez komina jde jen salave teplo ,pravda jak zatapim jde čmoud ale pak už nic ted už jen doladim bezpečnost provozu at se nic nestane
jakmile ještě doladim ventilator ted jsem to odzkoušel na ventilator z auta ale i tak funkčnost je dobra jen už to skompletovat a topit.nepokladej te mi otazky na ekologii
pane Vítek můžete mi poslat nějaký náčrt s kótama vašeho hořáku,moc děkuji Majer jarmajer at seznam.cz
Máte tady někdo k prodeji odpařovací hořák na olej (jako je Edisgas) nebo úplně obyčejný hořák který se dá vložit do pece? Něco jako na tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=-PKdzha5Y…
co tento kotel? má někdo?
Tak jsem taky pořád načítal diskuze a hodnocení,pozoroval videa a nakonec jsem to spáchal takto.V Němcích jsem koupil použitý litinový kotel,který běžel před lety na LTO,později na plynový hořák.Investice 400Eu plus cestovní náklady.Dovezl jsem ho sám na vleku za auto.Pak samotný hořák,ten byl tedy za35tis.K němu potichý kompresor,tak cca50db,aby mě nebudil v noci při spuštění.Mám dřevostavbu a ten hluk běžného kompresoru,cca95Db,nic moc.No a pak jsem to vše zapojil do top.okruhu a ted porovnávám spotřebu oleje,spotřebu el enegie při natápění plus ohřívání oleje cca na 95stupňů.Komín jsem postavil nový5,5mbudu ho ještě chvilku pozorovat,ale myslím,že to stačí.Při natápění jde z něj jen mihotání vzduchu.Taky musím vyřešit regulaci,používám zatím nejlevnější pokojový termostat 8-(.Další problém mám zatím s přečerpáváním oleje do provozní a pohotovostní nádrže.Potřeboval bych poradit s nějakým čerpadlem,za které bych namontoval třeba vymývací jemný filtr,abych už při přečerpávání olej pročistil.Součástí hořáku je i 100l provozní tank s filtren před podávacím čerpadlem a jednoduchý filtr na nasávacím koši,ale to je málo.Tak jak budu mít nějaké výsledky měření spotřeby,tak to sem písnu.
nooo konečně pěkná kotelna!!!:) moc pěkný! hořák je počítám novej ? jsem zvědav na spotřebu pak napište jak to vypadá po pár dnech topení, s pozdravem martin.
Máte na mysli s hořáky ,nebo se skapávacím systémem do misky???
Inspiroval jsem se krátkými videi na YouTube a sestrojil hořák do teplovodního kotle Dakon 29 Jedná se o misku, ve které se odpařuje hladina oleje, nad ní z jeklového profilu přívod vzduchu. Konstrukce, která tu už byla diskutovaná, v podstatě tento system http://www.youtube.com/watch?v=1V53eCOek… jen nižší provedení. Jelikož jsem na toto forum narazil až teď, rád se podělím se svými zkušenostmi z vývoje, který mě trval téměř 2 roky.
Současný stav dovoluje po vyčištění i třídenní nepřetržitý automatický provoz, déle jsem to ještě nezkoušel. Přívod oleje je samospádem přes soustavu ventilů. 1-hlavní uzávěr, 2- elektroventil, použil jsem pračkový s úpravou těsnění, které musí být napevno na tyčce jádra, membrána osdstřižena. Ještě řeším materiál těsnění, guma v oleji bobtná. 3- škrticí ventil, který je podle hladiny oleje v nádrži nastaven na maximální průtok oleje tak, aby plamen nekouřil. 4- kapilárou řízený termostatický ventil (gumové těsnění vyměněno za silonové), který je řízen výstupní teplotou vodu z kotle tak, že po natopení na požadovanou teplotu začne přivírat přívod oleje. Protože dynamika kotle často ventil uzavřela úplně na delší dobu(kotel jde na samotíž) a plamen zhasnul, v těsnění jsem metodou pokus-omyl vyříznul drážku pro minimální průtok oleje, aby se plamen udržel. V jeklu přívodu vzduchu je zasunuté kapilární čidlo termostatu( nesehnal jsem levně jiný, než s max 320st.C), který spíná ventilátor http://www.gme.cz/dc-ventilatory-120x120… a přívod oleje přes elektroventil. V případě správného nastavení při náhodném zhasnutí plamene ventilátor ochladí termostat a ten vypne elektroventil i ventilátor Na obrázku je systém ještě bez škrticího ventilu a s jiným ventilátorem (ventilátorek 50mm z kulmy foukal dost, ale jeho životnost byla malá) Topíme s tím tři pokoje, koupelnu a WC, po vyhřátí spotřeba cca 0,5l/hod, přesně to změřeno ještě nemám. Přívod oleje do hořáku jsem také po zkušenostech se zanášením předělal zespodu na bok, těsně nade dno. Čištění od strusky je třeba jednou týdně- rozbít a vypálit zbytky oleje a vysát vysavačem na popel.
Honza
Prosím nemůžete mi poslat nějaký náčrtek s kotama, mám viadrus na tuhá paliva . děkuji majer jarmajer at seznam.cz
Dobry den,
Zase po nejake dobe jsem si precetl nove prispevky v tomto vlakne a taky jsem se rozhodl napsat svou zkusenost z provozu kotle Edisgas. Kotel provozuju druhou sezonu a jsem s nim pomerne spokojeny. Par drobnosti, ktere mi komplikovaly udrzbu a plneni paliva jsem pomerne rychle vyresil. (kotel plnim cerpadlem z IBC kontejneru). Nicmene co mi "pilo krev" byla nemoznost nejak kloudne regulovat vykon kotle a tim zlepsit efektivitu provozu a take tepelnou pohodu. Myslim si ze se mi spolecne s kamaradem povedlo tento nedostatek odstranit. Jeste tuto tepnou sezonu chci dokoncit testovani a pak jestli by byl zajem uvazoval jsem , ze bych mohl "regulacni kity" ke kotlum edisgas za nejakou rozumnou cenu nabidnout. Mam v planu jeste doprogramovat ekvitermni regulaci - tzn. teplota topne bude regulovana dle venkovni teploty dle krivky. Taky bude vystup pro napriklad sekundarni plynovy kotel, jakmile olej vyhori, bytovym termostatem bude spinan zalozni plynovy, nebo elektricky kotel aby dum nevychlad. Prihodil jsem obrazek z posledniho testu pri venkovni teplote od +2 do -6 st. Kotel vytapi nezatepleny barak - 3 podlazi a vytapena plocha cca 300m/2. Palivo je hydraulicky olej. Minimalni vykon kotle je v me konfiguraci a na toto palivo 5,1KW. Schvalne jsem topil na relativne nizkou teplotu 50 stupnu s odpolednim snizenim az na 45 (v dome uz bylo natopeno a bytovy termostat jsem z duvodu mereni mel vyrazeny - ruzne zaviraly a otviraly termohlavice - sledoval jsem jak se s tim regulace popere :-) ) Vykon kotle a dodana energie je merena na stoupackach. Prumerna teplota z prvnich 40000 vzorku je 50,0078937229 stupnu, takze to funguje fajn. Kotel za tech cca. 17 hodin vyrobil 137 KWh coz vychazi na cca 8kWh/Litr oleje.
Marek
Dobrý den, měl bych pár dotazů ohledně odpařovaciho hořáku (edisgas). Mohl by jste mě prosím kontaktovat na e-mail mandarin353 at seznam.cz
Děkuji.
Po čtení příspěvků tady mi nedá nepřidat i můj výtvor.
Kotel s výměnníkem 2,2m - 1.verze s topeništěm 120mm - 18radiátorů teplota uvnitř 20° při 3° venku .
Nyní verze 160mm uvnitř 23° při -3° venku .
Spotřeba 1,2l/hod.
Chod vcelku zatím od 8.30 - 22.00.
Asi bude celek na prodej,budu muset vyrobit větší výměnník pro vytápění dílny,kterou mám spojenou s oběhem.
dobrý den pane Nosek můžu Vás poprosit o email ? děkuju trejtnar
skvelý ventilatory na kotle najdes taky celkem levne je tam prodava chlapik z prahy...
http://dum.bazos.cz/inzerat/19770012/ven…
Mám hořák,Superjet Rouchdalre Anglie pro Destila doi 30kW.
jaká je cena a mužete poslat fotky ma mejla maha007 at centrum.cz
nemáte někdo naprodej hořák na LTO ccá 16 až 30kW
Dobrý den, mám na prodej hořák na LTO 777805029
Hľadám, kúpim malý radiálny ventilátor pre odparovací horák s príkonom motora cca 60-70W,niečo podľa obrázka...nemusí byť nový, Ďakujem i za info...
mockrát děkuji.... Omlouvám se, že ještě budu obtěžovat s otázky. Jakou spotřebu za hodinu to má při jakým tlaku víte? Jde mi právě o výkon, zajímala by mě spíše ta spodní hranice. A jaký úhel kužele při rozprášení? V praxi jak dlouhý je plamen? Děkuji za informace.
hořák mám v tomto kotli Dakon NM 25
nejnižší možný výkon je daný tím na jaký tlak se podaří seřídit hořák a je třeba použít trysku 1.5mm maximální výkon dokáže spolehlivě spálit vložku co je v kotli nahradil jsem ji trubkou o síle 4mm ale ta mi v mrazech kdy šel kotel naplno taky částečně schořela spotřeba je mezi 0,5 až 2l za hodinu podle výkonu
při maximálním výkonu je třeba tak jednou za 14 dní vyčistit spalovací komoru a komín jinak na podzin a najaře 4až 6 týdnů
Ahoj, měl bych prosbu. Kde koupím tu trysku a musím opravdu vyrobit ten díl kam se šroubuje? viz. plánek výše. ještě bych se chtěl zeptat, proč to nefunguje na to původní čerpadlo, který tlačí oleje do trysky? Děkuji za odpověď.
tady najdeš vše co potřebuješ http://stores.ebay.com/West-Bros-Waste-O…
někdo tady dával odkaz na polský Allegro tam ty trysky měli taky ale ted sem je tam nenašel
olej aby se dal zapálit a dobře spálit tak se musí dolonale rozprášit se vzduchem což nejde provést pouze tlakovým čerpadlem i když někdo to takový hořák vyrábí ale použitý olej obsahuje hrubé částice které dříve či později to čerpadlo zničí zrovna tak se opotřebuje ta tryska chce to ji tak po roce či dvou vyměnit
nemá někdo tento hořák?
http://www.wasteoilheat.com/waste-oil-bu…
http://dum.bazos.cz/inzerat/13875045/Nec…
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
No zrovna jsem o tom psal turbulátor, katayzátor ,deflektor to tam chybí bez toho to nepojede:) chybí tomu teplota:)
Dobry den prajem citam si tu vase reakcie a vaše dobré nápady mam doma splinovací kotol na drevo atmos a rozmyslal som o nejakom horaku na vyjety olej kedze ho mam habadej neviete nieco poradit cital som o horaku na LTO ako by sa to dalo?
Dobry den . Zapojim sa do diskuse. Profesionalne vyrabam kotle na tekute a tuhe palivo. V podstate na kazdy kotol na tuhe palivo sa da namontovat horak. Je to len technicka vec . Niekto ich montuje aj na dvierka kotla ked sa uz neda inak.Skusal som z nemeckym horakom Kroll , Olusterm a Tempratec ale sa nejlepsie osvedcili Krol a Olusterm. Tempratec sa upchava deno dene a musite to cistit . A zase Olusterm je ovela lacnejsi ako Kroll. Kroll sa inac vyraba v Turecku a nemci ho predavaju pod svojov znackov. Olusterm sa vyraba v Chorvatsku a je to nemecka kvalita a dobra cena . Kamarat ma 7 rokov a funguje to perfektne.
Všem čtenářům tohoto fóra přeji hezké vánoce...
dobrý večer,jsem zde nový,zajímá mně vše o kotlích na olej,jeden jsem postavil po vzoru p.Miloschewitsche,bohužel pro můj ůčel má obrovský výkon i když jede na minimum(vytápění chaty).
Chtěl jsem se zeptat jestli někdo nemá skušenost s tímto hořákem.(viď obr.)
Zajímá mně hlavně přívod vzduchu do věnce kolem difuzoru.č.11a12 .
Obrázek mám z
jap.stránek.
Všem předem děkuji...
Zdravím.
po vzoru Miloschewitsche to je triska do kotle?
Jestli by si ho nějak nabízel k prodeji, tak bych měl eventuelně zájem.
Díky
zdravim mate este na predaj cerpadla ??? dakujem
Jestli to bylo na mě tak nemám.
Zdravím všechny
Potřeboval bych poradit.Postavil sem si taky jedny kamna se sistémem vháněného vzduchu do profilu z otvory ze staré nádrže na LPG , ale narazil sem na problém.Dá se nějak oheň zahasit i když je stálá hladina oleje,nebo jedině nechat všechen odpařit a spálit?
dobry den, kupil som horak tempratec c1p a nieje to s nim az take ruzove ako vsetci pisu. Pri polnom vykone (asi 80l oleja denne) sa na elektrodach a vyfuku vytvara asi 0.5-1cm vrstva karbonu (ktoru podla informacii co kazdy pisal vie horak spalit) a tak ho je potrebne kazdy den vycistit.
váš hořák je špatně seřízen moc paliva a málo vzduchu proto musíte stále čistit ,
mám hořák vlastní konstrukce a stímto sem se potýkal taky ale dnes čistím pouze jednou za měsíc a to preventyvně než že bych musel a saze jsou úplně bílé
nevíte někdo co se stalo s edisgasem??
----
Zdravim, o jaka cerpadla se jedna? Poslete prosim info a foto mailem
trawnikar at volny.cz
Diky
Uz tak mesic laboruju nad ruznymi systemy horaku,ten posledni vypada takto v provozu.
http://www.youtube.com/watch?v=tnvxiQAJ3…
Jeste to td potrebuji vyvlozkovat litinou,jinak mam strah,ze se to brzy propali. :)
tý jo:) co je to za výměník golem?? to je samodomo?:)
Nazdar vsetci.
Tiez som laboroval nad teplovodnym kotlom na stary olej. Po vsetkych neuspechoch som zohnal original olejovy horak a ide bez problemov, akurat nemam na to kotol, Pozeram po kotli Viadrus U22.
Tu mam ten horak
http://www.youtube.com/watch?v=kyWWj0CKh…
Keby chcel niekto poradit nech sa ozve.
Co to je za výrobce a typ,co to stálo?Může mi někdo vysvětlit někdo rozdíl mezi konstrucí hořáku na lto a vyjetý olej?Někdo na inzerátech nabízí kotel na lto s tím že to spaluje bez problémů i vyjetý olej.
Dobrý deň,
prečítal som celú diskusiu a myslím, že celá iniciatíva má hlavu i pätu - o tom niet pochýb. Som strojár a chemik v jednom, rád sa pripojím do diskusie a prispejem v rámci svojich znalostí a možností. Situácia na trhu s energiami sa komplikuje (hlavne cenovo) a preto si myslím, že by táto iniciatíva má miesto na nete.
Už dlhši čas sa pohrávam s myšlienkou vykurovania vyjazdeným olejom. Samozrejme, za predpokladu seriózneho prístupu(v rámci možností) v oblasti znečisťovania ovzdušia. Myslím, že i táto otázka je riešiteľná v domácich, amatérskych podmienkach za predpokladu dodržania určitých i keď nie jednoduchých zasad správnej technológie. Nechcem mentorovať - na to sú tu iní - vyhrážajúci sa pokutami, postihmi a p.
Mojím názorom je, že podmienkou čo nadokonalejšieho spalovania akéhokoľvek oleja je jeho splynenie a následné premiešanie so vzdušým kyslíkom s miernym prebytkom. Tak ako tu už viackrát niekto napísal - žltý plameň s koncami zafarbujúcimi sa do modra. toto by malo prebiehať pri čo najvyššej teplote (technologicky zvládnuteľnej).Optimum by malo byť kdesi okolo 2000°C - degradujú i kovy obsiahnuté v mikromnožstvách v mot.olejoch(wolfrám). Takže si myslím, že teplota v spaľovacej komore by mala byť čo najvyššia, čo sa dá dosiahnuť i tým,že na malej ploche sa bude odparovať čo najvyššie množstvo oleja. To sa dá dosiahnuť jedine zväčšením povrchu na ktorom olej odparujeme. Takže do odparovacej komory treba umiestniť perlit, ako som si všimol na niektoŕych zahr. stránkach, ktorý zväčší odparovaciu plochu a zároveň zľahčuje štart horáka. Problém je ale ten, že perlit po čase zdegraduje a rosype sa jeho pórovitá štruktúra. Vymyslel som a odskúšal lepšiu variantu - koks - napije sa a odparovanie prebieha i v jeho kapilárach. Odparovacia miska - bubon z bŕzd fí 210mm - červený.
Nemám domyslenú (mám, ale chcem overiť funkčnosť a Váš pohľad na systém) napájačku pre udržiavanie konštantnej hladiny v odparovacej miske - ďakujem za komentáre a vyjadrenia.
Dnes jsem zkoušel v kotli vůbec to nedýmí nad komínem opar jak u plynu ,nedokázal by někdo vypočítat výkon hořáku? ohřátí kotle z 30stupňů na 80(dle kotlového teploměru samozřejmě s vypnutým čerpadlem)za 20minut,spotřeba oleje 0.6l(převodový extra hustý hnědý),váha kotle litina 329kg,obsah vody 45l díky!
Ahoj
Mám stejný kotel a koumám, jak to vymyslet s tím hořákem.
Zkoušel jsem odendat ty dvířka. Kamarád má přímo vstřikovací jednotku- trisku na LTO, ale to se zanáší (zkoušel fritovací olej).
Jak je řešenej vhanění vzduchu?
Koukal jsem na ty sodruhy, tak tam měl normálně puštěnej kompresor.
Co použít stříkací pistoli na barvu?
Rusové jsou taky dobří koumáci!http://topim-otrabotkoy.ru/content/view/…
tak to maj zmáklý..
koukám že ten Viadrus je taky mezinárodní :-)))
Nedoporučuji-dneska jsem to zkoušel a je to na prd.Na naftu benzín a ředidla to funguje jak je to na videu ale na čistý olej ne.Na olej se mi to podařilo jen na pár minut a to ještě za ůprav:kovová síťka ve spal prostoru která se nažhaví(jako v bufíku),Lem dokola jinak olej ve formě malých kapek vylétává všude okolo,velké přiškrcení vzduchu a zakrytí spal .prostoru aby se nahřál .Největší problém je ochlazování proudícím vzduchem.
Prečo nespravíte takéto niečo: http://www.youtube.com/watch?v=8jeSkKEsT… ?
Tak jsem taky zkoušel něco vyrobit, dneska jsem to poprvé zapálil a funguje to. Po novém roce se toho chytnu zase a budu dodělávat čerpadlo s regulací průtoku. Na videjko se můžete kouknout zde: http://www.youtube.com/watch?v=i3bM4fNp1…
Kde sa tam privádza olej?
Zdravím.mam hořák na LTO nadrže mam cca 10 metru.myslíte že se časem to čerpadlo nepoškodí když to taha z tokové dálky!díky moc za radu
koupím olej, severní morava
ahoj koukněte jak tůmův hořák prorazil do světa:)
http://www.youtube.com/watch?v=_X46iSKjl…
http://www.youtube.com/watch?v=MW-QMfBUc…
Pioneer space heater maintenance video. More instructions, installation guides, troubles shooting information, FAQ and latest manuals for the Pioneer diesel ...
How to light the Pioneer space heater. More instructions, installation guides, troubles shooting information, FAQ and latest manuals for the Pioneer diesel h...
Zkušenosti se spalováním použitých olejů jsou letité. Technická stránka věci je vyřešena.
Máme ovšem také prostředí pro život lidí a proto zákon upravil spalování odpadů (jmenovitě i použitých olejů). Zjednodušeně vyjádřeno - odpady lze spalovat pouze ve vyhrazeném technickém zařízení (obvykle kotel s hořákem) za přesně vyjmenovaných podmínek. Tyto regule určí orgán státního dozoru. Obecně-takové spalování odpadů je schvalováno na zdrojích, které mají status
Pre spaľovanie použitých olejov sú dve možnosti:
1. Zriadenie koncesie na manipuláciu s nebezpečným odpadom a recyklovať vlastný olej (Tzn. prefiltrovanie pevných častíc)
2. Nechať si recyklovať olej v subjekte, ktorý túto licenciu má. Takto recyklovaný olej už nie je odpadom ale normálnym palivom.
hmm to už víme:)
Horák - C1 Tempratec je horák schopný spáliť všetky použité oleje:
minerálne, rastlinné, živočíšne, a to aj zmiešané navzájom.
Trieda emisie 3.
Teraz môže zákazník spáliť odpadový motorovi olej a zároveň byť šetrný k životnému prostrediu, navyše s vysokou reguláciou a účinnosťou pomocou termostatu bez vonkajšieho zásahu ,teda funguje ako na plin.
Výhody:
Spaľovaním - alternatívnych použitých motorovich olejov, minerálnych látok, živočíšnych tukov,
a to bez ohľadu na ich zmiešanie sa cena za vykurovanie stáva zanedbateľnou položkou.
Jednoduchá inštalácia, servisná práca a regulácia horáku C1.
Možnosť bezproblémového napojenia na pôvodný kotol
podľa priložených prospektov nižšie znázornených.
Nízke - servisné náklady
Nízke - emisné hodnoty - trieda 3!
CO2 - neutrálne spaľovanie rastlinných olejov!
Atestácia EL-MOT podľa EN267
Plynulá regulácia.
Plná záruka a údržba.
Pozývame Vás alebo prídeme my k Vám a budete príjemne prekvapení !!!
Kategória použitia:
Stavebníctvo, autoservisy, reštaurácie, rodinné domy, prosto všade tam, kde je dostatok použitého oleja.
Napiš prosím i cenu.
Předem díky.
Děkuji za radu.Petr
Pre všetkych čmudilov:videl som v pprevadzke niekolko amatersky vyrobenych horakov a bolo mi do plaču ako za par korun zisku dokažu tito ludia zamorovat vzduch ktori všetci dychame.Predavaju sa aj originalne pece ,len pre zaujimavost tam sa olej spaluje pri 2000 st.
Prosím, mohl by někdo poradit jestli je možné zhotovit olejový hořák do kotle Wiadrus,nebo popřípadě vylepšit tento kotel na topení olejem ? Děkuji předem
edisgas ma přivod 2cm od dna a uzavřenou nadobu jako napajedlo ale hořak uplne jinak
mrknete na tohle, je to sice Cina, ale cena 350-500 Euro a vykon 24-94 kW. podle uvedenych dat to pali vsechny druhy oleje. zatim jsem nenasel nic o emisich a tak.
http://hotpower.en.alibaba.com/product/2…
Dobrý večer pane Kočí,
tento hořák jsem objevil na vebových stránkach tak asi před měsícem,také mě zaujal a proto jsem si zjistil bližší informace,jak
tecnické,tak cenu.Cena jednoho až šesti kusů je 750 EURza kus.
zdar já jsem okopčil na jednom japonském webu tento stroj udělal jsem ho ze starý LPG nádrže ze škody favorit a dá se v tom spálit cokoli!!!! dnes jsem zkoušel dřevo a ejhle viz foto mám to samozřejmě na vyjeťák ale dnes jsem testoval co bude dělat když se zplynuje dřevo:)
Dobrý den, jste ochoten poslat výrobní náčrtek na suky at volny.cz ? Předem děkuji.
Dlho som shanal nieco co by dokazalo vykurovat moj dom asi 200mertov stvorcovych obytnej plochy ,bolo bez dymu aj koli susedom ,a dokazalo my setrit naklady na kurenie , a hlavne aby ma vykurovanie nic prakticky nestalo, kedze mam mali servys gde menim aj oleje a o stary olej nemam nudzu , s pociatku som uvazoval o vyrobe nejakej pece na srary olej ,zaoberal som sa hlavne klasickim splinovanim a naslednym zhorenim oleja za ucelom zyskania tepla pre moj dom , napriklad TUMOU horak ktory bol urceny na spalovanie nafty ,ale po malich upravach bez problemou spaloval aj olej , bohuzial nie bez klasickeho sprievodneho javu co sa tyka spalovania oleja ,a to dimu a smogu ,,,, dlhsie som sa venoval tejto teme az som nakoniec na tomto hore nasiel kotol ktori je na celkom inom principe konstrukcnom a nejedna sa o klasicke splinovanie ale o destilaciu pri ktorej hgoria len najlahsie horlave pliny v oleji a klasicky deht a smog su oddelene a ulozene do zasobnika a tym padom sa nedostanu do ovzdusia ako pri klasickom spalovany oleja...skontaktoval som sa v vyrobcom kotla EDISGAS kedze ma to zaujalo a dohodol som sa na praktickej prezentacii ,pri realnich podmienkach , a na moje prekvapenie som neveril na vlasne oci ze pri destilacii a naslednom horeny aj klasickeho stareho oleja naozaj s kominoveho vyvodu pece neisiel ziadny smog ani dim , som nanho asi pol hodiny cumel ako neveriaci tomas a nechapal som , hned nato som si ho objednal a mam ho doma uz asi mesiac a stzale chodim ako blbec pozorovat komin a dimu nigde xixixixi, teda zaver , ak mate fakt realny zaujem o nieco co je usporne a prakticky bezudrzbove a nenarocne na prevacku ani miesto tak odporucam jednoznacne EDISGAS ziadni KOGEL ci jak sa vola sa mu nevirovna , lebo podla mna tieto firmy idu zlim smerom ony prakticky len kopiruju striekacie pistole klasicke ako na pri striekani auta , to jest trupka v trupke diza a pod tlakom tozprasuju palivo zo vzduchom , ale tak ako pri striekacej pistoli aj unich staci mala necistota prakticky mikrometrickich rozmerou ci obsah vody co je v palive ako pouzity olej a podobne druhy paliva samozrejmost a dojde k upchaniu dizi alebo pri stiku s vodou na horuck dizu k zapeceniu a tym padom k nefunkcnosti , takze odporucam jednoznacne klasiku EDISGAS
Marek. posli email
Zdravim Vás, ja topím opotrebovaným olejom niekoľko rokov a tuto zimu som kúpil novy horák www.tempratec.de/downloads/C1P.pdf.Musím povedať že je oveľa lepši ako KROLL /ten som používal pred tym/, ten nepotrebuje kompresor ani ohrev, da sa nastaviť výkon od 13kw do31kw,spotreba oleja 1,2-2,9l a spotreba elektriny je asi 200w.
Dobrý den, je možné poradit, kde lze tento hořák koupit a za kolik ?? Děkuji
Dobrý den
Věc: olejový hořák Kroll KG 20 100 ...návod k obsluze
Obracím se na Vás s prosbou a žádostí o pomoc o zaslání
"Návodu k obsluze provozu a údržbě hořáku Kroll KG 20 100"
v češtině a pokud možno v elektronické podobě (PDF, WORD)
Děkuji předem za Vaši pomoc, přeji pěkný den,
Pokud návod v čestině někdo máte pošlete prosím na můj mail:
stanislav.m at iol.cz
Standa
Zde odkaz na nějaké detaily k hořáku :
http://www.port-teplice.cz/kroll-horak.h…
Pokud by nekdo chtel pouzity tlakovy horak o vykonu cca 40 kW, palivo NM nebo byv.LTO,vyrobce Juranovy zavody Brno, zav. Trebic, na experimentovani, dam ho ZDARMA...jen si ho zajemce musi odvezt, na posilani to zrovna neni....mail rm33ma at atlas.cz...
Mám zájem o ten hořák.Máte foto?
janecky.jaromir at atlas.cz
máte plný mejl a nepřijímáte nové správy nelze vám odpovědět na váš dotaz
a nemate na tento hořak nějaky planek jak to udělat protože kroll potřebuje vzduch a nevim jak a kam ho tam napojit!nebo jak to udělat!diky moc.
funguje to jako lakýrnická pistole ,já používám kompresoz z ledničky ,regulátor tlaku jede mi to na ccá 1,2kpa a přívod vzduchu ovládá řídící jednotka pomocí elektromagnetu ten puvodní odpojit a zapojit na jednotku novej vzduchovej
tryska se musí použít origo kroll středem jde olej a okolo jed vzduch (trubka v trubce) závitník 14x1 a šikovnej svářeč a nějaké šroubovací spojky z nákladáku na vzduch
horší je vyrobyt spolehlivej plovák k nádobce protože ke správnému hoření je třeba udržet stálou hladinu
kdyžtak detajli mejlem maha007vcentrum.cz
dobry večer přakvapilo mě tolik odpovědí!sem rad že v teto problematice nejsem sam!!abych to uvedl na pravou míru je to hořak lamborgini na lto ne na olej!!!ale znamy michal lto s olejem a šlo mu to!!!Mam jen strach abych neoddělal kotel na uhly a dal misto něho lamborgini a v pulce zimy se klepal kosou:-)!kotel je celo litinovy tak by nemělo dojít k propalení zadní desky jak mi někdo psal!A tedy nejde upravit klasicky hořak na lto na vyjety olej!když se přiděla triska z kroll a da se tam předehřev!nemate někdo zkušenosti!diky moc za odpovědy honza.
Je problematicke prerobit jeden system na druhy, lebo celá regulacia vykonu horáka pri KROLL je riesena pomocou regulacie primarneho a sekundarneho vzduchu. pri klasickych horakoch sa reguluje vykon pomocou vysky vstrekovacieho tlaku paliva.Potom cely ochranny system je rieseny tak, aby pri vsetkych zavadach automaticky odpojil davkovanie paliva.Bez ochrannych systemov spustit horak je HAZARD.
Dobrý den pánove!
Sehnal sem kotel lamborgini s hařakem tež firmy!zatim ho nemam zabudovany!chtěl sem v něm topit kerosinem!!jaky nato mate nazor??schaním hořak na vyjety olej krool!s ohřevem!kamarad měl hořak jen na lto a daval do toho vyjetak a všechno se mu tam rosteklo!zkuste poradit dyk moc Honza.
pokud se podíváš jak doporučuje udělat upravu spalovací komory Kroll tak stačí vložit nějaké keramické dasky (ja použil šamotovou cihlu) tím zabráníš propálení kotle
jetej hořák se teměř nedá sehnat ale na Ebay je již za 1500euro což vychází lepe jak unás
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?View…
já osobně používám upravenej hořák na LTO
dnes se mi podařilo po upravách hořáku na lto bezproblémově zapálit pouze vyjetý motorový olej
musel sem hořák upravyt do podoby hořáku KROLL použil jsem originální trysku Kroll bez ní to nelze sprovoznit
na první start je třeba dostatečně ohřát olej cca 120'C
a ohřát trysku aby neochlazovala olej pak již vše funguje na vypínač zapnout zapalování pustit ventylátor a nakonec solenoid na přísun vzduchu a už to hoří
opakovaně jsem skoušel zapálit hořák a dokud je dostatečně teplí tak chitá okamžitě
Dobry vecer, ja osobne pouzívam horák Kroll v kombinacii s teplovzdusnym kotlom BLOWTHERM uz 2. rok /150kw/ a rocne spálim asi 7-8 tis. litrov pouziteho oleja z automobilov. S horákom som MAXIMALNE spokojný!!!
Podrobnejsie info:adorex at centrum.sk
Po kolko kupujete liter stareho oleja?
Dobrý den,
zkuste hořáky Kroll. Používaly se např. v kombinaci se starším typem kotle VIADRUS U22PN.
http://www.port-teplice.cz/kroll-horak.h…
http://www.viadrus.cz/web/structure/soli…
Zajímal jsem se o pálení použitého fritovacího oleje a bylo mi řečeno, že lepší bude kotel s trubkovnicí, protože dosáhne větší účinnosti. Zajímal jsem se však o model 2055. Pozor ale na přívod tlakového vzduchu - je třeba kompresor.
Dobrý den, mám přístup k prakticky neomezenému množsví tuku. Je to použitý fritovací tuk, ne olej a je částečně špinavý od zbytků těsta z koblih a podobného pečiva. Boužel zásadní problém k použití jako palivo v hořácích, je jeho konzistence. Není úplně tuhý, je jako sádlo, které necháte v teple a má podobu spíše pasty. Přemýšlel jsem jak je spálit v kotlích od firmy Kroll, ale je třeba, aby byl olej při teplotě 40 naprosto tekutý...Jsem ochoten obětovat i vyšší částku na nějakou technologii, který by dokázala tento olej zužitkovat, protože nyní topím v kotli Medvěd 50 na plyn, který zvládá zimní topení tak tak, takže spotřeba plynu je enormní.
Tuk nikdo nechce a je ještě třeba platit za jeho likvidaci. Můžete mi někdo poradit? Děkuji za reakce.
Nešlo by to třeba nějakou chemickou cestou? Nejsem chemik ale třeba existuje nějaká látka, která by i v malém množství zabránila po vychladnutí tuku ztuhnutí? Potom jinak samotný zkapalnění by nemělo být tak hrozné pokud by jste zahříval odpadním teplem a nebo klasickou teplou vodou z kotle nějaký zásobník s tukem. Problém by pak ale zase asi nastal při vedení tuku trubkama k hořáku kde by asi vychladl.
Tak funguje muj horak.
Prozradíš podobnosti?Míra
to je perfektni znate nejake info o tom horaku ?diky
Nechápu, jak někdo může vůbec řešit takovou s prominutím pitomost. I když zajistíte teplotu klidně 3000 stupňu C, bude to silně neekologické. V oleji totiž nejsou jen spalitelné složky. Obsahuje mikroskopické částečky, oděrky z motoru/převodovky a ty často obsahují toxické kovy. Pěkně si doma zatopíte a oxidy kovů vyletí komínem...Nebudu pak dál rozvádět že je to nelegální, protože vyjetý olej není palivo ale nebezpečný odpad jak zde již bylo psáno. Mimochodem solidní podnik registruje množství vyměněného oleje a nevím, kde jste k němu přišel. Tenhle obor je mi hodně blízký a radím Vám, aby jste se do podobných činností nepouštěl.
Pan Sinnaka nespaluje olej přímo, ale olejové výpary.
na vyjetý olej stačí použít hořáky KROLL KG 2020 a vhodný kotel investice se vrátí do dvou let a pak se topí jen za elektřinu potřebnou k provozu hořáku a čerpadla a jednou za rok je třeba vyměnit trysku cca 3000kč
Dobrý den,
je tady mezi vámi někdo, kdo by byl ochoten vyrobit podle mých podkladů část nebo celek jednoduchého prototypu zařízení (přípravek) na významné zvýšení účinnosti plynového ohřevu vody, ať už pro spotřebu nebo vytapění? Podmínkou ale je, aby měl sám takovou potřebu snížit náklady za plyn a měl možnost přístupu k běžnému dílenskému vybavení (vrtačka, ohýbačka, nůžky na plech, ...příp. mít možnost soustružení apod.). Jeden prototyp vyrobeného zařízení by pak mohl bezplatně užívat pro vlastní potřebu. V případě zájmu mi, prosím, napište na adresu atw(zavinac)volny(tecka)cz
Pan Sinnaka je člověk, který asi velmi rád čte co napsal. Bohužel pro lidi, co by si rádi něco taky udělali pouze napsal, že ON to vyřešil, ale neřekne.Takový konstatování si může strčit někam.
Zdravím,
pan Sinnaka má asi dost přehled a hlavně zkušenosti.
Zvažuji taky něco levnějšího na zimu,ale do RD (teplovodní).
Máte nějaký tip ?
Díky M
Jé, to jsem rád, že jsem ještě ty přihlašovací údaje nezapoměl, a dostal jsem se sem! No, tak chlapi (teď jsem si ještě jednou podrobněji četl Vaše přízpěvky) NEBLBNĚTE , ale nad ohníkem bděte. Všecko je to špatně, co se tu píše, snad krom toho přízpěvku, že na spalování vyjeťáku, vlastně jako na likvidaci "odpadu" se oficiálně vztahují dost přísné normy. Ale budiž. Ale kdo z nás, kdo si chceme zatopit v dílničce, či doma, se budeme prezentovat jako "ekollogicky likvidátorská" firma.... To přenechme těm bohatším a s lepšími známostmi, nám "obyč." stačí získat pár stovek Lt oilu z místního kolchozu, a můžeme nakrmit kotlík na celou zimu. Tak fakt, neblbněte, nestříkejte, neničte nové TLAKOVÉ hořáky, fakt to nebude nikdy rozumně hořet (natož "spalovat"), při inicializaci procesu spalování budete mít velké potíže.... Nikdy se Vám nepodaří vyjeťák rozprášit v sebelepším kotli na LTO, když to "náhodou" chytne (a nebude to "dýmovnice"), tak se za chvíli buď zapeče nebo vyšlehá hlavní tryska, pokud to vydrží hořet déle, tak se silně opotřebuje tlakové čerpadlo, ztratí tlak, poklesne dodávané množství paliva..... - pokud Vás už mnohem dřív nevyžene čmoud co se bude linout všude okolo. Tak pokusůům zdar, to jsem rád, že jsem sem zase našel přihlášení. Sinnaka.
Zdravím Vás všechny pánové tady na portále, jestli se sem vůbec dostanu....Vše přihlašovaci jsem zapoměl- Mám doma tak silné potíže se svými invalidními rodiči(nemocnice, péče,starání .... - a to vše 150km od mojí dílničky!), že jsem se vůbec k tématu nedostal.... Já Vám musím všem říct, hlavně pochybovačům, že to funguje a nemůžu Vám říct jak. O všechny moje vynálezy a zlepšováky už mě všichni za léta, co věnuji spíše svým rodičům, než patentům obrali (průtokový ohřívač-7tř.ZDŠ, kompaundní elektromobil - 8tř.ZDŠ, a mnohé další, ale naši nepřáli tomuto mému duchu, spíše mi strkali pod nos veškerou světovou literaturu,dějepis,obrazy..., - kdybyste věděli, s jakým autem a na jaký pohon já jezdím dneska....), a tento systém spalování vyjetého oleje já prostě "neuvolním", jedině společníkovi na základě právní smlouvy, která mě ochrání před celým špatným dnešním světem a zajistí mi nějakou jistotu, protože krom dvou starých invalidních rodičů na světě nikoho nemám. Takže pánové, teď k tomu, co Vás zajímá.... - opravdu se to všecko skrývá v těch starých piliňácích, krom elektroniky, a co jsem mohl změřit (krom síry a jejich produktů, teda vše je uplně v normě a hluboko pod emisemi jedné známé značky....), tak je v pohodě, myšák míša vydržel schlazené spaliny dýchat 16hod a žije dodnes. Vyjetý olej se nijak zvlášť nesedimentuje (žere to docela slušný sračky, vč. znečištěné vazelíny A00 - seškrábané z podlahy dílny,asi 20kg),ani nefiltruje (měl jsem magnet.separátor kovov otěru,ale je zbytečný). Samozřejmě že velice záleží na teplotě spalování, a . . . . . . . , čímž je dosaženo . . . . , (no, přišel jsem si na to já, a zatím neřeknu). Předehřev oilu je zbytečný, rozprášení je dokonalé i tak, co se náhodou nespálí, tak dohoří v . . . , při . . .°C. Nějaké tlakové čerpadlo fakt nemá cenu, jde o něco jiného. Při studeném startu je odběr kotle 250W po dobu 3minut,pak už jen 65W a to při napájení 12V (včetně vzt větráku). Teplota ... "teplota" - no na tý fakt záleží...! A na době, kterou se hořící částice touto tepelnou zonou pohybuje. Ale žádný šamotový kachle,apod nesmysly, vše je pouze z ČSSR nanticorra, nebo USSR. Celý kotlík s výkonem 20-50kW má hmotnost cca 30kg, napájení na mnoho hodin provozu zvládne 150Ah obyč. 12V autobaterka. Žádné jiné médium (nafta,benzin,PB) se na start nepoužívá, prostě je -20°C, přijdete , zapnete vypínač a za 5 minut máte náběh do plného výkonu. Občas to při startu "zahulí", když je buď slabá baterka, nebo voda v oleji . Tak co pořád ještě řešíte? Stříkat rozprašovačem nebo letlampou do ohýnku, a pod...... - no prostě nefunguje to! A kolik ještě chcete odrovnat ropových či LTO hořáků (trysek, čerpadel....) - no nefunguje to! Já na tom dělal 6 let, krom vynikající spalovací komory s .... průběhem plamence, .... rozprašováním, vylepšeným ....., a ...... proudem spalovacího vzduchu, to všechno řídí a v mezích "dobrého spalování" drží elektronika (ale už existuje i model bez ní-teda bez procesoru). Výkon nelze zmenšit(prostě NELZE, já se to snažil udělat do dodávky,jako bufíka)pod 20kW kvůli spalovací teplotě a dráze hoření, ale nahoru lze jít asi libovolně....- já mám vyzkoušeno 100kW, víc nepotřebuji. No, tak musíte všichni počkat, než naši umřou, a já se budu opět moci věnovat podnikání (nebo vůbec jiné činnosti, než pečovatelské...), nebo než opět někdo chytrý na celý princip a řízení přijde, "ukradne" mi ho (jasně, že jiný systém, než můj, vítám i já) a pak ho tady zveřejní. Jinak vám mohu poslat akorát další fota olejových(ale oni fakt žerou všechno - a "popel" žádný) kamýnek, která už velice sporadicky startuji, když se jednou za čas "utrhnu" do své venkovské dílničky - jo, a startuje to za mrazu v pohodě, i když to předtím rok neběželo.... Jen teda nesmí bejt při startu voda/olej- 50%/50% , za provozuv je to pak celkem jedno. Tak chlapi, zatím ahojky, šetřete letlampy a tlaková zubová čerpadla, trysky vysokotlakých hořáků vem čert, těch jsou plné kovošroty.... Tak čauvec, Sinnaka.
Pan Sinnaka je opravdu specifická persóna. Osobně si myslím, že je spíše lehce psychicky nestabilní, na druhou stranu mu nelze pravděpodobně jisté dílčí úspěchy přiznat. Nechápu, proč, když je takový myslitel, nepodělí se o své objevy s ostatními, či, a to by bylo ještě rozumnější, ať své nápady zhmotní, nebo prodá. Obojí bude mít přínos jak pro něj ve formě financí, tak pro lidi. Keci, které dráždí a nic nepřinášejí jsou s prominutím o hovně. Jiří Jirsa
a uz si takovej kotel sehnal??? jestli jo tak pls napis kde a za kolik a jakej druh
Celá problematika je o odstátí oleje aby se zbavil mech. nečistot.Potom předehřát cca 50-70°C ,né kvůli zápalné teplotě ale kvuli viskozitě a velikosti rozprášených kapiček.Potom dostatečné množství vzduchu.Dá se použít s menší úpravou naftový hořák se zubovým čerpadlem.Problém je pouze s mechanickým opotřebením čerpadla protože z paliva nikdy za rozumné náklady neodstraníte malé mech. nečistoty.
Ohni zdar.
tlakový hořák na lto jsem zkoušel,ale nefungu jeto ani v případě,že jsem olej ohřál na různých místech na netu jsem našel různá kamna a tak se snažím podle nich přestavět kotel na uhlí H 418
Pro M.Volka pokud bylo v hořáku čerpadlo které dává nedostatečný tlak vlivem opotřebení tak to nehoří,a správná teplota oleje není kvuli zápalné teplotě ale pro takovou viskozitu při které se tvoří aerosol který pak jde snadno zapálit.
je to problém, protože vyjetý olej je veden v sekci odpadů. Jeho spalování se řídí podstatně přísnějšími kritérii než běžné palivo. Dokonalé spálení vyžaduje vysokou teplotu a zde je problém s teplovodními kotli. Pokud je mi známo, veškerá malá spalovací zařízení na vyjetý olej jsou z výše uvedeného důvodu teplovzdušná. Vyrábí je firma Kroll, ale současnou situaci s jejich povolováním neznám, řekl bych však, že to bude potíž. Podrobnější informace z diskuse i já uvítám.
Pane kolego ptákovina pokud je to zapálené tak je tam taková teplota,že je třeba příslušný spalovací prostor vyložit šamotovými cihlami,(protože by ste spolehlivě příslušný kotel zničil).To nemá nic společného s tím jestli to bude teplovzdušné nebo teplovodní.A vůbec není rozdíl mezi zařízením o výkonu 12kW a 120kW jen velikost hořáku a příslušná tryska a dostatečný tlak na trysku cca 15 - 20Bar
Tak,ještě jednou vás všechny zdravím,hoši!
A zvu vás všechny sem,uklidnit si trošku nervy u "ohýnku" - jasně,že kromě těch,které v baráčku mnohem lépe uklidňuje příjemné vrnění jejich kogenerátoru a těch,co je uspává slastné hučení turbínky v jejich MVE.Ale především se tu odreagujte vy všichi,co jste se zůčastnili šílené diskuze "..INFRA..".Tady aspoň přijdete při teplotě v hořáku 1260°c na jiné myšlenky a aspoň se v duchu i ohřejete.Dnes vám tady nebudu líčit svoji "otopnou" cestu , od aktivního spalování dřeva(spalování v přetlaku,teplotní a gravitační separace CO a jeho recirkulace do ohniště),přes spalování nekvalitního uhlí-opět v přetlaku-a s "katalyzátorem"(opět na CO) ve výstupním sopouchu kamínek,až shořela celá komínková rourka a natavila se litinová příruba,po "fluidní" spalování pilin+štěpky v rource s průměrem 60cm a délkou 2.20m,s výkonem 100kW(to byly takový kamínka do obejváčku,na přitopení při chladnejch podzimních večerech...). Dneska si dáme rovnou kotýlek na vyjetý olej.
Toto zařízení jsem vyvíjel(většinou po nocích nadvorku,za největšího mrazu-zkoušky startu,a s příslušnou hladinou Alc.VOL% v krvi)asi 6 let,než jsem udělal tento 100% spolehlivý a funkční prototyp,který funguje na "zmáčknutí vypínače" a víc se o to nemusím starat.Nekopíruje žádný ze světově patentovaných systémů,ani z nich nevychází,i když jejich konstrukci jsem dokonale znal,ale např. potřeba dost silného kompresoru pro rozprašovač(500W),mě od tohoto systému odzačátku odrazovala.Zpočátku jsem myslel,že budu muset "převzít" alespoň elektrický předehřev oilu před rozprášením(opět asi 500W),v duchu jsem si ale říkal,že eletrickej předehřev poběží jen při startu,pak už to bude za provozu "nahřejvat samo sebe".Odzačátku jsem totiž plánoval napájení 12V nebo 24v a co nejmenší příkon,neboť topeníčko mělo být především (krom mého rozpadajícího se baráčku) pro moje kámoše,co mají vrakáče,a na většině není síť 220v, a nebo do mého autobůsku,když bych s ním jel v zimě na čundr,tak aby celodenní spotřebu pokryla kapacita větší baterie-asi 125-150Ah.Upřímě řečeno,ono i tak,ze sítě,je 1kW(500W+500w)kontinuálně dost velký odběr-zejména,co se peněz týče-4.80Kč/hod.No,ve finále to dopadlo tak,že celkový odběr při ustáleném provozu je 8A při napájení 12V.
A jak to bylo?Vůbec 1.zážeh jsem uskutečnil v klasickém bufíku..... Se značně přežhavenou svíčkou a pomocným VN zapalováním z mazutového kotle se po 1/2hodině podařil 1.zážeh,zatímco mezi tím se do komory načerpal asi litr oilu,takže příštích 30minut nebylo v okolí 50ti metrů vidět...Ale pak už jen sálalo teplíčko,hustý kouř ustal,šel jen slabě šedomodrý-asi jako ráno z Avie a hodně štiplavý,plamen byl sice nestabilní-musel se udržovat VN výbojem - no,ale budiž,teplíčko funělo a já si myslel,že mám "hotovo"....To byla zima roku 2000.Asi po 3hodinách provozu jsem se však probral z omylu-komínek začal čím dál černěji vyčuzovat až plamen zhasl a nešlo s tím NIC.Když jsem to druhý den celé rozebral,zjistil jsem,že celý hořák je napečený tvrdým černým karbonem,úplně ucpaný a spalovací komora že je plná oranžovočerného popílku a téměř neprůchodná....A tím to začalo...Následovaly jiné rozprašovače,anticorrové mřížky,difuzory plamence(na jeden takový jsem použil čepičku z hořáku plynového sporáku - "vykápla" ze spalovací komory během 5minut provozu...) Abych mohl řádně pozorovat chod hořáku a chování plamence,uříznul jsem dno spalovací komory a postavil jí nastojato(po patřičných úpravách)do stojanu,co jsem si na to svařil,a pod to jsem položil vyleštěný anticorro pleš,jako zrcadlo,a tak jsem pěkně viděl dovnitř,a ještě mohl přístupněji měřit teploty.Ve zkušebním 100janu jsem to měl asi 2roky,dělal jsem na tom většinou vždy v zimě po nocích,a sousedi už mě podezřívali,že na dvorku snad stavím raketu,protože hučení hořáku se rozléhalo po celé vsi,a na "rampě" jsem tam měl jakýsi rudý válec,ze kterého šlehaly dolu plameny...-no,raketa jak vyšitá!
A jedna "radostná" událost střídala druhou...Když už to začalo slušně startovat bez VN,ale s předehřevem i v tuhém mrazu,tak se to zas šíleně zanášelo karbonem a popelem....Když jsem zvýšil dávku paliva,aby se zvýšila teplota,najednou se to zničeho nic "utopilo"-chcípnul plamen v hořáku a začaly líně a čadivě hořet čůrky oilu vytékající z hořáku....,nebo se to ve chvíli napeklo karbonem tak,že se to hned ucpalo,ani start nešel,zapalovací vinutí bylo pokryté tlustou vrstvou karbonu..-vše rozdělat,vymlátit,vyčistit...-no,kurev a čurínů u toho lítalo vzduchem vždycky dost,a flašek od rumu na haldě zdatně přibývalo...Při další takové "přestavbě" hořáku - při každém rozebírání kvůli čištění se vždy vše různě převařovalo-zapalovací prstence,vzduchové trysky....difuzory, - když jsem to po 3dnech zase složil(pozapojoval,sešrouboval,hadice,čerpadlo....)a došlo k zážehu(na tu chvíli jsem se vždy nejvíc těšil),pomalu jsem zvyšoval dávku paliva a roztáčel přídavné dmychadlo na sekundární vzduch(nová sestava měla vytvořit pomocí reflektoru takovou teplotu ve spalovací komoře,žese mělo zabránit usazování karbonu,ještě lépe měl shořet...)Zřejmě to opravdu fungovalo,protože teplota v hořáku rychle rostla přes 1000°c a nad komínkem se jen tetelil vzduch bez jakéhokoliv zašedlého "oparu",rovněž do té doby štiplavý čmuch kouře zmizel...Teplota spalin v komínku se blížila 500°c a v komoře lezla přes 1300°c... když tu náhle zničehonic jkkdyž utne - spalovací komora "ukápla" od hořáku...
No,a tak to šlo dála dál,až je z toho plně funkční prototyp s recirkulací spalin,předehřevem spalovacího vzduchu,studeným startem během 2minut...no,co na tom,že jako "poslední obal" spalovací komory jsou použitý 100let starý piliňáky-jenže vevnitř už je to všechno anticorro...
Myslím,že stanovené požadavky jsem splnil docela dobře.Start ze zcela studeného stavu za 2-3minuty,bez předehřevu oilu(je na potrubí namontován,ale nezapíná se),výkon regulovatelný 20-40kW(lze zvýšit krátkodobě-zkušebně i na 100kW,ale za pár vteřin byse těleso roztavilo),pod 20kW nelze-neudrží se spalovací teplota,systém rozprašování a čerpání paliva je předělaný z tlakového na objemový(u tlakového karbon vydíral čerpadlo-palivo se NEfiltruje,a často se oil zapekl v tenké rozprašovací trubičce),absolutně žádné usazeniny na hořáku ani na stěnách komory(pouze poprašek-lehce jde sklepnout rázně pohrabáčem),nepotřebuje zapalovací mřížky ani prstence,které velmi uhořívaly-radiační udržování teploty plamene anticorrovým deflektorem,téměř dokonalé spálení všeho-za celou zimu a "drsný" zkušební provoz vrstva popela na dně asi 15cm,jednoduché odklápění hořáku-vyřešení hoření plamence zhoradolů(zlatá věc!),při náhodném utopení či nechytnutí hořáku(kdyby to náhodou řídící elektronika včas nepoznala)se žádné části hořáku nezasviní,takže další start je možný bez čištění,po zážehu a přechodu na plný výkon hlavní proud spalovacího vzduchu odkloní plamenec od zapalovacího vinutí a tím zamezí jeho přepalován; tím,že jde o objemový systém čerpání a rozprašování a v rozprašovači je vždy dostatek paliva(narozdíl od tlakového,injektorového)a žádný tlak lehce spálí oil s příměsí vody bez zhasínání nebo nebezpečí výbuchu,napájení 12V , odběr v provozním stavu 8A (+/- 1A),odběr při zážehu (asi 2minuty) 50A.Celý proces startu,načerpání,nažhavení,zážeh,zvýšená startovací dávka,roztáčení hlavního i pomocného dúchadla,kontrola plamenu a teploty a rovněž i provozní stav(směšovací poměr,teploty,ošetření havarijních stavů-dochlazování apod.,kdyby např. vysadil motor hlavního dmýchadla,musí se okamžitě zvýšit výkon pomocného a vypnout palivo,jinak by některé části hořáku hned "ukáply")řídí poměrně jednoduchá analogová elektronika.Původně jsem chtěl použít pouze obyčejnou sekvenční"reléovou logiku" (vzhledem k předpokládané oblasti použití-a tedy opravitelnosti),ale vzhledem k nutnosti držet velice přesně směšovací poměr,a teploty aby byl spalovací proces stabilní a bez kouře,musel jsem použít byť primitivní regulační smyčky,ale s polovodiči.Kotýlek na obrázku je samozřejmě bez pláště a bez nezbytného vnitřního žebrování dohořívací komory a zvenku na rouře,tak aby mohl vzniklými kanály ventilátor prohánět vzduch a tím vlastně kotlíku odebírat kýženou tepelnou energii.Na tomto pokusném stroji je teplota spalin na konci asi 2.5m komínku skoro 500°c,takže je nutno jí ještě asi o 350° vychladit,aby účinnost k něčemu vypadala.Ale to už je legrace.No a na závěr ještě pár "žhavých" foteček,doufám,že se při nich zahřejete aspoň víc,než u těch infráků.
Hodně teplíčka vám všem přeje Sinnaka.
Zdravím Vás ,
tady všechny, pánové. "Líbí" se mi tady to všemožné tlachání,jako ostatně na všech diskuzních fórech.... Hlavně na téma "tuning motorů" to stojí za to!Fakt odborníci..!!Bohužel,nemám moc času,tak nechám dnes za sebe promluvit obrázky,jestli se mi je podaří sem natáhnout.
P.S.: Ten hořák od Krolla nestál 60.tis. ani před 10 lety!Jen tak pro informaci,holej hořák(beze všeho příslušenství-bandaska,filtry,vyhřejvání....) Kroll 100kW přijde dnes na 210.tis. Kč.
P.S.2: K obrázkům "komínku"-ten se čmoudíkem je 2minuty po zážehu(žádný předehřev oilu,filtru ani čerpadla,ostrý start při -20°C),ten s nápisem je při ustáleném provozu cca 50kW.Celý spalovací proces "drží" v příslušných mezích elektronika.
Ahojte všichni, Sinnaka.
Nojo, kdo má přísun vyjetýho oleje, tak má vyhráno.
kdysi jsem na to jel.v litinovým kotli s hořákem co je na lto.
To by mě zajímalo,protže jsem to zkoušel a nefunguje to.
Kvalifikované informace o systémech vytápění topným olejem, také detaily o tomto palivu, technické i právní podklady pro použití topných olejů v objektech - např.viz www.pohodli.cz
Zkušenosti se spalováním použitých olejů jsou letité. Technická stránka věci je vyřešena.
Máme ovšem také prostředí pro život lidí a proto zákon upravil spalování odpadů (jmenovitě i použitých olejů). Zjednodušeně vyjádřeno - odpady lze spalovat pouze ve vyhrazeném technickém zařízení (obvykle kotel s hořákem) za přesně vyjmenovaných podmínek. Tyto regule určí orgán státního dozoru. Obecně-takové spalování odpadů je schvalováno na zdrojích, které mají status "velký".
Kde se dočtu o případných regulích. mně se jedná o výkon kotle cca 50kW. znáte výrobce hořáků na vyjetý olej.Děkui
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.